Δένδιας στον ΟΗΕ για Αφγανιστάν: Να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των γυναικών – Απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν: Ασφαλείς όλοι οι Έλληνες πολίτες

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να καταβάλει συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες για να διασφαλίσει τη προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν, τόνισε ο Ν. Δένδιας.

Την ανάγκη εγρήγορσης της Διεθνούς Κοινότητας λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο Αφγανιστάν επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε για το Αφγανιστάν με τη συμμετοχή γειτονικών κρατών αλλά και Ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στα δικαιώματα που σχετίζονται με τη προστασία των γυναικών και των κοριτσιών. Για τον λόγο αυτό, υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα δικαιώματα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία πρέπει να καταβάλει συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες για να διασφαλίσει τη προστασία τους. Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος στην προστασία των δημοσιογράφων και του σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης.

Το δεύτερο σκέλος της παρέμβασης του ΥΠΕΞ κάλυψε τις ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις της κρίσης στο Αφγανιστάν, οι οποίες σχετίζονται με τη παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Ως εκ τούτου, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία της ΕΕ με τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν ώστε να αποφευχθεί το σενάριο της επανάληψης μαζικών μεταναστευτικών ροών και να μην υπάρξει μια νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες που επιθυμούν να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα.

 

Απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν: Ασφαλείς όλοι οι Έλληνες πολίτεςΣτιγμιότυπο από το ΧαρτούμΣτιγμιότυπο από το Χαρτούμ 

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει για την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν μετά τη χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι διαμένοντες στο Σουδάν Έλληνες πολίτες είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, στη συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος και κατόπιν επικοινωνίας της αρμόδιας πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο με τον επίτιμο πρόξενο στο Χαρτούμ.

H απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στο Σουδάν είχε οργανωθεί από στοιχεία μέσα και έξω από τις ένοπλες δυνάμεις και έχουν ήδη συλληφθεί οι πρώτοι απ’ αυτούς που συμμετείχαν στη συνωμοσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ.

Αυτοί που οργάνωσαν την αποτυχημένη απόπειρα είχαν προσπαθήσει προηγουμένως να σπείρουν την ανασφάλεια, ιδιαίτερα στο ανατολικό Σουδάν, όμως απέτυχαν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας, πρόσθεσε ο Χάμντοκ μιλώντας από την τηλεόραση.

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ την απόπειρα πραξικοπήματος

Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε χθες Τρίτη την απόπειρα πραξικοπήματος, καταγγέλλοντας τις «αντιδημοκρατικές ενέργειες» και προειδοποιώντας εναντίον «κάθε ξένης ανάμιξης με σκοπό τη διασπορά παραπληροφόρησης ή την υπονόμευση της βούλησης των Σουδανών».

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις, εξέφρασε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη διαδικασία «μετάβασης στη δημοκρατία» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα της Αφρικής.