Γ. Μυλόπουλος προς Μενδώνη: «Το 2012 και όχι το 2017 αποσπάστηκαν τα αρχαία από τον σταθμό Αγ. Σοφία»

«Η υπ. Πολιτισμού είτε δεν είναι καλά ενημερωμένη, οπότε θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική όταν συζητά με θεσμικά πρόσωπα και μεταφέρει αβάσιμες πληροφορίες, είτε είπε ψέματα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για να τον φέρει σε δύσκολη θέση», σημειώνει ο Γ. Μυλόπουλος, στην απάντησή του προς την υπ. Πολιτισμού σχετικά με τον διάλογο που είχε με τον Αλ. Τσίπρα στην Ακρόπολη

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας» ο Γ. Μυλόπουλος, καθηγητής στο ΑΠΘ, αναφέρει απευθυνόμενος στην υπ. Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη:

«Αν ο διάλογος στην Ακρόπολη μεταξύ Τσίπρα και Μενδώνη συνέβη πράγματι και αν έχει μεταφερθεί σωστά, τότε η υπουργός Πολιτισμού είτε δεν είναι καλά ενημερωμένη, οπότε θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική όταν συζητά με θεσμικά πρόσωπα και μεταφέρει αβάσιμες πληροφορίες, είτε είπε ψέματα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για να τον φέρει σε δύσκολη θέση.

Ο Decumanus στο σταθμό Αγ. Σοφίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης βρέθηκε το 2011 και αποσπάστηκε από τον σταθμό το 2012 από την τότε διοίκηση και όχι το 2017, όπως η κα Μενδώνη κακώς φέρεται να είπε δεικτικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι σημαντικό να προστεθεί ότι το εύρημα του Decumanus στη Βενιζέλου πάντως είναι πιο μεγάλης αξίας από εκείνο της Αγ. Σοφίας, καθώς πρόκειται για ολόκληρο πολεοδομικό συγκρότημα κεντρικού σταυροδρομιού, που εκτός του Decumanus, περιλαμβάνει την κάθετο Cardo, καταστήματα και οικίες, καθώς και ένα τετράπυλο μνημείο, αντίστοιχο με την αψίδα του Γαλερίου στην Καμάρα.

Το 2017 στον σταθμό Αγ. Σοφίας αυτό που πράγματι βρέθηκε ήταν μια μαρμαρόστρωτη πλατεία σε εξαιρετική κατάσταση στο βόρειο τμήμα του σταθμού, στη διασταύρωση των οδών Πλάτωνος και Εγνατία, η οποία αξιολογήθηκε από τους αρχαιολόγους και το ΚΑΣ ως σημαντικό σύμπλεγμα μνημείων και αποφασίστηκε να παραμείνει αμετακίνητη.

Για το σκοπό αυτόν, η Αττικό Μετρό ΑΕ άλλαξε το 2017 τον σχεδιασμό του σταθμού Αγ. Σοφίας, προκειμένου η πλατεία που βρίσκονταν εντός του πυρήνα του να μην μετακινηθεί, αλλά να παραμείνει στη θέση της.

Κι ακόμη, το 2017 βρέθηκαν στο σταθμό Αγ. Σοφίας μια ακόμη πλατεία στο νότιο τμήμα του σταθμού, που επειδή δεν ήταν σε καλή κατάσταση και επειδή ούτως ή άλλως η συμμετρική της στο βόρειο τμήμα παρέμεινε κατά χώραν, κρίθηκε ότι έπρεπε να αποσπαστεί, καθώς και ένα κρηναίο οικοδόμημα, ένα σιντριβάνι δηλαδή, μήκους 15,5 μέτρων, το οποίο ως μεμονωμένο εύρημα και όχι σύμπλεγμα μνημείων, αποφασίστηκε από το ΚΑΣ να αποσπαστεί και να επανατοποθετηθεί σε ειδική κατασκευή εντός του σταθμού.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας».