Γ. Καμπάς: Χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών η Τουρκία θα μας απειλεί και από τον Βορρά – «Προνόμια» εμβολιασμένων: Στις 12.30 μ.μ. οι ανακοινώσεις για διασκέδαση, ταξίδια, είσοδο σε εστιατόρια

Τα οφέλη από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά την άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας, τονίζει ο στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γιώργος Καμπάς. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα news247, ο Γ. Καμπάς καλεί την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει πιστά τα όσα προβλέπει η συμφωνία της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Αναλυτικότερα, παρουσιάζοντας αυτά που κέρδισε η Ελλάδα με την υπογραφή της Συμφωνίας, ο Γ. Καμπάς σημειώνει: “Με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη διευθέτηση του θέματος με το όνομα, ουσιαστικά η χώρα μας σε στρατιωτικό επίπεδο, απελευθερωμένη από τις οπισθέλκουσες του παρελθόντος, μερικά από αυτά που κέρδισε είναι τα παρακάτω:

1. Αρχισε και συνεχίζει να προσφέρει πρόγραμμα, προοπτική, δυνατότητα και υποστήριξη στρατιωτικής εκπαίδευσης στις ένοπλες δυνάμεις της Βορείου Μακεδονίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα στελέχη και γενικότερα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βορείου Μακεδονίας, πλέον εκπαιδεύονται στη χώρα μας που και λόγω εγγύτητας είναι η συμφερότερη λύση και για αυτούς αλλά και για εμάς που έχουμε την ευθύνη της εκπαίδευσης τους”.

Συγχρόνως δεν απαιτείται η διερεύνηση από μέρους τους για να βρεθεί άλλη χώρα όπως η Τουρκία η οποία θα μπορούσε αντίστοιχα να προσφέρει εκπαίδευση με ότι αυτό θα σήμαινε για το μέλλον αλλά και την δημιουργία πιθανώς τουρκικών βάσεων στη Χώρα αυτή για την εκπαίδευση με ότι αυτό θα συνεπαγόταν. Επιπρόσθετα αυτού θα ήθελα να τονίσω και την θετική ατμόσφαιρα που δημιουργείται αφενός από την εκπαίδευση αυτών των στελεχών στην χώρα μας και αφετέρου γενικότερα απο την επαφή τους με τις δομές της κάτι που σίγουρα δημιουργεί για το μέλλον πιο στέρεες βάσεις συνεργασίας, κατανόησης και σταθερότητας.

2. Η αεροπορία μας προσφέρει σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ αεροπορική επιτήρηση και έλεγχο του εναέριου χώρου της χώρας που πρακτικά σημαίνει ότι τα ελληνικά f-16 πετάνε πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία για να της προσφέρουν ασφάλεια. Φανταστείτε αντί για αυτά εάν δεν είχε επιλυθεί το θέμα με το όνομα πιθανώς να πετάγανε τουρκικά f-16, τα οποία πλέον νομίμως θα βρίσκονταν υπερβολικά κοντά στη Θεσσαλονίκη (5 λεπτά) και στη Λάρισα με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει, σε περίπτωση κρίσης ή επιχειρήσεων, όλο το στρατηγικό βάθος για την άμυνα της χώρας.

3. Σε όλες πλέον τις συσκέψεις και συμβούλια στο εξωτερικό μπορούμε πλέον να ασχοληθούμε με τα συμφέροντά μας και τις θέσεις μας και όχι να λειτουργούμε αμυντικά όπως προανέφερα στην αρχή”.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει πως η πιστή τήρηση της Συμφωνίας είναι επωφελής και για τις δύο χώρες: “Ελπίζω λοιπόν να υπάρχει η λογική και η σύνεση από την κυβέρνηση αφενός να επιδιώξει και επιτύχει με διπλωματικό τρόπο την ορθή και πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου να εξομαλύνει τους υφιστάμενους τριγμούς εσωτερικά. Από την άλλη πλευρά, η Βόρεια Μακεδονία απαιτείται και καλείται να λειτουργήσει με γνώμονα το συμφέρον της ως χωρα, το καλό του λαού της αλλά και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να τηρήσει απαρέγκλιτα τα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι η καθυστέρηση δεν ευνοεί καμία από τις δύο πλευρές στο στρατιωτικό επίπεδο πάντα όμως με γνώμονα την πιστή τήρηση των υπογραφέντων”.

 

«Προνόμια» εμβολιασμένων: Στις 12.30 μ.μ. οι ανακοινώσεις για διασκέδαση, ταξίδια και είσοδο σε εστιατόρια

Στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις από τον Α. Γεωργιάδη και τον Γ. Γεραπετρίτη για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες – Διασκέδαση, ταξίδια και είσοδο σε εστιατόρια αναμένεται να αφορούν τα «προνόμια»

Ύστερα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα δώσει ένα «χαρτζιλίκι της ντροπής» ύψους 150 ευρώ στους νέους έως 25 ετών προκειμένου να εξαγοράσει τον εμβολιασμό τους, η κυβέρνηση συνεχίζει τις ανακοινώσεις περί «προνομίων» στους εμβολιασμένους. Σήμερα Τρίτη 29 Ιουνίου και ώρα 12.30 μ.μ. ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γ. Γεραπετρίτης πρόκειται να προβούν σε ανακοινώσεις σχετικά με την μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσουν «προνόμια» που θα σχετίζονται με τον τρόπο διασκέδασης, ταξιδιού και εισόδου σε εστιατόρια.

Παρά το προειδοποιητικό «καμπανάκι» των ειδικών για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση επιμένει στην περαιτέρω χαλάρωσητων προστατευτικών μέτρων. Μάλιστα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθ. Λινού σχολιάζοντας το freedom pass ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή της πως είναι επικίνδυνο οι νέοι να πάνε διακοπές έχοντας κάνει μόνο την μια δόση του εμβολίου, καθώς αυτή προστατέυει κατλα 30%. «Είναι επικίνδυνο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να απολαύσουν πράγματα στις διακοπές τους χωρίς να είναι ασφαλή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τους ανηλίκους αλλά και τους ανεμβολίαστους για να μπουν σε κλειστό χώρο αναψυχής θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ είτε self, είτε rapid είτε μοριακό.

Δυο κατηγορίες χώρων εστίασης

Όσον αφορά τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο να δώσει το δικαίωμα επιλογής στους επιχειρηματίες για το εάν θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή και ανεμβολίαστους.

Για παράδειγμα εάν ένα εστιατόριο επιλέξει να είναι covid-free θα μπορεί να λειτουργεί χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με πληρότητα 90% ή και 100%.

Εάν επιλέξει να μην αποκλείσει τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, τότε  η πληρότητα θα παραμένει στο 70%,  στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες και γενικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται.

Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη θα γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής, η οποία είναι, ήδη, έτοιμη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα έχει στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης και θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Οι επιστήμονες, πάντως, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το σήμα πλήρους χαλαρότητας των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού που δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη στιγμή που οι φόβοι για τη μετάλλαξη Δέλτα γιγαντώνονται αφού όπως επισημαίνουν μεταδίδεται ακαριαία.