Γκρίζες ζώνες στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος — Πέρασε το εκτρωματικό νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως για τα ΑΕΙ

Σήμερα ξεκινά η καταβολή των ενισχύσεων ● Μειωμένη η επιδότηση σε γονείς φοιτητών ● Πάνω από 2,95 εκατ. πολίτες κατέθεσαν αιτήσεις για το Power Pass.

Εκπλήξεις και παγίδες κρύβουν τα εκκαθαριστικά με την επιδότηση στο ρεύμα που επεκτείνεται και για τον μήνα Ιούνιο, ωστόσο οι καταναλωτές κρατούν μικρό καλάθι, καθώς η κάλυψη του αυξημένου κόστους στους οικιακούς λογαριασμούς περνά μέσα από φίλτρα που μειώνουν το τελικό ποσό της ενίσχυσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η επέκταση του μέτρου για τον Ιούνιο θα αφαιρέσει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ από τα ταμεία, εξέλιξη που ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό της επιδότησης στα 300 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες επιστροφές από τις επιβαρύνσεις στο ρεύμα αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα, με το μέσο ποσό της επιδότησης για 1,9 εκατ. υπόχρεους να ανέρχεται σε 121 ευρώ. Την ίδια στιγμή, 600.000 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή, καθώς συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και ενδεχομένως κάποιοι να μείνουν εκτός περιμέτρου.

Αίτηση για επιδότηση κατέθεσαν 2.952.778 φυσικά πρόσωπα/ΑΦΜ, ενώ 422.181 είναι οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν, καθώς η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν χαμηλότερη από 30 ευρώ. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 2.530.597. Επισημαίνεται ότι το ποσό της ενίσχυσης καλύπτει το 60% της επιβάρυνσης από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά από το κράτος και τους παρόχους ενέργειας για το διάστημα από 1ης Δεκεμβρίου του 2021 έως 31 Μαΐου του 2022.

Ωστόσο, στα ψιλά γράμματα των εκκαθαριστικών για το ρεύμα κρύβεται ο διάβολος που με πλοηγό τη συγκράτηση των δαπανών ψαλιδίζει τα ποσά της ενίσχυσης ειδικά, για τους γονείς με φοιτητές εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και καταβάλλουν ενοίκιο για τη μισθωμένη κατοικία του παιδιού. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι, ενώ η επιβάρυνση από τη ρήτρα υπολογίστηκε χωριστά, το ποσό της επιδότησης για την κύρια κατοικία του γονέα συμψηφίστηκε με τη μισθωμένη του τέκνου.

Μάλιστα, εκατοντάδες χιλιάδες ήταν οι περιπτώσεις γονέων που βρέθηκαν με αρνητικές χρεώσεις επιδότησης, με αποτέλεσμα κατά τη διαδικασία του συμψηφισμού με τη μισθωμένη φοιτητική κατοικία να ψαλιδιστεί από το σύστημα το τελικό ποσό της επιδότησης.

Παγίδες κρύβει και η στήριξη του Ιουνίου, καθώς το επιπλέον βάρος της κατανάλωσης από τη ρήτρα προσαρμογής δεν θα υπολογιστεί μεμονωμένα για τη συγκεκριμένη περίοδο αλλά συνολικά για το επτάμηνο Δεκεμβρίου 2021 – Ιουνίου 2022. Μία ακόμη κρίσιμη παράμετρος για τη χορήγηση της επιδότησης είναι να μην έχει εξαντληθεί το ανώτερο ποσό των 600 ευρώ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, αν η καθαρή επιβάρυνση τον Ιούνιο ανέρχεται στα 300 ευρώ και η επιδότηση που έχει δοθεί για το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαΐου είναι 500 ευρώ, τότε απομένουν μόλις 100 ευρώ για τον καταναλωτή, έναντι 180 ευρώ (300 x60% =180) που ήταν κανονικά.

17 ευρώ τον μήνα

Mετά το «fuel pass», το «power pass» εξελίσσεται σε «φουλ απάτη pass», υποστήριξε η αρμόδια Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Εφη Αχτσιόγλου: «Εκτός επιδότησης μένουν 1,7 εκατ. νοικοκυριά ή το 40% όσων ισχυριζόταν η κυβέρνηση ότι θα στηρίξει», σημείωσε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «στα 2,5 εκατ. δικαιούχους που τελικά λαμβάνουν επιδότηση (εκ των 4,2 εκατ. που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα υποστήριζε), μοιράζονται 260 εκατ. για 6 μήνες. Πρόκειται για μεσοσταθμική επιδότηση 17 ευρώ/μήνα».

Μάριος Χριστοδούλου

Πέρασε το εκτρωματικό νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως για τα ΑΕΙ

Πέρασε απ’ τη Βουλή, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα αλλά και έντονων αντιδράσεων απ’ το φοιτητικό κίνημα και την πανεπιστημιακή κοινότητα, το πιο πρόσφατο νομοσχέδιο με την υπογραφή της Νίκης Κεραμέως για τα ΑΕΙ.

Το νομοσχέδιο με την ονομασία «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ» υπερψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του. Συνολικά έλαβε 157 ψήφους σε σύνολο 213 ψηφισάντων, δηλαδή τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχώρησε απ’ την ψηφοφορία. «Δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε σήμερα, δεν θα είμαστε εδώ όταν θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για τη δημόσια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές της Δημοκρατίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Η συζήτηση σήμερα διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους μετά τις ανιστόρητες και αναθεωρητικές προκλήσεις του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Για 10 αλήθειες του νομοσχεδίου έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Όπως είπε, «έγινε μία πλούσια κοινοβουλευτική διαδικασία με τις ομιλίες 110 βουλευτών και τις τοποθετήσεις 20 αρμόδιων φορέων».

Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τη ψηφοφορία, η κ. Κεραμέως τον κατηγόρησε ότι επέλεξε να δραπετεύσει για να μην υποχρεωθεί να ψηφίσει τα 9 στα 10 άρθρα του νομοσχεδίου.

«Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η περίτρανη απόδειξη ότι υπάρχει στις διατάξεις η κοινή λογική που απαιτεί η κοινωνία. Γιατί οι αλλαγές στην εκπαίδευση δεν έχουν αποχρώσεις. Γιατί πρέπει η Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο γνώσης σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, οι 10 αλήθειες του νομοσχεδίου είναι:

«1: Ακαδημαϊκές δυνατότητες στους φοιτητές

2: Βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών

3: Κίνητρα για καινοτομίες και ερευνητικά προγράμματα σε φοιτητές και πανεπιστημιακούς

4: Πολλά οφέλη στη κοινωνία με σύγχρονο πλαίσιο

5: Αποκέντρωση του συστήματος με μεταφορά αρμοδιοτήτων στα πανεπιστήμια

6: Καλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

7: Νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ καταργώντας την παντοκρατορία του πρύτανη και δημιουργώντας 11μελές σχήμα

8: Νέο, πιο διαφανές και αξιοκρατικό πλαίσιο για την εκλογή και την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών

9: Τέλος στη ταλαιπωρία της κοινωνίας, με γρήγορες διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων από το εξωτερικό και 10 εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνία».

Δυναμικό φοιτητικό συλλαλητήριο

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Νωρίς το βράδυ, πριν απ’ την ψηφοφορία, φοιτητές και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ έκαναν δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Οι φοιτητές φώναξαν όχι στην καταστολή και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ζητώντας αναβάθμιση των σπουδών τους και των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία τους. Αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή των φοιτητών του ΠΟΦΠΑ που απαιτούν να διασωθεί η Λέσχη ως ένα τελευταίο κύτταρο πολιτισμού. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια να παραδώσουν τα ακίνητα του ΑΠΘ σε ιδιωτικά συμφέροντα.