Γκάγκα στο libre: Έχουμε εξαντλήσει τους διορισμούς, ήδη προσλάβαμε πάρα πολλούς. Θέλουμε ανάσα από ιδιώτες, μικρό περιθώριο μέχρι την επίταξη — Rapid test… κάθε μέρα. “Εμπλουτίζονται” τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Γκάγκα στο Newsbomb.gr: Δεν θα ξαναδούμε εικόνες Δεκέμβρη 2020 λόγω  εμβολίου - Μικρή αύξηση στις ΜΕΘ - Newsbomb - Ειδησεις

Η ανεξέλεγκτη διασπορά του κοροναϊού στο γενικό πληθυσμό, που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, και η αναπόφευκτη ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στη χώρα προκαλούν για άλλη μία φορά, εξάντληση  των αντοχών  του ΕΣΥ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αυτή τη στιγμή οι Παθολογικές Κλινικές στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας νοσηλεύουν αριθμό ασθενών έως και τετραπλάσιο της δύναμής τους.

Με στόχο να διερευνηθούν οι τρόποι συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, ώστε αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί το νέο κύμα της πανδημίας, τηλεδιάσκεψη είχε την Τετάρτη, μέχρι αργά το βράδυ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων της Β. Ελλάδας.

Από την πλευρά του υπουργείου τονίστηκε η σημασία της συνδρομής των γιατρών στο σύστημα, το οποίο δέχεται ισχυρή πίεση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της Covid-19. Μάλιστα, το υπουργείο έχει θεσπίσει κίνητρα για τους γιατρούς που θα στηρίξουν το σύστημα, συμβάλλοντας στη βέλτιστη δυνατή φροντίδα όλων των ασθενών, covid και non covid.

Στο περιθώριο της χτεσινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, το libre μίλησε με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναλυτικότερα για τα κίνητρα που θα προσελκύσουν τους ιδιώτες γιατρούς να αποδεχτούν την πρόσκληση και να ενταχθούν στο ΕΣΥ, ώστε να μην καταλήξουμε στην επίταξη.

  • «Οι μηνιαίες αποδοχές του γιατρού για πρωινό full time ωράριο είναι 2.000 ευρώ. Για το part time ωράριο απασχόλησης, οι αποδοχές είναι ανάλογες του χρόνου που θα απασχοληθεί ο γιατρός, και 250 ευρώ αποζημιώνεται η εφημερία», αποκάλυψε η κα Γκάγκα. «Η πρωινή εργασία είναι αφορολόγητη, ενώ η εφημερία φορολογείται», πρόσθεσε και σημείωσε σχετικά με τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών: «είμαστε σε επικοινωνία καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει ανταπόκριση από τη μεριά κάποιων ιδιωτών γιατρών. Έχουμε μιλήσει και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και με τους Ιατρικούς Συλλόγους κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, αλλά όποιες αποφάσεις ληφθούν θα ισχύουν για τους γιατρούς-μέλη όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας».

«Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των γιατρών που θα ανταποκριθεί θα μας βοηθήσει να δώσουμε μία λύση στο πρόβλημα που υπάρχει τώρα», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και ερωτώμενη αν –στην περίπτωση που, τις επόμενες μέρες, δεν υπάρξει η απαραίτητη ανταπόκριση–θα ισχύσει η επίταξη από τη Δευτέρα, απάντησε:

  • «Εγώ τουλάχιστον ακόμα δεν έχω κάνει συζητήσεις για επίταξη… Δεν θα πρέπει να δώσουμε και εμείς ένα χρόνο για να σκεφτούν και να πάρω την απόφασή τους; Αυτό κάνουμε».

Ενημέρωσε, επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ότι οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων δεσμεύθηκαν να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους, ώστε να δηλώσουν οικειοθελώς τη στήριξή τους, ενώ αναμένεται νέα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εντός των προσεχών ημερών.

Σχολιάζοντας το πολυσυζητημένο θέμα του αν οι γιατροί που θα προσληφθούν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία για να αναλάβουν Covid περιστατικά και να βοηθήσουν αποτελεσματικά, η κα Γκάγκα εξήγησε:

  • «Έχουμε ζητήσει παθολόγος και πνευμονολόγος και άλλες ειδικότητες όπως καρδιολόγους. Το προσωπικό αυτό δεν το ζητάμε για τις ΜΕΘ, οι οποίες είναι λίγο έως πολύ καλυμμένες. Τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου μας ενδιαφέρει να καλυφθούν με τους γιατρούς που θα έρθουν. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αν έχουμε μία διασωλήνωση σε νοσοκομείο της Δράμας και περιμένουμε να έρθει το ΕΚΑΒ για να μεταφέρει τον ασθενή σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη -και μπορεί να υπάρχουν και δύο διασωληνωμένοι ασθενείς- και υπάρχει ένας παθολόγος, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα θέλαμε τη συνδρομή ενός ακόμα γιατρού. Μία ανάσα στην πίεση θέλουμε αυτή τη στιγμή».

Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων

Απαντώντας στο εάν υπάρχει περίπτωση να γίνουν γρήγοροι διορισμοί από τη λίστα των υποψηφίων που έχουν καταθέσει αιτήσεις για την κάλυψη των οργανικών θέσεων, η κα Γκάγκα είπε:

«Έχουμε, σχεδόν, εξαντλήσει τους γιατρούς της λίστας αναμονής για διορισμό.  Προσλάβαμε, ήδη, πάρα πολλούς. Δεν υπάρχει μεγάλη αναμονή στις ειδικότητες αυτές. Και από στρατιωτικούς ιατρούς έχουμε ζητήσει να συνδράμουν το σύστημα υγείας».

«Πρέπει να εξηγήσουμε ότι ναι μεν τα περιστατικά είναι πολλά, αλλά το ζήτημα είναι ότι είναι βαριά περιστατικά, που χρειάζονται συνεχές monitoring (επίβλεψη). Αν και η συζήτηση γίνεται συνήθως για τα περιστατικά που χρειάζονται διασωλήνωση, ωστόσο και ο ασθενής που χρειάζεται υψηλής ροής οξυγόνο χρειάζεται διαρκή επιτήρηση. Η ανάγκη σε γιατρούς δεν αφορά μόνο τις ΜΕΘ, αλλά όλα τα βαριά περιστατικά».

Ποια είναι η διάθεση κλινών ιδιωτικών κλινικών

Ρωτήθηκε, τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός σχετικά με τον αριθμό των κλινών που διαθέτουν οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς πέρσι, η εμπειρία δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν συνέδραμε ιδιαίτερα, όπως τουλάχιστον λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί, και ποιο πώς μία ανάλογη συμφωνία θα είναι φέτος αποδοτικότερη.

«Ναι, είναι κάτι που ακούστηκε πολύ και ακόμα υποστηρίζεται, αλλά πρέπει να πούμε ότι μας βοηθάει ο ιδιωτικός τομέας. Φέτος, έχουμε συμφωνήσει να δέχονται και Covid ασθενείς και έχουν οριστεί αναλυτικά κατά περιφέρειες, οι κλινικές που θα συνεργαστούν και ο συγκεκριμένος αριθμός κλινών που θα διατεθούν για τα περιστατικά Covid, non Covid και post Covid.

Για να σας αναφέρω ένα παράδειγμα, στη Θεσσαλία -στο Βόλο στη Λάρισα και τα Τρίκαλα- έχουν συμφωνήσει ιδιωτικές κλινικές να παρέχουν 225 κλίνες Covid, 125 κλίνες nonCovidκαι 20 postCovid. Καταλαβαίνετε ότι είναι σημαντική η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα».

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

 

Rapid test… κάθε μέρα – “Εμπλουτίζονται” τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Έμφραγμα στα νοσοκομεία, ολιγωρία αποφάσεωνRapid test Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Rapid test Εικόνες |  Depositphotos®

Τις επόμενες ημέρες θα διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το προηγούμενο διάστημα με την κυβέρνηση να επιμένει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν η οικονομία και η κοινωνία, ενώ το βάρος πέφτει τώρα στη στήριξη των νοσοκομείων όπου η κατάσταση είναι τραγική με ασθενείς να καταλήγουν εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόσθετα μέτρα… εμπλουτίζουν το Plan B τα οποία θα έρθουν στο τραπέζι, υπό προϋποθέσεις. Η βασική συνταγή συνιστά ένα ιδιότυπο αλλά ουσιαστικό lockdown για τους ανεμβολίαστους, το οποίο θα έχει και κοινωνικό αλλά και οικονομικό κόστος, αφού σίγουρα θα αυξηθεί ο αριθμός των rapid test που θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τουλάχιστον τρία.

Υπάρχει, δε, σκέψη στο τραπέζι να αυξηθεί ο αριθμός στα επτά, ένα δηλαδή για κάθε μέρα της εβδομάδας.

Επίσης, εξετάζεται η πιθανότητα να απαιτείται rapid test και για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ, ενώ έχει αποκλειστεί η ακραία πρόταση που ακούστηκε να τους απαγορευτεί εντελώς η φυσική παρουσία και να μπορούν να κάνουν τις προμήθειές τους μόνον ηλεκτρονικά, όπως και η πρόταση για απαγόρευση της φυσικής παρουσίας στα φαρμακεία.

Με την ίδια κατηγορηματικά, το κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτει τις προτάσεις που κατέθεσε προ διημέρου ο καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, συνοδευόμενη με πρόστιμα έως και απόλυση.

«Η πολιτεία δεν διαπνέεται από τιμωρητική διάθεση έναντι των ανεμβολίαστων. Είναι όμως υποχρεωμένη να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, τους εμβολιασμένους αλλά και τους ίδιους τους ανεμβολίαστους», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, εκτιμώντας ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση είναι αδύνατο να αποφευχθεί το lockdown προς τους ανεμβολίαστους.

«Είναι σαφές ότι ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται για μία ακόμη φορά ενώπιον δύσκολων αποφάσεων» λένε, επιβεβαιώνοντας ότι το εύρος των μέτρων θα συναρτηθεί από την έκταση και την ένταση της πανδημίας.

Σε αυτή τη φάση, από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν δοθεί δύο οδηγίες προς τα συναρμόδια υπουργεία: Να καλύψουν, ει δυνατόν όλα τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα υγείας και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για τη μεγιστοποίηση των ελέγχων προς τους ανεμβολίαστους.

Πολεμικό σκηνικό στα νοσοκομεία – Έμφραγμα στις ΜΕΘ

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μεταθέτει μέρα με τη μέρα τα σχέδια για επίταξη ιδιωτών γιατρών ώστε να ενισχύσει το ΕΣΥ στην πιο κρίσιμη καμπή του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον Alpha μετέθεσε τις αποφάσεις για τους ιδιώτες για την επόμενη εβδομάδα και χωρίς να το ανακοινώνει με βεβαιότητα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι επιτάξεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, εφόσον δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί από το ΕΣΥ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» υπογράμμισε.

Τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και υπουργών που φροντίζουν να συντηρούν το ζήτημα εδώ και ημέρες, αλλά και να… παίζουν καθυστερήσεις αναβάλλοντας συνεχώς τις τελικές αποφάσεις.

Ανάμεσα σε άλλα ο Γ. Οικονόμου επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα μιας άλλης πραγματικότητας αρνούμενος να «δει» διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ και σημειώνοντας ότι «γίνεται τεράστια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ό,τι διαθέσιμο κρεβάτι υπάρχει, έχουμε κάνει πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο των ΜΕΘ και του ιδιωτικού τομέα για non covid περιστατικά, προσθέτουμε κλίνες συνεχώς στα νοσοκομεία για θεραπεία, νοσηλεία covid και άλλες νοσηλείες».

Την ίδια ώρα οι ιστορίες που έρχονται από τα νοσοκομεία τις χώρας και τις εφιαλτικές εφημερίες καταγράφουν την κατάσταση πολέμου στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, εξάλλου, η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα έχει φτάσει στο 88%, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 97%, φέρνοντας στο νου εικόνα ανάλογη με τον περσινό Νοέμβριο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται 3.663 ασθενείς με Covid-19.

Ενδεικτική της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη είναι η σημερινή καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αρκετά βαριά περιστατικά με μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου νοσηλεύονται στα όρια της διασωλήνωσης στις κλινικές, ενώ αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν επίσης σε κλινικές.

Μιλώντας, σήμερα το βράδυ στην ΕΡΤ, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου» άφησε σοβαρές αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής υπογραμμίζοντας ότι «το ΕΣΥ κανείς δεν το ενισχύει. Ακούμε πολλές μέρες τώρα ότι ο ιδιωτικός τομέας θα ενισχύσει το ΕΣΥ. Έχουμε αργήσει και κάθε φορά αργούμε. Τα νούμερα και τα ποσοστά δεν θα καταλαβαίνει ο κόσμος, βλέπω ασθενείς και συγγενείς, δεν τα καταλαβαίνουν αυτά» .

Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση υπογράμμισε ότι οι γιατροί σχεδόν και στα 124 νοσοκομεία της χώρας έχουν αυξημένη δουλειά, όχι μόνο για περιστατικά covid, ενώ προσπάθησε να υπολογίσει ότι ο αριθμός ενίσχυσης που απαιτείται είναι περίπου ένας γιατρός ανά νοσοκομείο για να προσθέσει ότι σίγουρα για το επόμενο δίμηνο θα χρειαστεί ενίσχυση το ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ και απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γκάγκα, είπε ότι διατίθεντο 1.277 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.039 στο ΕΣΥ, 35 στα στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές. Από τις 1.039 κλίνες του ΕΣΥ, 539 είναι Covid και 500 non Covid. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει δώσει επιπλέον 370 κλίνες στη Θεσσαλία και άλλες 200 κλίνες για περιστατικά Covid και 150 για λοιπά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Για το επόμενο δίμηνο είπε το σύστημα χρειάζεται βοήθεια και από ιδιώτες γιατρούς. Τόνισε ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπιστούν με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση.