Για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου: Την Παρασκευή η παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ — Αλ. Τσίπρας: Πρόκληση η επίσκεψη της Μενδώνη στο ΣτΕ

Παναττική στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας κήρυξαν τα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα αρχαία του σταθμού «Βενιζέλου» που κινδυνεύουν με καταστροφή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Παναττική στάση εργασίας από τις 9 πμ. ως τις 12 πμ. και συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 9 πμ., κήρυξαν την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 τα τέσσερα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα αρχαία του σταθμού «Βενιζέλου» στη Θεσσαλονίκη.

«Την Παρασκευή 6/11/2020 εξετάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση που καταθέσαμε από κοινού για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης», αναφέρουν στην από κοινού ανακοίνωσή τους ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Κάνουν λόγο για «καταστροφή μιας ολόκληρης βυζαντινής γειτονιάς» και τονίζουν ότι μέχρι την έκδοση της απόφασης «συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου».

Τέλος ενημερώνουν ότι «η παράσταση διαμαρτυρίας θα αναπτυχθεί στο πεζοδρόμιο με την τήρηση των αποστάσεων και όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται για τη δημόσια υγεία».

Μέτωπο καλλιτεχνών κατά Μενδώνη

Την ίδια ώρα, αυξάνονται καθημερινά οι άνθρωποι της Τέχνης, που συνδέονται με την Θεσσαλονίκη και συστρατεύονται με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στον αγώνα για την προστασία των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου.

Σήμερα Τετάρτη, ο ΣΕΑ δίνει στη δημοσιότητα το «Μνήμης λίθοι, οδόσημα ιστορίας #2». Οι Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Βόμβολος, Θωμάς Κοροβίνης, Stringless, Δημήτρης Ζερβουδάκης και Γιάννης Αγγελάκας στηρίζουν τον αγώνα για τα αρχαία της Βενιζέλου και διαβάζουν Θουκυδίδη («Περικλέους Ἐπιτάφιος») και Γεώργιο Βαφόπουλο («Ἐπὶ τῶν ποταμῶν Βαβυλῶνος», 1978).

«Η πόλη δεν θα καταστραφεί – οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου θα μείνουν στη θέση τους!» υπογραμμίζει ο ΣΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η εκστρατεία «Μνήμης Λίθοι, οδόσημα ιστορίας» άνοιξε με στίχους του Τίτου Πατρίκιου, τους οποίους διάβασε ο ίδιος, καθώς και οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Λυδία Φωτοπούλου, καλλιτέχνιδες που έχουν δεσμούς με την Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονικιά Τάνια Τσανακλίδου, τραγουδίστρια και ηθοποιός διάβασε Ντίνο Χριστιανόπουλο.

Αλ. Τσίπρας: Πρόκληση η επίσκεψη της Μενδώνη στο ΣτΕ

Με πρόσωπα της Θεσσαλονίκης και εκπροσώπους φορέων που δίνουν αγώνα ενάντια στην απομάκρυνση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει και της εκδίκασης την Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας των σχετικών προσφυγών που έχουν κατατεθεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στην αποκάλυψη της «Αυγής» για την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και χαρακτήρισε «πρόκληση» μια τέτοια ενέργεια λίγες μέρες πριν την εκδίκαση των προσφυγών.

Παράλληλα τόνισε πως αν δεν είχε μεσολαβήσει η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για την επιλογή της λύσης με απομάκρυνση και επανατοποθέτηση των αρχαίων, στο τέλος του Δεκεμβρίου θα μπορούσε να λειτουργήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης, εκτός του σταθμού Βενιζέλου.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Γιαννούλης, είπε ότι «η κ. Μενδώνη είναι υποχρεωμένη να απαντήσει για τον λόγο και το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης », σημειώνοντας ότι «υπάρχει πολιτικό ζήτημα».

«Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, οι παρανομίες που έχουν γίνει από την “Αττικό Μετρό” και -προφανώς- και από την κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρες στο θέμα των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και πρόσθεσε:

«Εκείνο το οποίο είναι, πια, και προκλητικό, είναι ότι η κ. Μενδώνη πήγε και είδε την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας την περασμένη εβδομάδα. Ακόμα και ξαδέλφη της να ήταν και να ήθελαν να πιουν έναν καφέ, δεν επιτρέπεται, είναι θεσμικά απαράδεκτο ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας την Παρασκευή. Ας μας πει γιατί πήγε».

Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών, ο Φωκίων Δεληγιάννης, εξέφρασε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της εκδίκασης των προσφυγών για το ζήτημα των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κυριακή Μάλαμα, Δώρα Αυγέρη, ο πρώην πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» Γιάννης Μυλόπουλος.

.Πριν την αναχώρηση του από τη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο κέντρο αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία «Άγιος Δημήτριος» Ολυμπία Κορδά.

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω κέντρο αποκατάστασης εντοπίστηκαν 6 θετικά κρούσματα στον κορονοϊό και οι γονείς το πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την κ. Κορδά.