Για την ώρα η Ελλάδα δείχνει αντοχές. Πώς δεν θα γίνουμε Ιταλία – Σούπερ Μάρκετ: Κάρτα εισόδου, πορτιέρης και από 5 έως 1.000 πελάτες ανάλογα τα τ.μ. – ΕΛΤΑ: Είσοδος στα ταχυδρομεία όπως στα σούπερ μάρκετ – Ραγκούσης: Γιατί αφέθηκαν χωρίς περιορισμό οι εκκλησιαστικές λειτουργίες;

Αλλαγή φρουράς στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη

Μπορεί μέσα σε ένα 24ωρο να αυξήθηκαν κατά 50% τα κρούσματα, όμως απέχουμε πολύ από την καλπάζουσα επιδημία. Η τήρηση των μέτρων, κλειδί για να αποφύγουμε χειρότερες καταστάσεις.

Την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό καλπάζουν σε Ιταλία και Ισπανία, η Ελλάδα εμφανίζει μια πιο μετριοπαθή κατάσταση. Η χθεσινή ανακοίνωση για 103 νέα κρούσματα και συνολικά 4 θανάτους δεν είναι αμελητέα όμως δεν δείχνει προς το παρόν μια πορεία ότι θα ζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές στις δύο χώρες που αναφέραμε. Και σ’ αυτό θα συμβάλει η μερική καραντίνα που έχουμε όλοι μας μπει. Πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα και αυτό αποτελεί εντελώς ατομική ευθύνη.

Όπως ανέφερε την Κυριακή ο λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, η εμφάνιση τόσων πολλών κρουσμάτων σε ένα 24ωρο ήταν αναμενόμενη και θα επαναληφθεί. Υπάρχει δε και η στατιστική από τα διεθνή δεδομένα με βάση την οποία στα 100 κρούσματα τα 85 είναι ελαφρά, τα 15 να νοσούν βαριά και από αυτά τα 5 νοσούν πολύ άσχημα ή καταλήγουν. Σ’ αυτή περίπου την αναλογία βρίσκεται και η χώρα, με τους θανάτους να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα «Βλέπουμε λοιπόν ότι όσο περισσότερο προχωράει η επιδημία στη χώρα μας, θα βλέπουμε παρόμοια ποσοστά και σε εμάς. Μέχρι τώρα βλέπετε με τα 4 από τα 331 κρούσματα να έχουν καταλήξει, δηλαδή είμαστε σε ένα ποσοστό λίγο παρακάτω από τα διεθνή δεδομένα του 1,5%, 2%, 3% στους θανάτους. Είμαστε γύρω στο 1,2%. Όμως αυτό δε σημαίνει τίποτα. Οι άνθρωποι είχαν υποκείμενα νοσήματα, εξετέθησαν στον ιό, κάποιοι από αυτούς είχαν στενή επαφή, κάποιοι από αυτούς αφορούσαν το γκρουπ των Αγίων Τόπων».

 

Σούπερ Μάρκετ: Κάρτα εισόδου, πορτιέρης και από 5 έως 1.000 πελάτες ανάλογα τα τ.μ.

Κορονοϊός - Σούπερ Μάρκετ: Κάρτα εισόδου, πορτιέρης και από 5 έως 1.000 πελάτες ανάλογα τα τ.μ.

Τι αλλάζει από σήμερα στα σούπερ μάρκετ μετά τη νέα εγκύκλιο της κυβέρνησης με μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Ουρές αλλά αυτή την φορά έξω από τα σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι θα φέρει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορονοϊό που εκδόθηκε την Κυριακή από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Σύμφωνα με την εγκύκλιο “οι επιχειρήσεις των υπεραγορών τροφίμων με ευθύνη των διοικήσεών τους, διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους“.

Αυτό σημαίνει ότι στο μικρό κατάστημα γειτονιάς , της τάξης των 50 μέτρων, θα εξυπηρετούνται 5 πελάτες ενώ σε ένα hypermarket των 10.000 τ.μ. θα υπάρχει η δυνατότητα να συνυπάρχουν στους διαδρόμους του έως και 1.000 άτομα ταυτόχρονα. Μετά από ένα εξοντωτικό τριήμερο όπου την Παρασκευή τα σούπερ μάρκετ δοκιμάστηκαν από την μείωση του δυναμικού εξαιτίας της άδειας δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων τους, το Σάββατο που θύμιζε παραμονή Πρωτοχρονιάς στις καλές εποχές και την Κυριακή για ανεφοδιασμό των “βομβαρδισμένων” καταστημάτων, από σήμερα η κατάσταση στο εσωτερικό των καταστημάτων θα αρχίσει να ομαλοποιείται.

Πώς θα λειτουργήσει

Σε επικοινωνία που είχε το News24/7 με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μας ενημέρωσαν ότι στις εισόδους θα είναι αναρτημένη ανακοίνωση που θα ενημερώνει τους καταναλωτές για τον αριθμό των πελατών που μπορεί, με βάση τα νέα μέτρα, να εξυπηρετήσει το κάθε κατάστημα. Ο διευθυντής του καταστήματος ή κάποιος υπάλληλος θα εκτελεί χρέη “πορτιέρη” ώστε ο αριθμός να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στα όρια που έχουν τεθεί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η χθεσινή εγκύκλιος “οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά – ψηφιακά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης“.

Μερικά από τα μέτρα που λαμβάνουν από αύριο κάποιες αλυσίδες είναι η σύσταση από τα μεγάφωνα για ανέπαφη χρήση πλαστικού χρήματος καθώς και τοποθέτηση πλαστικών ταινιών στους χώρους πριν τα ταμεία ώστε να διατηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων. Παράλληλα θα δίνουν προτεραιότητα στην είσοδο και στην εξυπηρέτηση σε άτομα τρίτης ηλικίας, εγκύους και σε ΑΜΕΑ.

Τέλος όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο “στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό – αντισυπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν , προς ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές“.

 

ΕΛΤΑ: Είσοδος στα ταχυδρομεία όπως στα σούπερ μάρκετ

Κατάστημα ΕΛΤΑ

Μέτρα για την προστασία εργαζομένων και πελατών λαμβάνουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Πώς θα παραδίδουν δέματα οι ταχυδρόμοι.

Επιπλέον έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των πελατών τους από τον κορονοϊό ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 και μέχρι νεωτέρας:

* η είσοδος των πελατών στα ταχυδρομικά καταστήματα θα γίνεται τμηματικά, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου (ένας πελάτης κάθε 10τμ) με μέγιστο αριθμό πελατών σε αναμονή, τα 3 άτομα. Οι υπόλοιποι πελάτες θα πρέπει να περιμένουν υποχρεωτικά την σειρά τους εκτός του χώρου του καταστήματος.

*  οι παραδόσεις συστημένων, μικροδεμάτων και δεμάτων, οι εισπράξεις αντικαταβολής, οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων και όλες οι συναλλαγές με τους ταχυδρόμους και τους διανομείς του ομίλου ΕΛΤΑ θα πραγματοποιούνται στην είσοδο του κτηρίου του παραλήπτη (κατοικίας ή επαγγελματικού χώρου), σε ανοικτό χώρο, τηρώντας την απαραίτητη απόσταση του ενός μέτρου, ενώ για την υπογραφή θα χρησιμοποιούνται τα μέσα (στυλό) του πελάτη.

Υπενθυμίζουμε ότι προκειμένου να διευκολύνουν τους πελάτες τους να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επέκτειναν τον χρόνο παραμονής των ανεπίδοτων ταχυδρομικών αντικειμένων (συστημένων επιστολών και δεμάτων) στα ταχυδρομικά καταστήματα, μέχρι νεωτέρας.

Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει απολυμάνσεις, από εξειδικευμένα συνεργεία σε όλα τα καταστήματα και τους χώρους εργασίας ενώ θα απολυμανθεί σταδιακά και ο στόλος των οχημάτων.

Λόγω των ειδικών συνθηκών που προκύπτουν από την πανδημία, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ζητούν την κατανόηση των πελατών τους για περιπτώσεις καθυστερήσεων στην ταχυδρομική εξυπηρέτηση και έκτακτων αλλαγών στα ωράρια και τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων.

Τέλος, διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας και είναι σε ετοιμότητα για την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων, εφόσον χρειαστεί.

 

Ραγκούσης: Γιατί αφέθηκαν χωρίς περιορισμό οι εκκλησιαστικές λειτουργίες;

«Αν με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, η επιστημονικά σωστή απόφαση είναι να σταματήσουν οι εκκλησιαστικές λειτουργίες, τότε γιατί αυτή η απόφαση δεν έχει ήδη ληφθεί;», αναρωτιέται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης.

Η ανάρτηση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γ. Ραγκούση στο twitter:

Αν με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας,η επιστημονικά σωστή απόφαση είναι να σταματήσουν οι εκκλησιαστικές λειτουργίες,τότε γιατί αυτή η απόφαση δεν έχει ήδη ληφθεί; Γιατί και σήμερα αφέθηκαν χωρίς περιορισμό οι εκκλησιαστικές λειτουργίες, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού;