Για την αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας

Για την αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας

Με Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς/Europa Nostra 2021 τιμήθηκε η υποψηφιότητα που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας στην Ηπειρο. Τιμητικές διακρίσεις απέσπασαν ακόμη δύο υποψηφιότητες με ελληνική συμμετοχή, το Fibranet (μαζί με Δανία), που αφορά τη συντήρηση ινών αρχαίων υφασμάτων, και το Control Shift (μαζί με Κάτω Χώρες) για την επανάχρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.

Φέτος, η κορυφαία τιμή της Ευρώπης στον τομέα της κληρονομιάς απονέμεται σε 24 υποδειγματικά επιτεύγματα από 18 ευρωπαϊκές χώρες. Η ανακοίνωση των νικητών έγινε χθες, σε ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τη Mariya Gabriel, Ευρωπαία επίτροπο Καινοτομίας, Ερευνας, Πολιτισμού, Παιδείας και Νεότητας, και τον Hermann Parzinger, εκτελεστικό πρόεδρο της Europa Nostra.

Η αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Πολιτισμού, Μεταφορών και Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο. «Αυτό το έργο αποτελεί παράδειγμα του πώς μια χρηστική κατασκευή γίνεται αντιληπτή και ως όμορφη. Η ολοκληρωμένη αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας συμβάλλει στην ανάδειξη του τοπίου και του περιβάλλοντος», δήλωσε η κριτική επιτροπή.

Το Γεφύρι της Πλάκας, που έχει κηρυχθεί προστατευόμενο ιστορικό μνημείο, είναι ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι, το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό του είδους του στην Ηπειρο. Την 1η Φεβρουαρίου 2015, κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας η οποία προκάλεσε την υπερχείλιση του ποταμού, κατέρρευσε ένα σημαντικό μέρος της κύριας καμάρας και του ανατολικού βάθρου της γέφυρας. Το έργο αποκατέστησε το γεφύρι στην παλιά του μορφή και ανέδειξε την υλική και άυλη αξία του εντός του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου στο οποίο βρίσκεται.

Χτίστηκε το 1866 στον ποταμό Αραχθο, με τόξο που εκτείνεται πλέον των 40 μ. σε μήκος και 20 μ. σε ύψος. Κατασκευάστηκε για να ενισχύσει την επικοινωνία και το εμπόριο στις γύρω κοινότητες και, μέχρι το 1913, βρισκόταν στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χρησιμεύοντας ως μία από τις δύο εισόδους στην ηπειρωτική χώρα.

Με ισχυρή δημόσια στήριξη, οι εργασίες ανάκτησης τμημάτων του Γεφυριού της Πλάκας ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την κατάρρευσή του τον Φεβρουάριο του 2015. Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη διεπιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση για τα αίτια της κατάρρευσης και για τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκατάστασης της γέφυρας. Στόχος ήταν η στερέωση των εναπομεινάντων τμημάτων της, η αντιμετώπιση των δομικών ζητημάτων που προέκυπταν από τη ροή του ποταμού και η αναστήλωση χρησιμοποιώντας, όπου ήταν εφικτό, υλικό που είχε καταπέσει και επιλέγοντας κατάλληλα νέα υλικά, όταν ήταν αναγκαίο. Πρόκειται για την πρώτη ανακατασκευή λίθινης γέφυρας στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παρόμοια έργα παγκοσμίως.