Για να τα έχουμε υπόψη… Θανάσης Καρτερός

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ πεδρο σαντσεθ

Την είδαμε την ισπανική Δεξιά, την Ακροδεξιά, τα μπάσταρδα της Φάλαγγας του Φράνκο και του φασισμού. Κα την ακούσαμε. Και μας σηκώθηκε η τρίχα.

Δεν ήταν πολιτικά επιχειρήματα αυτά που πυροβολούσαν τη Βουλή της Μαδρίτης, ούτε καν κομματικές κραυγές. Ήταν μίσος συμπυκνωμένο σε συνθήματα εμφυλίου. Και ζήτω ο βασιλεύς, ζήτωσαν οι ένοπλες δυνάμεις, κάτω οι φίλοι του Μαδούρο, έξω οι κρυφοί σύμμαχοι της τρομοκρατίας. Με λέξεις – κλειδιά όπως προδοσία και προδότες κομμουνιστές να έρχονται και να επανέρχονται εμποτισμένες με αφρούς και σάλια. Εθνικόφρονα πάντα.

Σου σηκώνεται η τρίχα, αλλά δεν μαθαίνεις και τίποτε καινούργιο. Έχετε μάθει ή να κυβερνάτε εσείς ή να μπλοκάρετε τα πάντα, τους είπε ο Σάντσεθ. Αυτή είναι η επιδίωξή τους παντού. Ανάλογα με τους συσχετισμούς, με τη γειτονιά, με τα γούστα της αρπακτικής αστικής τάξης και τα βίτσια της διαπλοκής, διάφορα σενάρια, αλλά το ίδιο μοτίβο. Παντού. Έρχονται τα άγρια να διώξουν τα ήμερα. Οι προδότες τους πατριώτες. Οι κομμουνιστές τους εθνικόφρονες. Οι φίλοι της τρομοκρατίας και της αταξίας τους φίλους της δημοκρατίας και της τάξεως. Οι μειοδότες τους πλειοδότες. Οι κόκκινοι τους γαλάζιους.

Οι αναλογίες είναι ανατριχιαστικές. Λες και κάποια μαύρη χειρ συντονίζει τη μαυρίλα κάθε φορά που απειλείται η δεξιά και ακροδεξιά παντοκρατορία. Έτοιμοι για το χειρότερο – παρά το σύνταγμα. Έτοιμοι να βυθίσουν τη χώρα στην καταστροφή – παρά την τόοοοοση αγάπη τους γι’ αυτήν. Έτοιμοι για κάθε εμφύλια συκοφαντία, κάθε χαρακτηρισμό μίσους, κάθε διχαστική ρητορική, κάθε αθλιότητα εν ονόματι της εκ Θεού εξουσίας τους.

Η δημοκρατία προορίζεται να την παίρνουν στο τραπέζι και το κρεβάτι τους. Αν δεν…, τότε αλήτες, προδότες, κομμουνιστές. Και νά οι Πρέσπες, νά η Αριστερά που ζητάει ρεβάνς, νά το σαμποτάζ στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, νά οι συμβουλές να πάρουμε τα λεφτά μας από τις τράπεζες, νά ο Βορίδης του Λεπέν, ο Σαμαράς του μηδέν, ο Μέγας Τραπεζίτης της Υπονόμευσης των Πάντων, η σάρα, η μάρα και το κακό συναπάντημα, να γαυριά, να διχάζει, να πολώνει, να συκοφαντεί, να κινδυνολογεί, να κάνει ό,τι μπορεί για ανατρέψει την εκτός προγράμματος κυβέρνηση, κι ας διαλύσει και τη χώρα.

Αυτά. Τα εξόχως διδακτικά, κι εδώ κι εκεί. Για να τα έχουμε υπόψη…

 

Η απάντηση του Θανάση Καρτερού στον Βαγγέλη Μαρινάκη