Γιατρός προειδοποιεί: Προσοχή σε άτυπα συμπτώματα που υποδηλώνουν κρυφούς φορείς του κορονοϊού

Γιατρός προειδοποιεί: Προσοχή σε άτυπα συμπτώματα που υποδηλώνουν κρυφούς φορείς του κορονοϊού

Ποια σημάδια κρίνονται ανησυχητικά και πρέπει να μας κινητοποιήσουν

Σε έναν «ύπουλο» παράγοντα του κορονοϊού, που αφορά τα άτυπα συμπτώματα που υποδηλώνουν κρυφούς φορείς της νόσου COVID-19, αναφέρθηκε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Σιάσος.

Επικαλούμενους την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ορισμένοι ασθενείς επισκέφτηκαν τον ιατρό τους λόγω καρδιολογικών συμπτωμάτων, όπως αίσθημα βάρους στο στήθος και αίσθημα παλμών. Άλλοι πάλι ασθενείς εμφάνισαν πονοκέφαλο, κόπωση ή διάρροια -σε μικρότερο φυσικά ποσοστό από τα κλασικά συμπτώματα εκδήλωσης της νόσου, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας, η δύσπνοια.

Επίσης, όπως είπε στο «Θέμα 104,6», Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19 απουσίαζαν τυπικά συμπτώματα και υπήρχε μόνο απώλεια της αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης. Στη Γερμανία διαπιστώθηκε ότι περίπου το 2/3 των ασθενών είχε μειωμένη ή απώλεια της όσφρησης όπως ακριβώς και το 30% των ασθενών στη Νότια Κορέα.

«Φαίνεται ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε και συμπτώματα τα οποία αν και πιο σπάνια, μπορεί να υποδηλώνουν κρυφούς φορείς του SARS COV-2, οι οποίοι μπορεί να μην παρουσιάζουν πάντα τα τυπικά συμπτώματα αλλά να μεταδίδουν τη νόσο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», σημείωσε ο καθηγητής.

Επίσης, σημείωσε πως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άτομα που πάσχουν από νοσήματα της καρδιάς (όπως έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, προηγούμενα χειρουργεία καρδιάς). Αυτοί οι ασθενείς, εφόσον νοσήσουν, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να οδηγηθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή να έχουν μια δυσμενή πρόγνωση.