Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν το lockdown ομολογία ολοκληρωτικής αποτυχίας – Ξανθός : Η αναγγελία του lockdown καταρρίπτει το κυβερνητικό success story

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Τσίπρας -Το πρόγραμμά του | ΠΟΛΙΤΙΚΗ |  iefimerida.gr

Κανένας αιφνιδιασμός δεν υπήρξε για το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την κυβερνητική απόφαση για lockdown, αφού οι σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού συνιστούν απλώς λογική συνέχεια της απραξίας που επέδειξε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, σημειώνουν στην Κουμουνδούρου. Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για «ομολογία ολοκληρωτικής αποτυχίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Και πρώτα στο επικοινωνιακό κομμάτι (που έχει όμως άμεση διασύνδεση με το υγειονομικό σκέλος):

  • «Αλλάζουν άποψη ανά δεύτερη μέρα. Ανά μία ημέρα αναιρούνται τα ίδια τα λεγόμενα του πρωθυπουργού από τα νέα μέτρα που αναγκάζεται να φέρνει άρον άρον. Ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή προειδοποιούσε πως το δήθεν ‘σχέδιο ενός μήνα’ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναθεωρηθεί πολύ σύντομα» -και, όντως, πέρασαν μόλις τέσσερις μέρες, ανέφεραν δηκτικά συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ.

Επί της ουσίας, τώρα, των επικείμενων κυβερνητικών ανακοινώσεων, «αντί να λειτουργήσει προληπτικά η κυβέρνηση και αφού έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, με την αρχή να γίνεται από το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού και εν συνεχεία τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε ΜΜΜ, σχολεία και μαζικούς χώρους εργασίας, ξαναβάζουν λουκέτο στη χώρα με περιοριστικά μέτρα και λοκντάουν -χωρίς την αυτονόητη οικονομική στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις-. Γιατί» -προσθέτουν- «στάθηκαν ανίκανοι να δράσουν προληπτικά και να προετοιμάσουν επί 8 μήνες το ΕΣΥ, το οποίο ήδη βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και σε πολλές περιοχές στο κόκκινο από την αρχή του δεύτερου κύματος». Μόλις μία ημέρα, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφραζε από τη Θεσσαλονίκη την αγωνία του για επανάληψη του Μπέργκαμο, αλλά στην ελληνική εκδοχή του…

Ταυτοχρόνως, όλο αυτό το διάστημα, οι κ. Τσίπρας, Ξανθός, Ραγκούσης κ.α. στελέχη δεν έχουν σταματήσει να μέμφονται την κυβέρνηση γιατί αγνοεί τις αποφάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων – επιδημιολόγων, για αυτό και η μείζων αντιπολίτευση επιμένει, πιέζει να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής:

  • «Τόσους μήνες η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές αποφάσεις, αγνοώντας τις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής των υγειονομικών, με αποτέλεσμα να φθάσουμε πάλι στο σημείο ‘μηδέν’. Για αυτό το λόγο και δεν δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά συνεδριάσεων της Επιτροπής, διότι θα επιβεβαιωθεί πως τόσο καιρό λαμβάνονται αποφάσεις με αμιγώς πολιτικό κριτήριο».

Όλες αυτές όμως «οι αντιφάσεις στις κυβερνητικές αποφάσεις, οι καθυστερήσεις στη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας, η επιμονή στη μη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και οι νέες αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα» έχουν κόστος:

  • «οδηγούν την κοινωνία σε διπλό αδιέξοδο, τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης συμπυκνώνονται στο δίλημμα προς τους πολίτες να επιλέξουν ‘λοιμό ή λιμό’, ενώ την ίδια ώρα φέρνουν εν μέσω πανδημίας τα πιο αντικοινωνικά και ακραία νεοφιλελεύθερα νομοθετήματα, όπως την κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και το νέο εργασιακό Μεσαίωνα που ετοιμάζει ο κ. Βρούτσης με καθιέρωση δεκάωρης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών».

Νομοθετήματα που, όπως υπολογίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το (κοινωνικό) ποτήρι.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκείται στην καταγγελία και την κριτική, αντιθέτως «θα συνεχίσει να πιέζει για την προστασία της κοινωνίας και της ανθρώπινης ζωής με προτάσεις και άμεσα μέτρα» -κάποια από τα οποία παρατίθενται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου με τις 13 παρεμβάσεις- «στηλιτεύοντας και αναδεικνύοντας παράλληλα όλες τις πρωτοφανείς αντιφάσεις και παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μας οδηγούν στο υγειονομικό και οικονομικό χάος».

Νίκος Παπαδημητρίου

 

Ξανθός : Η αναγγελία του lockdown καταρρίπτει το κυβερνητικό success story

 Ξανθός : Η αναγγελία του lockdown καταρρίπτει το κυβερνητικό success story

Στην αναγγελία του lockdown από την κυβέρνηση τοποθετήθηκε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντρέας Ξανθός.

«Η αμετροέπεια σε στιγμές κρίσης είναι τραγική. Και εκθέτει. Την ώρα της αναγγελίας του lockdown και της κατάρρευσης του κυβερνητικού success story, δεν μπορεί ο κ. Κικίλιας να λέει ανερυθρίαστα ότι όσα έκανε η κυβέρνηση σε λίγους μήνες στο Σύστημα Υγείας δεν έγιναν επί 46 χρόνια, από τη μεταπολίτευση και μετά!» τόνισε ο κ. Ξανθός και αναρωτήθηκε:

«Αν είναι έτσι τότε γιατί οι αντοχές του ΕΣΥ εξαντλήθηκαν από την αρχή του δεύτερου επιδημικού κύματος; Κοροϊδία λοιπόν η «θωράκιση», ο «διπλασιασμός των ΜΕΘ», οι «χιλιάδες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού»;

Ποιος λέει την αλήθεια, ο Υπουργός ή άνθρωποι της «πρώτης γραμμής» και η σκληρή πραγματικότητα των νοσοκομείων;».

«Η κοινωνία αυτή την ώρα απαιτεί ειλικρίνεια, σχέδιο και κυρίως ασφάλεια για την υγεία, την εργασία και το εισόδημα των ανθρώπων. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι φανερό δεν μπορεί να τα εγγυηθεί» κατέληξε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός.