Γιατί παίρνει «μετάθεση» η συζήτηση για τον ανασχηματισμό — Φλωρίδης: «Απόλυτο ακαταδίωκτο» για όσους καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)Πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου

Οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και η… αναμονή των γαλάζιων βουλευτών

Να κλείσει τη συζήτηση για ανασχηματισμό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θέλει η κυβέρνηση, καθώς σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ συσκέψεων για να κλειδώσουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν σημαίνει πως εγκαταλείπονται οι σκέψεις για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως δεν είναι το κατάλληλο timing για να ληφθούν αποφάσεις.

Ψάχνοντας τρόπους για επανεκκίνηση

Αυτό που επισημαίνεται άλλωστε από κυβερνητικές πηγές είναι πως σε αυτή την συγκυρία το βάρος θα δοθεί σε αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία του κράτους και παραπέμπουν στην μεθαυριανή ομιλία του πρωθυπουργού. Ουσιαστικά κρίθηκε πως ένας ανασχηματισμός θα μετέφερε την συζήτηση στα πρόσωπα και θα κινδύνευε να χαθεί η ουσία των ανακοινώσεων.

Στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους για ένα restart, καθώς πριν καν συμπληρωθούν οι πρώτες 100 ημέρες από τις εκλογές αντιμετώπισαν πολλαπλές κρίσεις. Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες το καλοκαίρι και οι καταστροφικές πλημμύρες έδειξαν πως χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην πολιτική προστασία και εκεί θα εστιάσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Πάντως η συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει εγκαταλειφθεί, ωστόσο πιθανότατα οι αποφάσεις πάνε για  μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές (ο πρώτος γύρος θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου και όπου χρειαστεί δεύτερος στις 15 Οκτωβρίου). Βέβαια αν στο ενδιάμεσο παρατηρηθούν νέες αρρυθμίες στην κυβέρνηση οι αλλαγές θα επισπευσθούν, ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα αποφασίστηκε πως δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ.

Σε ποιους υπουργούς στρέφεται η «προσοχή»

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν φουντώσει τα σενάρια για αλλαγές στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον Βασίλη Κικίλια σε συνέντευξη του να καθιστά σαφές πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης. Να σημειωθεί  εδώ πως χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον υπουργό και  κυβερνητικές πηγές κλείνουν την συζήτηση για αλλαγές τώρα στο υπουργείο.

Πάντως μια αναφορά του Βασίλη Κικίλιασυζητήθηκε ιδιαιτέρως, καθώς είπε πως όταν ανέλαβε η απορρόφηση στο πρόγραμμα «Αιγίς» (σημείωση: αφορά στην πολιτική προστασία) ήταν στο 1%.  Να σημειωθεί πως προκάτοχος του στο υπουργείο ήταν ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος μετά την παραίτηση του Μ. Βαρβιτσιώτη ορκίστηκε υπουργός Ναυτιλίας.

Ένας ακόμα υπουργός που βρέθηκε στα δύσκολα είναι ο Γιάννης Οικονόμου, καθώς δέκα ημέρα αφότου ανέλαβε καθήκοντα στο Προστασίας του Πολίτη (μετά την παραίτηση του Νότη Μηταράκη) σημειώθηκαν τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Την ίδια στιγμή μετά τις εκλογές το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανέλαβε ο Δημήτρης Καιριδης, που έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση των ροών το τελευταίο διάστημα

Τέλος ένα από τα πολυσυζητημένα πρόσωπα του νέου υπουργικού συμβούλιο είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Στις προγραμματικές δηλώσεις η αναφορά που είχε κάνει σε διάταξη για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών είχε ως αποτέλεσμα κυβερνητικές πηγές να μιλούν για « διαχρονική θέση του υπουργού, που δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο». Τώρα μένει  να φανεί τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τις τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα, με τον υπουργό μιλά για   αλλαγές σε  ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα στους βουλευτές της ΝΔ

Τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν δημιουργήσει και .. προσδοκίες  σε κάποιους από τους γαλάζιους βουλευτές πως μπορεί να είναι στην επόμενη κυβέρνηση. Πάντως στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός πως πριν καν συμπληρωθούν οι πρώτες 100 ημέρες μετά τις εκλογές υπήρξαν πολλαπλές κρίσεις.  Το γεγονός μάλιστα πως το «καλάθι» της Θεσσαλονίκης θα είναι μικρότερο από το αναμενόμενο (καθώς αυτό που προέχει είναι η στήριξη των πολιτών που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές) προβληματίζει επίσης τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Πάντως από την κυβέρνηση  φαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα αποφευχθεί να ανοίξουν θέματα που μπορεί να δυσκολεύουν κάποιους βουλευτές του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο που θα δίνει την δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται με πολιτικό γάμο και να υιοθετούν φαίνεται πως «μετατίθεται» για αργότερα. Για το συγκεκριμένο θέμα δεν αναμένεται πάντως να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Φλωρίδης: «Απόλυτο ακαταδίωκτο» για όσους καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας της Δικαστικής Αστυνομίας. «Ναι» στο νομοσχέδιο δήλωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών». Καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη.

Στην τροπολογία για τις διαδικασίες κατεπείγουσας εκτέλεσης έργων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, «ναι» ψήφισε μόνο η ΝΔ. «Παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας. «Όχι» δήλωσαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Νίκη.

«Απόλυτο ακαταδίωκτο» για όσους καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, προανήγγειλε ο Φλωρίδης

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στο σχέδιο των τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα θα περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Στο βήμα είχε προηγηθεί η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου που κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για τη θεσμοθέτηση της γυναικοκτονίας ως ειδικού αδικήματος που επισύρει βαρειά ποινή και πρωτοβουλίες να συσταθούν ειδικές ομάδες, ακόμα και στο πλαίσιο της Δικαστικής Αστυνομίας, για την προστασία των θυμάτων.

«Το σχέδιο νόμου για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία, θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την ενδοοικογενειακή βία. Σε λίγες ημέρες θα δοθούν σε διαβούλευση. Θα έχουμε μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα εκεί. Υπάρχουν διατάξεις που δημιουργούν πλέγμα προστασίας των γυναικών, αυξάνουν τον αριθμό των επαγγελματιών που όταν βλέπουν περιστατικά, θα έχουν την υποχρέωση να τα αναφέρουν», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι «θα υπάρξει δίχτυ προστασίας για όσους καταγγέλλουν με τρόπο ώστε να έχουν το απόλυτο ακαταδίωκτο και έτσι δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, προπονητές που θα έχουν μπροστά τους ένα τέτοιο περιστατικό θα οφείλουν να το καταγγείλουν και όταν το καταγγείλουν θα έχουν απόλυτη προστασία».