Γιατί ο Τσίπρας βλέπει πρόωρες εκλογές. Έτοιμος για παν ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκάθαρος ήταν χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ: Θα έρθουν πρόωρα οι εκλογές και πρέπει να ετοιμάζουμε το έδαφος για μια προοδευτική κυβέρνηση.

Αυτή ήταν η ουσία των όσων είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους συνεργάτες του, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία του κορονοϊού, θα βυθίσουν τη χώρα σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Ο τέως Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος βάσει των επαφών που έχει κάνει με επιχειρηματικούς και εργασιακούς φορείς, αλλά και των αναλύσεων των οικονομικών συνεργατών του, πως έχουν γίνει λάθη που θα φέρουν τραγικές συνέπειες σε διάφορους τομείς.

Στα εργασιακά, με τους εργαζόμενους πολλών επιχειρήσεων να βρίσκονται στον «αέρα», καθώς επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο απολύσεων, περικοπών μισθών, καθώς κι αυτό της εργασίας εκ περιτροπής, θεωρεί πως η ανεργία θα ανέβει κατακόρυφα, ενώ θα ξαναέρθει στο προσκήνιο ο υποκατώτατος μισθός.

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που ασχολούνται με την εστίαση, εκτιμάται πως τα προβλήματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα, με πολλούς ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ να αναγκάζονται να ανοίξουν μεν τα μαγαζιά τους, χάνοντας την κρατική βοήθεια, αλλά με τέτοιους περιορισμούς που θεωρείται σχεδόν αδύνατο να ανταπεξέλθουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν διαθέτει επίσης ένα επαρκές σχέδιο για τον τουρισμό, αλλά και για διάφορους άλλους τομείς της οικονομίας, με συνέπεια η κατάσταση σε λίγους μήνες από σήμερα να αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα για τα μεσαία και κατώτερα στρώματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως η προσφυγή στις κάλπες θα αποτελέσει μονόδρομο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό σημαίνει πως πρέπει να δημιουργήσει ένα «προοδευτικό μέτωπο» με σκοπό στις εκλογές που ενδεχομένως έρθουν, να πάρει και πάλι στα χέρια του την διακυβέρνηση της χώρας.

 ΚΙΝΑΛ

«Δεν πρόκειται για συμπόρευση, αλλά για κοινό βηματισμό σε διάφορα θέματα». Αυτή είναι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη σχέση με το Κίνημα Αλλαγής, μια σχέση που φαίνεται πως θα ενδυναμώνεται όσο περνάει ο καιρός. Ήδη το τελευταίο διάστημα οι δύο πλευρές έχουν βρει «κοινό βηματισμό» σε διάφορα θέματα, όπως είναι η τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Είναι δεδομένο πως εδώ και πολλούς μήνες στελέχη των δύο κομμάτων έχουν επαφές και ανταλλάσσουν απόψεις, ενώ  το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως οι επαφές αυτές έχουν γίνει ακόμη πιο συχνές και πιο συγκεκριμένες. Και ο «κοινός βηματισμός», δεν θα σταματήσει εδώ όπως όλα δείχνουν, αλλά θα ενισχύεται όλο και περισσότερο, όσο προχωράει το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία, ένα σχέδιο για το οποίο εκφράζουν σοβαρές διαφωνίες και τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς.

Η μάχη στη Βουλή 

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ήδη πως το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» θα έχει και συνέχεια, η οποία θα αναπροσαρμόζεται με βάση τα δεδομένα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο αυτό βρίσκεται στα σκαριά και σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί και να τεθεί υπό συζήτηση.

Σήμερα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μια άλλη… μάχη στη Βουλή, όπου θα γίνει η συζήτηση για την οικονομία, παρουσία αυτή τη φορά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφερθεί στα voucher των επιστημόνων, ζητώντας και πάλι απαντήσεις από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, θα αναφερθεί επίσης στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και στα μέτρα που έχουν παρθεί για την οικονομία.

Η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή αναμένεται να δώσει, σε μεγάλο βαθμό, το αντιπολιτευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*