Νοσηλευτές μεταφέρουν ασθενή σε ΜΕΘ νοσοκομείου στο Dakar της Σενεγάλης
Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος αναλύουν το πώς η μετάλλαξη Δέλτα άλλαξε τα δεδομένα και αποκάλυψε ότι ο κορονοϊός δεν έχει ακόμα “τελειώσει” με τις εκπλήξεις του.
Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), εξηγούν γιατί το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του SARS-CοV-2 αποτελεί τόσο σημαντικό εμπόδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η έλευση του δεύτερου κύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαδεύτηκε από το στέλεχος Άλφα του κορονοϊού. Η ανακάλυψη του στελέχους Άλφα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του δεύτερου κύματος συνέπεσε με την ανακάλυψη του στελέχους Βήτα στη Νότιο Αφρική. Αρχικά ερευνητές στη Νότιο Αφρική παρατηρήσαν τη δραματική αύξηση σε συχνότητα του στελέχους Βήτα που κουβαλούσε την μετάλλαξη N501Y (γνωστή και ως Nelly). Όταν συνάδελφοί τους έψαξαν για την μετάλλαξη N501Y στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν σημαντική αύξηση στελεχών με αυτήν την μετάλλαξη, αλλά με τελείως διαφορετική καταγωγή.
Με απλά λόγια έψαχναν για το στέλεχος Βήτα αλλά ανακάλυψαν το στέλεχος Άλφα. Συγχρόνως, ένα στέλεχος με εντελώς διαφορετική καταγωγή από το Άλφα και το Βήτα που έφερε όμως την N501Y εξαπλωνόταν στην Βραζιλία, το στέλεχος Γάμα. Αυτή η σχεδόν ταυτόχρονη επέκταση 3 διαφορετικών στελεχών σε διαφορετικά μέρη του κόσμου με παρόμοιες μεταλλάξεις ήταν ισχυρή ένδειξη εξέλιξης σύγκλισης. Με απλά λόγια το γεγονός ότι σε 3 μέρη του κόσμου είχαμε στελέχη που αναδύθηκαν με παρόμοιο τρόπο ήταν ένδειξη ότι ο ιός έχει περιορισμένο περιθώριο για να εξελιχθεί καθώς αναπτύσσεται η ανοσία στον ανθρώπινο πληθυσμό.
Ωστόσο, η έλευση του στελέχους Δέλτα άλλαξε εντελώς το σκηνικό. Το Δέλτα αρχικά σχετίσθηκε με την έλευση του πιο μεγάλου επιδημικού κύματος της Ινδίας, αλλά σύντομα επεκτάθηκε σε άλλες χώρες και ήδη έχει επικρατήσει σε πολλά μέρη του πλανήτη. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η διεισδυτικότητά του είναι μεγαλύτερη από το Άλφα, το Βήτα και το Γάμα, ενώ δεν φαίνεται να μοιράζεται μεταλλάξεις με κανένα από τα 3 αυτά στελέχη.
Οι λόγοι αυξημένης διεισδυτικότητας της Δέλτα δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητοί, καθότι οι μεταλλάξεις του διαφέρουν σημαντικά από αυτές που έχουν παρατηρηθεί στα άλλα 3 στελέχη ανησυχίας. Μία από τις μεταλλάξεις που φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι η P681R, η οποία πιστεύουμε ότι διευκολύνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Στην ίδια θέση το στέλεχος Άλφα έχει μία άλλη μετάλλαξη που επίσης βελτιώνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα, αλλά δεν έχει τόσο ισχυρό αποτέλεσμα όσο η P681R.
Σε κάθε περίπτωση, μάλλον δεν αρκεί μία και μόνο μετάλλαξη να δικαιολογήσει την αυξημένη ικανότητα του ιού να μεταδίδεται σε σχέση με άλλα στελέχη και έτσι η μελέτη της διεισδυτικότητας του στελέχους Δέλτα συνεχίζεται. Το γεγονός ότι η αυξημένη διεισδυτικότητα του στελέχους Δέλτα προέκυψε από εντελώς διαφορετικό συνδυασμό μεταλλάξεων από ότι τα προηγούμενα στελέχη αυξημένης διείσδυσης (Άλφα, Βήτα, Γάμα) είναι ενδεικτικό ότι ο ιός έχει ακόμα περιθώρια εξέλιξης. Με την έλευση του στελέχους Δέλτα έγινε εμφανές ότι ο ιός πιθανώς να μην έχει «τελειώσει» με τις εκπλήξεις του.
Σοκάρει το άλμα των κρουσμάτων – Αρχίζει να πιέζεται το ΕΣΥ
Έκρηξη κρουσμάτων σε 4.608 – Τρομάζουν τα στοιχεία με 32 θανάτους και 326 διασωληνωμένους
Σε επίπεδα που τρομάζουν τα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο και λίγο πριν την έλευση του Σεπτεμβρίου, το ΕΣΥ αρχίζει να δέχεται ασφυκτική πίεση με τους φόβους για ένα «δύσκολο φθινόπωρο» να φουντώνουν.
Σε 4.608 «εκτοξεύτηκαν» τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα σήμερα (24/08), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Εν τω μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 32 νέοι θάνατοι, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται πλέον σε 326.
- Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη, ενώ τo 83,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
- Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας διαμορφώθηκαν σε 293.
- Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 566.812, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.466 θάνατοι.
Η Αττική εξακολουθεί να «πρωταγωνιστεί» στον «χάρτη» των κρουσμάτων, καθώς δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη.
Ανησυχητικά είναι, εν τω μεταξύ, και τα στοιχεία για τα λύματα, όπου το ιικό φορτίο «εκτινάχθηκε» σε αρκετές περιοχές της χώρας την εβδομάδα 16 – 22 Αυγούστου.
Ειδικότερα, τα στοιχεία έχουν ως εξής:
- Αττική: +2%
- Θεσσαλονίκη: +30%
- Λάρισα: +152%
- Βόλος: +81%
- Ηράκλειο: +246%
- Χανιά: -29%
- Ρέθυμνο: +215%
- Άγιος Νικόλαος: +200%
- Ξάνθη: +282%
- Αλεξανδρούπολη: +160%
- Ιωάννινα: +292%
Σε «κραχ» οδηγούνται τα νοσοκομεία λόγω αναστολής – Πόσοι δεν εμβολιάζονται
Πονοκέφαλος επικρατεί στα κυβερνητικά στελέχη αλλά και στο υπουργείο Υγείας για τις κενές θέσεις που αναμένεται να προκύψουν στις δομές πρόνοιας αλλά κυρίως στο σύστημα υγείας όταν μπουν σε αναστολή εργασίας εκατοντάδες εργαζόμενοι που δεν εμβολιάσθηκαν.
Μπορεί οι διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα να προβλέπουν προσλήψεις εξπρές, αλλά και πάλι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθούν ειδικά θέσεις νοσηλευτών, σε μικρό χρονικό διάστημα.
Για τον λόγο αυτό αναζητείται λύση της τελευταίας στιγμής ειδικά για τα νοσοκομεία που από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιάζουν σοβαρά κενά σε θέσεις.
Να υπενθυμιστεί ότι από τις 16 Αυγούστου στο πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές πρέπει να έχουν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ αντίστοιχα ισχύει και για όλους τους εργαζόμενους και υγειονομικούς στο σύστημα υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου.
Συγχωνεύσεις κλινικών
Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει απόλυτα εάν θα το εφαρμόσει, κυρίως λόγω των αντιδράσεων που αναμένονται από τους υγειονομικούς.
Επίσης η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε συγχώνευση κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να περιορισθεί ο απαιτούμενος αριθμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτισθεί μέχρι στιγμής, πριν ακόμη ξεκινήσει ο Σεπτέμβριος θα πρέπει να ξεκινήσει η συγχώνευση των κλινικών που θα παρουσιάζουν τα σοβαρότερα κενά σε προσωπικό και κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό στο οποίο και ανήκουν οι περισσότεροι υγειονομικοί που δεν θέλουν να εμβολιασθούν.
Ήδη παρότι πολλοί λείπουν σε άδεια, έχει ξεκινήσει η εξατομικευμένη καταγραφή όσων δεν εμβολιάζονται, ώστε να μπορέσουν οι αρχές να καθορίσουν ποιες κλινικές μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό και πόσες όχι ώστε να γίνει και η συγχώνευση.
Άγνωστο βέβαια εάν το σχέδιο θα μπορεί να λειτουργήσει καθώς σύμφωνα με τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή ειδικά στα νοσοκομεία της Αθήνας, ο αριθμός των κλινικών δεν μπορεί να μειωθεί.
Συνολικά σύμφωνα με τις καταγραφές που υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία της Αθήνας, 3.000 νοσηλευτές και 800 γιατροί παραμένουν ανεμβολίαστοι, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα κενά σε θέσεις.
Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός εμβoλιασμός για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς
Τα νέα μέτρα για την επιστροφή των ανεμβολίαστων εργαζόμενων στο γραφείο ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατά την ενημέρωση έκανε λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων».
Από την 1η Σεπτεμβρίου προχωράει η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και οι φαρμακοποιοί.
Επίσης ανέφερε πως θα επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις σε όσους δεν το τηρήσουν.
Υπενθύμισε επίσης πως από την 1η Σεπτεμβρίου προχωράει η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, χωρίς παράταση.
Σε lockdown οι ανεμβολίαστοι από Σεπτέμβριο
Καθώς οι δείκτες της πανδημίας προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς για το τι μέλλει γενέσθαι το φθινόπωρο, η κυβέρνηση σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους, ανακοινώνοντας νέα μέτρα περιορισμού.
Έτσι, από τις 13 Σεπτεμβρίου, όσοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα νέου τύπου lockdown, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την προσέλευση στην εργασία αφού έχουν υποβληθεί υποχρεωτικά σε rapid test (μία ή δύο φορές την εβδομάδα αναλόγως με την κατηγορία του επαγγέλματος), το οποίο μάλιστα θα πληρώνουν οι ίδιοι.
Παράλληλα, θα αποκλείονται από τους κλειστούς χώρους μπαρ, εστιατορίων, κλαμπ και κέντρων διασκέδασης.
Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο για επιπρόσθετρα μέτρα, σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.
Την ίδια ώρα, υποχρεωτική τίθεται η χρήση μάσκας, για εμβολιασμένους και μη, στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς όπου υπάρχει συνωστισμός.
Τέλος, τη στιγμή που τα νοσοκομεία έχουν ήδη αρχίσει και πιέζονται, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, χθες, στην αναμνηστική δόση του εμβολίου.
Η χορήγησή της, όπως είπε, θα γίνεται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση στις εξής ομάδες ατόμων: Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, άτομα με HIV λοίμωξη και άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Η τρίτη δόση θα είναι με εμβόλια mRNA και η πλατφόρμα ραντεβού θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Φωτιά τώρα στο Οροπέδιο Λασιθίου
Σε εξέλιξη είναι φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί στο Οροπέδιο Λασιθίου και σε σημείο που βρίσκεται κοντά σε δρόμο προς την περιοχή Κερά.
Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιεί και το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Τις δυνάμεις πυρόσβεσης συνδράμουν, ακόμα, προσωπικό και μηχανήματα του δήμου Οροπεδίου και της ΕΛΑΣ.
Λόγω της φωτιάς που καίει χορτολιβαδική έκταση, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση οικισμών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι τοπικές Αρχές συνιστούν στους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο προς Κερά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.