Γιατί «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»;

Το ξέρουμε από μικρά παιδιά, άλλωστε το λέει και η παροιμία: «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Τι κάνει όμως το μήλο τόσο καλό στην υγεία; Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν: το βακτηριακό τους περιεχόμενο.

Άλλωστε σε μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Microbiology», οι ερευνητές ανέλυσαν τα βακτήρια στα μήλα και ανακάλυψαν ότι περιέχουν 100 εκατομμύρια βακτήρια (και 1.755 διαφορετικούς τύπους). Μπορεί να ακούγεται λίγο ανθυγιεινό, αλλά δεν είναι έτσι. Διότι αυτά τα βακτήρια μπορεί να διαδραματίσουν έναν ρόλο βελτιώνοντας σημαντικά την υγεία των εντέρων.

Όταν ακούτε «βακτήρια», το πρώτο πράγμα που πιθανώς έρχεται στο μυαλό σας είναι οι άσχημες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, οι οποίες προκαλούνται συνήθως από βακτηρίδια. Στην περίπτωση του μήλου αυτό δεν συμβαίνει: τα βακτήρια που βρίσκονται στα μήλα είναι διαφορετικά. Όπως τονίζει η επικεφαλής της προαναφερθείσας μελέτης Μπριτζίτ Βάσερμαν «για να προκληθεί μια ασθένεια πρέπει να υπάρχει μεγάλη αφθονία παθογόνων συστατικών, η οποία όμως δεν ήταν παρούσα στα δείγματα που πήραμε».

Επιπλέον, η κατανάλωση της ποικιλομορφίας των βακτηρίων που υπάρχουν στα μήλα μπορεί να προσφέρει στο έντερο σας διάφορους μικροοργανισμούς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την υγεία των εντέρων, όπως τονίσει η Βάσερμαν. Στην πραγματικότητα, ένα έντερο γεμάτο τέτοια βακτήρια έχει συνδεθεί με πιθανά οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ συμβατικών και βιολογικών μήλων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ ο αριθμός των βακτηρίων ήταν ο ίδιος ανάμεσα στις δυο κατηγορίες, στα βιολογικά μήλα η παρουσία βακτηρίων είναι σημαντικά πιο ποικιλόμορφη και πιο ισορροπημένη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα καλύτερη υγεία του εντέρου.

Με άλλα λόγια, ξέρατε πάντα ότι το μήλο είναι μια εξαιρετική τροφή, τώρα έχετε έναν καινούργιο λόγο για να το τρώτε: να προσφέρετε στο έντερό σας όσο το δυνατόν περισσότερα ευεργετικά συστατικά.

Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν τα τρώτε πολύ κοντά στο τρέξιμό σας, καθώς οι υψηλές ίνες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι.