Γερμανικά χάδια (ξανά) στην Τουρκία και οι δύο όροι Μητσοτάκη για το προσφυγικό – Απίστευτη δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΘ: Λογικό να δοκιμάζονται τα λεωφορεία στους 40 βαθμούς! – ΕΦΚΑ Πειραιά: Κατάληψη για τον κλιματισμό. Χαλασμένο τρεις μήνες το τηλεφωνικό κέντρο

Μέρκελ και Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους.

Μέρκελ και Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους.

Η Τουρκία φεύγει από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με επιπλέον 3,5 δισ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και η Ελλάδα με μία ρητή αιχμή κατά της εργαλειοποίησης των προσφύγων από την Άγκυρα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιμένει να θεωρεί κρίσιμο το ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, εξ ου και είχε διασφαλίσει πριν καν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τη συνέχιση και επέκταση της συμφωνίας του 2016.

Έτσι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίζει 3,5 δισ. ευρώ από την ανανέωση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, αλλά και την προοπτική επέκτασης της τελωνειακής ένωσης, με τη στήριξη όχι μόνο της Μέρκελ αλλά και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Αν και στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης δεν υιοθετήθηκε η ρητή διατύπωση που επιθυμούσε η Μέρκελ, λόγω των αντιρρήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και του Βελγίου, αλλά αναφέρεται πως “λαμβάνεται υπόψη ότι θα ξεκινήσουν διεργασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας”.

Η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης, ήταν πως σε αυτή τη φάση προέχει η ορθή εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας έναντι όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα αυτό στη Σύνοδο, αλλά και δύο όρους προκειμένου να επεκταθεί η συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, χωρίς να αμφισβητήσει τον κομβικό της ρόλο σε αυτό τον τομέα.

Πρώτον, την αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών, όπως έγινε στον Έβρο στις αρχές του 2020.

Δεύτερον, την αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία των 1.450 μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Για την Αθήνα είναι δε αυτονόητο ότι η Άγκυρα θα έπρεπε να ελέγξει τα κυκλώματα διακινητών και να εφαρμόσει πρώτα την Κοινή Δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας του 2016.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό- μεταναστευτικό γίνεται αναφορά στον πρώτο και κύριο όρο που έθεσε ο πρωθυπουργός: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς.”

Η Αθήνα είναι επίσης ικανοποιημένη καθώς όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης χθες το κείμενο συμπερασμάτων αποσαφηνίζει ότι η “θετική ατζέντα” στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας είναι αναστρέψιμη, εφόσον η γειτονική χώρα επιστρέψει στην προκλητική της συμπεριφορά. Βεβαίως κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ Μητσοτάκης- Ερντογάν συμφώνησαν σε θερινό μορατόριουμ, ωστόσο είναι συνετό η Αθήνα να θέλει και κάποιες διασφαλίσεις.

Στο δε γευμα των ηγετών της ΕΕ με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το Κυπριακό και το θέμα της Λιβύης.

Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία για Κυπριακό και Λιβύη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Στο γεύμα των ηγετών της ΕΕ με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δε γίνεται δεκτή “λύση” δύο κρατών στην Κύπρο και ότι πρέπει να αποχωρήσουν οι ξένοι μισθοφόροι από τη Λιβύη.

Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, καθώς αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο κοινοτικό κεκτημένο, επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που καλεί σε άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη (σημειώνεται ότι η μόνη χώρα που εξέφρασε επιφύλαξη ήταν η Τουρκία).

Βίκυ Σαμαρά

 

Απίστευτη δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΘ: Λογικό να δοκιμάζονται τα λεωφορεία στους 40 βαθμούς!- Πολιτικό φιάσκο καταγγέλλει η αντιπολίτευση- Ευθύνες ΚαραμανλήΘεσσαλονίκη: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 10/6- Με προσωπικό ασφαλείας οι μετακινήσεις

«Είναι λογικό και αναμενόμενο στους 40 βαθμούς να δοκιμάζονται τα πάντα και η λειτουργία των οχημάτων και η υπομονή του κόσμου» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Status 107,7 αναφορικά με την ακινητοποίηση των λεωφορείων από τη Λειψία, λόγω έλλειψης κλιματισμού, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για απίστευτη δήλωση καθώς ο επικεφαλής του ΟΑΣΘ -επιρροής του υπουργού Κώστα Καραμανλή- ισχυρίζεται, ουσιαστικά, πως είναι λογικό τα λεωφορεία να μην λειτουργούν σωστά σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Άρα, κατά τον κ. Σκόρδα, στο Ναϊρόμπι, ή το Κάϊρο, δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν καθόλου λεωφορεία!

«Υπάρχουν λεωφορεία που δεν έχουν κλιματιστικό, τα λεωφορεία από τη Λειψία, που μας παραχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Υπάρχει διαδικασία, η οποία ακολουθείται, για την τοποθέτηση κλιματιστικών, αλλά αυτό, όπως καταλαβαίνετε δεν γίνεται μέσα σε μία μέρα. Σε κάποια έχει ξεκινήσει η διαδικασία, σε κάποια όχι.»

Όπως είπε ο κ. Σκόδρας, πρόκειται για 25 περίπου λεωφορεία, τα οποία δεν κυκλοφορούν και ενδεχομένως να μην κυκλοφορήσουν το καλοκαίρι, γιατί χρειάζεται χρόνος για να τοποθετηθούν τα κλιματιστικά, αλλά όπως είπε, «η δύναμη του ΟΑΣΘ δεν ήταν τα λεωφορεία της Λειψίας.»

Ερωτηθείς, αν υπάρχει πρόβλημα με τον κλιματισμό και σε άλλα λεωφορεία, ο κ. Σκόδρας απάντησε, ότι «υπάρχει ένας μικρός αριθμός, αλλά κυρίως είναι η διάθεση ορισμένων, που με το παραμικρό ‘α, δεν έχει κλιματισμό’ γυρνάνε τα λεωφορεία πίσω. Και λυπάμαι, που το λέω, αλλά δυστυχώς αυτή είναι και οδηγία του Σωματείου, που λέει αν δεν δουλεύει ο κλιματισμός, που δεν ισχύει αυτό το πράγμα, να το φέρνετε πίσω. Και έτσι έχουμε επιστροφές χωρίς λόγο.»

«Είναι προφανές, ότι οι άεργοι συνδικαλιστές εξακολουθούν να θέλουν να κάνουν ό,τι θέλουν στη Θεσσαλονίκη και στον ΟΑΣΘ, αυτό όμως δεν θα γίνει. Αυτό που πρέπει να ξέρουν, είναι ότι η τηλεματική του λεωφορείου παρακολουθεί και το κλιματιστικό» τόνισε ο κ. Σκόδρας.

Ο κ. Σκόδρας αναφέρθηκε σε προχθεσινή ανακοίνωση του Σωματείου, όπου αναφέρεται πως, λεωφορεία που δεν έχουν κλιματισμό και ειδικά λόγω του επερχόμενου καύσωνα, θα γυρίζουν πίσω.

«Στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη, απ΄όπου γύρισα πριν από λίγο, οι τεχνίτες του ΟΑΣΘ είναι σε έξαλλη κατάσταση, με όλους αυτούς, που γυρνάνε πίσω τα λεωφορεία. Καλά θα κάνουν οι άεργοι συνδικαλιστές να καταλάβουν ότι η βασιλεία τους τελείωσε» ξεκαθάρισε ο κ. Σκόδρας.

Αντίδραση Παππά-Γιαννούλη

«Η κοροϊδία με τα λεωφορεία-“σαπάκια” από τη Λειψία, που έπιαναν φωτιά στις ανηφόρες του Χορτιάτη, έλαβε και επίσημα τέλος», σχολιάζει ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρήστος Γιαννούλης.

Όπως σημειώνουν, «η ακαταλληλότητα των οχημάτων, που με δόξα και τιμή υποδέχονταν πριν από λίγους μήνες οι Καραμανλής, Ζέρβας και Σκόδρας, οδηγεί τα μόλις 17 λεωφορεία που εκτελούσαν δρομολόγια, πίσω στα αμαξοστάσια.

 

ΕΦΚΑ Πειραιά: Κατάληψη για τον κλιματισμό – Χαλασμένο τρεις μήνες το τηλεφωνικό κέντροΕΦΚΑ Πειραιά: Κατάληψη για τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των  ναυτεργατών – Εφημερίδα ΠΡΙΝ

Χωρίς κλιματισμό καταγγέλλουν ότι είναι το κτήριο του ΕΦΚΑ Πειραιά, στην οδό Λεωχάρους, οι  εργαζόμενοί του, οι οποίοι και κάνουν κατάληψη στο κτήριο, απέχοντας από την εργασία τους.

Σε δηλώσεις που έκανε εργαζόμενος στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη στο «γιατί δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα του ΕΦΚΑ», απάντησε πως «το τηλεφωνικό κέντρο είναι χαλασμένο εδώ και τρεις μήνες».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Ο Π.Σ.Ε.-Ο.Α.Ε.Ε. σήμερα Παρασκευή 25/06/2021 από τις 7.00 π.μ. πραγματοποιεί κατάληψη στο κτίριο υπηρεσιών του ΕΦΚΑ στον Πειραιά (Λεωχάρους 26), λόγω της συνεχιζόμενης παντελούς έλλειψης κλιματισμού. Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του Οργανισμού για την αδιαφορία, την εγκατάλειψη και την αναλγησία της απέναντι στους εργαζόμενους και στους ασφαλισμένους.

Απευθύνουμε ειδική <<πρόσκληση>> στον κ. Χατζηδάκη να μας επισκεφθεί, προκειμένου να διαπιστώσει “ιδίοις όμμασι”!!!!!!!! εκτός των άλλων τις “ιδανικότατες” εργασιακές συνθήκες που προσφέρει στους εργαζόμενους του ο ΕΦΚΑ του οποίου ο ίδιος αποτελεί τον πολιτικό προϊστάμενο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ».