Γερμανικά ΜΜΕ: «Ο κομματικός στρατός των μετακλητών στην Ελλάδα» – Ποιοι φοβούνται την αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ;

Γερμανικά ΜΜΕ ξεμπροστιάζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Βιομηχανία μετακλητών» και «κουλτούρα μετριότητας» στα… προσόντα της ελληνικής κυβέρνησης

Στο επίκεντρο γερμανικών δημοσιευμάτων – και για μια ακόμη φορά όχι για καλό – βρέθηκαν τα… έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκε ο κομματικός στρατός των μετακλητών υπαλλήλων στη χώρα, όπως αναμεταδίδει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.

Η εφημερίδα Berliner Zeitung αναλύει το φαινόμενο των μετακλητών υπαλλήλων, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόσληψη του δημοσιογράφου και τ.υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Αντώνη Πανούτσου στην ΕΡΤ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «μετά τη εκλογική νίκη της Ν.Δ. η ΕΡΤ διοικείται από έναν άνθρωπο της Ν.Δ., τον Κώστα Ζούλα, ο οποίος μέχρι τότε διηύθηνε το γραφείο τύπου της Ν.Δ. Στην ΕΡΤ ο Πανούτσος αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου για τον σχεδιασμό του προγράμματος, με έξοδα του κράτους. Δεν χρειάστηκε να κάνει κάποια αίτηση, στέλνοντας βιογραφικό. Πήρε την καλοπληρωμένη θέση χωρίς διαγωνισμό. Του την πρόσφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί ο Πανούτσος είναι ένας ‘μετακλητός’. Όλα τα πολιτικά κόμματα που έχουν περάσει από την κυβέρνηση διαιωνίζουν το σύστημα των μετακλητών. Ο μετακλητός είναι υπάλληλος του κράτους, φίλα προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα. Όσο το κόμμα παραμένει στην κυβέρνηση, παραμένει κρατικός υπάλληλος. Μόλις χάσει την εξουσία το κόμμα, χάνει κι εκείνος τη δουλειά του».

Η εφημερίδα του Βερολίνου υποστηρίζει ότι «στην πραγματικότητα οι μετακλητοί είναι καθαρή σπατάλη. Επαναφέροντας για μια ακόμη φορά το… γερμανικό αφήγημα περί «περισσεύματος» δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα, αναφέρει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει αρκετούς δημοσίους υπαλλήλους: σχεδόν 600.000 σε μία χώρα με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα έντεκα εκατομμύρια. Στην Αθήνα όμως οι μετακλητοί είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο, είναι ο συνεκτικός δεσμός ανάμεσα στην κυβέρνηση, το κράτος και τον λαό. Μία νέα θέση μετακλητού συνοδεύεται από πλουσιοπάροχες, για τα δεδομένα της χώρας, απολαβές συν τα ειδικά επιδόματα. Το ποσό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τον μισθό ενός ιδιωτικού υπαλλήλου. Οι υπέροχες αυτές δουλειές απευθύνονται κατά προτίμηση σε συγγενείς κρατικών αξιωματούχων ή κομματικών στελεχών, ανεξαρτήτως επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτό που μετράει δεν είναι η ικανότητα και τα επαγγελματικά προσόντα, αλλά η πιστή συμπεριφορά και ο συγχρωτισμός με την εξουσία. Πρόκειται για μία κουλτούρα μετριότητας, την οποία μαθαίνουν τα παιδιά από το σχολείο ακόμη. Και ο Μητσοτάκης, γόνος παλαιάς πολιτικής δυναστείας και ο ίδιος, εφήρμοσε μετά την εκλογική νίκη του τα καθιερωμένα, θεσπίζοντας ολόκληρη βιομηχανία μετακλητών».

 

Ποιοι φοβούνται την αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ;Ποιοι φοβούνται την αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ;

Το καμπανάκι για εκλογική ετοιμότητα, το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα που πρόταξε τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του κόμματος, η προσπάθεια συσπείρωσης και η ανησυχία συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης για το… μέλλον του κόμματος και του προέδρου του.

Η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έληξε το βράδυ της Κυριακής οριοθέτησε σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο με το οποίο θα πορευτεί το επόμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βασικό στοιχείο της πορείας αποτελεί το γεγονός ότι έπεσαν οι τόνοι που είχαν ανέβει το προηγούμενο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας στις ομιλίες του πρόταξε τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του κόμματος και έστειλε σαφές μήνυμα εντός και εκτός Κουμουνδούρου όταν είπε ότι «πρέπει να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο».

Την ίδια ώρα, ο λόγος του τόσο στην έναρξη της συνδιάσκεψης όσο κι εκείνος το βράδυ της Κυριακής είχε έντονα στοιχεία συσπείρωσης του κομματικού ακροατηρίου σε μια περίοδο που η κυβέρνηση όσο ασφαλής αισθάνεται λόγω των δημοσκοπήσεων που την φέρνουν στην πρώτη θέση με διαφορά, άλλο τόσο ανασφαλής είναι, όταν βρίσκεται προ των πυλών η νέα έξαρση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης «Δ».

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο εκλογικός αιφνιδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης παραμένει ένα ενεργό σενάριο παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη κάθε λίγο και λιγάκι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Με βάση αυτό το ενδεχόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για προεκλογική προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και για συνεχόμενη επαφή του κόμματος με την κοινωνία και φορείς. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η τελική ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής ως προς το κείμενο της πολιτικής απόφασης της συνδιάσκεψης έβγαλε τα κάτωθι αποτελέσματα: ψήφισαν 1.067 σύνεδροι, εκ των οποίων υπέρ ψήφισαν 1.027 (96,3%), κατά 4 (0,4%) και υπήρχαν 36 λευκά (3,4%).

Τα δημοσιεύματα

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σε διάφορα μέσα (φιλοκυβερνητικά και μη) που επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, με τον τρόπο τους διαχωρίζουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το κόμμα, όσο αυτό εξακολουθεί να προτάσσει οτιδήποτε αριστερό και ριζοσπαστικό, και εκφράζουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα και τη σχέση του όχι με την Αριστερά ή έστω την Κεντροαριστερά, αλλά με τη Σοσιαλδημοκρατία και το Κέντρο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χθεσινό δημοσίευμα του iefimerida.gr (ιστότοπος που έλαβε γενναία επιχορήγηση από τη λίστα Πέτσα). Στο σχετικό άρθρο ο δημοσιογράφος του site (ο οποίος είναι άγνωστος στην «πιάτσα» των πολιτικών συντακτών που καλύπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο Τσίπρας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι αποτελεί ένα ενδιαφέρον πολιτικό πρότζεκτ», ενώ χαρακτήριζε «παλαιοημερολογίτες» συγκεκριμένα ιστορικά στελέχη του κόμματος που «εκφράζουν την πολιτική κουλτούρα και την παράδοση μιας “Αριστεράς της ήττας”, παιδιά και εγγόνια του Λεωνίδα Κύρκου και του Γιάννη Μπανιά, κληρονόμησαν στο DNA μια παράδοση της Αριστεράς εγκλωβισμένης και ευνουχισμένης στο πολιτικό περιθώριο και την κοινωνική διαμαρτυρία».

Για τον συντάκτη του άρθρου αυτοί οι υπέρμαχοι της Αριστεράς είναι εκείνοι που ουσιαστικά κρατάνε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πίσω, από το άλμα προς τα μπρος, στη δημιουργία ενός συστημικού, κεντροαριστερού σχήματος που θα έχει μπόλικο ρεαλισμό και καμία ιδεολογική αναφορά στην Αριστερά.

Παρόμοια έμπνευση είχε ο συντάκτης και ενός άρθρου στον ιστότοπο «anoixtoparathyro.gr», του παλαίμαχου δημοσιογράφου Γ. Λακόπουλου (δημοσιεύτηκε την Κυριακή) και το οποίο μιλούσε για δύο τρένα, ενώ ερώτημα αποτελούσε σε ποιο θα ανέβει ο Τσίπρας. Για τον συντάκτη του άρθρου το ένα τρένο «γράφει στον πίνακα “ΚΚΕ εσωτερικού” που ίσως κάποτε αναχωρήσει προς την “ιδεολογική καθαρότητα της αειθαλούς αριστερής διανόησης”» και το άλλο τρένο «έρχεται με φοβερή ταχύτητα και στον πίνακα γράφει “ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία”, ταξιδεύει προς την προοδευτική διακυβέρνηση και μεταφέρει τα “εμβόλια σοσιαλισμού”».

Εν συνεχεία ο συντάκτης του άρθρου κατέληγε ως εξής: «Είτε ο Τσίπρας θα εξαφανίσει τους Κοτζαμπάσηδες της Αριστεράς, είτε οι Κοτζαμπάσηδες θα αφανίσουν τον Τσίπρα». Οπου προφανώς κοτζαμπάσηδες εννοούσε την παλιά φρουρά, στελέχη της Ομπρέλας και όσους σε κάθε περίπτωση έχουν θέσει κατά καιρούς ενστάσεις απέναντι στην προεδρική άποψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες αντίστοιχου ύφους και περιεχομένου άρθρα κυκλοφόρησαν ευρέως τόσο στο Διαδίκτυο όσο και στον Τύπο, γεγονός που προκαλεί απορίες στην παρούσα συγκυρία για την εμφάνιση τόσων πολλών όψιμων ανησυχούντων για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του.

Μια ερμηνεία που έδωσε στην «Εφ.Συν.» έμπειρο στέλεχος της Κουμουνδούρου ήταν πως «κάποιοι θεωρούν ότι με τέτοια δημοσιεύματα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόβλημα εσωτερικό όπου ο ένας θα κατηγορεί τον άλλον. Τόσο τους κόβει. Είναι τέτοιο το ύφος και το περιεχόμενο όσων γράφονται που μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν».

Δημήτρης Τερζής