Γερμανία: Συμφωνία της Lufthansa με την κυβέρνηση. Πακέτο στήριξης εννέα δισ. – Υποστηρικτής του ISIS προετοίμαζε επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων

Στη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος παρουσιάζεται ως υποστηρικτής του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και ο οποίος προετοίμαζε επιθέσεις εναντίον τεμενών της τουρκικής κοινότητας καθώς και στο τουρκικό προξενείο στο Μόναχοπροχώρησαν οι γερμανικές Αρχές.

Ο Μουχαρέμ Ντ. – οι αρχές δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία του – συνελήφθη πριν από δέκα ημέρες μετά από μια σειρά επιθέσεων σε τουρκικά καταστήματα στη Βαυαρία, συμπεριλαμβανομένης της πυρπόλησης ενός καταστήματος φρούτων και λαχανικών που ανήκε σε ένα άτομο τουρκικής ιθαγένειας, τόνισε η εισαγγελία της Καρλσρούης, αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Ο άνδρας κρίθηκε ύποπτος ειδικά για απόπειρα δολοφονίας σε 27 υποθέσεις και ότι «προετοίμασε μια βίαιη ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους».

Η πυρκαγιά, για την οποία υπάρχει υποψία ότι ξεκίνησε στη μέση της νύχτας της 27ης Απριλίου, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το κτίριο όπου διέμεναν 27 άτομα και «μόνο επειδή ένας από τους κατοίκους παρατήρησε έγκαιρα την πυρκαγιά δεν υπήρξαν θύματα», ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Έξι άτομα δηλητηριάστηκαν από τον καπνό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εισαγγελία περιέγραψε τα κίνητρα του υπόπτου λέγοντας πως είναι ένα άτομο που έτρεφε «έντονο μίσος εναντίον του τουρκικού κράτους και εναντίον των ανθρώπων τουρκικής καταγωγής» που συνδέονται με τη στρατιωτική πολιτική της Άγκυρας στον πόλεμο στη Συρία.

Ο Μουχαρέμ Ντ. ξεκίνησε να ριζοσπαστικοποιείται το 2017, ακολουθώντας τις τζιχαντιστές θέσεις πριν γίνει υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη.

Σχεδίαζε να πραγματοποιήσει, μεταξύ 15 και 17 Μαΐουεπιθέσεις εναντίον τεμενών του οργανισμού DITIB, που εξαρτάται από την τουρκική κυβέρνηση, στην περιοχή του Βαλντκράιμπουργκ, κοντά στα αυστριακά σύνορα. Σχεδίασε, επίσης, επίθεση στο τουρκικό προξενείο στο Μόναχο και βομβιστική επίθεση σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της χώρας, στην Κολωνία.

Για να πράξει τις επιθέσεις του, είχε αποκτήσει εξοπλισμό για την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων 34 κιλών εκρηκτικών και 23 βομβών-σωλήνων, ενός πιστολιού και πυρομαχικών.

Από τα μέσα Απριλίου, είχε ήδη εξαπολύσει επιθέσεις σε επιχειρήσεις που λειτουργούσαν Τούρκοι υπήκοοι, ιδίως σε ένα κομμωτήριο, στο οποίο έσπασε ένα παράθυρο και πέταξε ένα υγρό με μυρωδιά με βάση βουτανικό οξύ.