Μόλις δυόμισι εβδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές κάλπες στη Γερμανία, και με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να παραμένουν πρώτοι στις δημοσκοπήσεις, η απερχόμενη καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, διαμηνύει ότι «ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος»…
Μπροστά στο ενδεχόμενο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να μείνει εκτός εξουσίας, η Μέρκελ πάντως παραδέχθηκε ότι «έπειτα από 16 χρόνια ήταν γνωστό σε όλους ότι δεν θα επιστρέφαμε αυτομάτως και αβίαστα στην καγκελαρία».
Επεφύλαξε δε κολακευτικά λόγια για τον υποψήφιο του αντίπαλου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς.
Μιλώντας στην φθινοπωρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο, η Μέρκελ ανέδειξε ακόμη ως σημαντικότερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση το προσεχές διάστημα τα θέματα κράτους Δικαίου, ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, μετανάστευσης και περιβάλλοντος.
«Μιλήσαμε για τα θέματα τα οποία είναι ασφαλώς προφανή, όπως το κράτος Δικαίου. Μίλησα επίσης για μία ακόμη φορά για την πολιτική γειτονίας, από τα δυτικά Βαλκάνια μέχρι την Λευκορωσία και την Τουρκία. Αυτά είναι όλα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν διαρκώς. Σε αυτό το πλαίσιο τίθεται και το θέμα της μετανάστευσης. Εδώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ας πούμε ένα τρωτό σημείο και σε αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» επισήμανε.
Επέστησε την προσοχή ιδιαίτερα στο θέμα της πολιτικής για το κλίμα και τη δέσμευση της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα. «Πιστεύω ότι το ΕΛΚ έχει εδώ την απολύτως ορθή προσέγγιση: Από τη μία πλευρά φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα, αλλά ταυτόχρονα όχι εναντίον της οικονομίας» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ανησυχεί ότι ο απολογισμός του έργου της μπορεί να επισκιαστεί από την ενδεχόμενη παραμονή του κόμματός της εκτός καγκελαρίας έπειτα από «16 χρόνια Μέρκελ», έσπευσε πρώτα να ξεκαθαρίσει ότι η μάχη συνεχίζεται.
«Βρισκόμαστε στη μέση του προεκλογικού αγώνα και αισθάνομαι πραγματικά ότι γίνεται αγώνας […] Δεν θέλω να αναμιχθώ και να προχωρήσω σε εικασίες, αλλά θα δοθούν μάχες και ο λογαριασμός θα έρθει στο τέλος. Το γεγονός ότι έπειτα από 16 χρόνια η επιστροφή στην καγκελαρία δεν θα γινόταν αυτομάτως και αβίαστα, ήταν απολύτως ξεκάθαρο στο CDU και στο CSU» δήλωσε.
Κληθείσα, επίσης, να αναφέρει τι εκτιμά περισσότερο στον υποψήφιο καγκελάριο του SPD και σημερινό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, σημείωσε: «Εκτιμώ το γεγονός ότι όταν συζητούμε κάτι μεταξύ μας και συνεννοούμαστε, τότε το τηρούμε και οι δύο».
Μπροστά οι Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Focus
Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό 25% των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), οι οποίοι παραμένουν δεύτεροι με ποσοστό 21% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Kantar η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού «Focus» και δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη.
Δεν καταγράφεται καμία αλλαγή από την δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας για τους Σοσιαλδημοκράτες και το CDU / CSU. Οι Πράσινοι μειώνουν το ποσοστό τους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και ανέρχονται πλέον στο 17%, το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) βελτιώνουν το ποσοστό τους κατά μια ποσοστιαία μονάδα και θα ελάμβαναν 12%, εάν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή. Τέλος, το ποσοστό της Αριστεράς μειώνεται κατά μία μονάδα και θα λάμβανε 6%.
Εάν ήταν δυνατή η απευθείας εκλογή καγκελαρίου, τότε το 30% θα ψήφιζε τον Όλαφ Σολτς (SPD), το 5% την υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και το 9% τον υποψήφιο καγκελάριο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ.
Πούτιν: Γιατί είναι ακριβές οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
«Όσοι συμφώνησαν να συνάψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια μαζί μας στην Ευρώπη μπορούν μόνο να τρίβουν τα χέρια τους»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, υποστήριξε ότι «οι ψηλές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξηγούνται από την πολιτική της προηγούμενης σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» .
Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι στην ελεύθερη αγορά στην Ευρώπη, το φυσικό αέριο κοστίζει 650 $ ανά χίλια κυβικά μέτρα. Ταυτόχρονα, το κόστος του ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο διαμορφώνεται επίσης μέσω της τιμολόγησης της αγοράς, συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου, οπότε οι διακυμάνσεις, όπως σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, «είναι πιο ήπιες».
«Με μακροπρόθεσμες συμβάσεις και σύμφωνα με την αρχή της τιμολόγησής μας, η Gazprom δεν πουλά το φυσικό αέριο σε αυτή την τιμή. Όσοι συμφώνησαν να συνάψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια μαζί μας στην Ευρώπη μπορούν μόνο να τρίβουν τα χέρια τους και να χαρούν, διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσουν 650δολάρια, ενώ η Gazprom πουλά στη Γερμανία με 220 δολάρια. Με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και αυτή η τιμή θα αυξηθεί, αλλά η αύξηση πιο ήπια», πρόσθεσε ο Πούτιν.