Ξεκινούν σήμερα τις επίσημες διαπραγματεύσεις στη Γερμανίαγια τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησηςσυνασπισμού.
Έξι αντιπρόσωποι από κάθε κόμμα: Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), θα συναντηθούν με τους επικεφαλής των ομάδων εργασίας στο Βερολίνο.
Συνολικά υπάρχουν 22 ομάδες εργασίας που θα διαπραγματευθούν τις προσεχείς εβδομάδες τις λεπτομέρειες της προγραμματικής συμφωνίας του συνασπισμού, που αποκαλείται «φωτεινός σηματοδότης» από τα χρώματα των τριών παρατάξεων (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο).
Η οριστική συμφωνία για το κυβερνητικό σχήμα απέχει αρκετά, καθώς υπάρχουν αρκετές διαφορές σε ζητήματα πολιτικής και στις επιλογές των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση που θα χρειαστεί να επιλυθούν, μολονότι έχουν ήδη γίνει προκαταρκτικές, ανεπίσημες συνομιλίες των τριών κομμάτων.
Ο Όλαφ Σολτς πάντως είχε εκφράσει την αισιοδοξία του πως θα έχει αναδυθεί «λευκός καπνός» πριν τα Χριστούγεννα.
«Μήλον της Έριδος» μεταξύ Πράσινων και FDP το υπουργείο Οικονομικών
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναδειχθεί σε «Μήλον της Έριδος» μεταξύ Πράσινων και Φιλελεύθερων.
Παρότι όλοι οι αρχηγοί επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις τους δεν αφορούν για την ώρα τα πρόσωπα, αλλά μόνο την ουσία των πολιτικών, ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο υπουργείο.
«Για μένα το σημαντικό είναι ένα: Ο κάθε ένας από τους εταίρους πρέπει να μπορεί να έχει επιρροή. Υπάρχει η Καγκελαρία, υπάρχει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει το νέο υπουργείο Κλίματος. Και είμαι της άποψης ότι κάθε εταίρος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει διαμορφωτικά», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτηση για την κατανομή των υπουργείων δεν θα πρέπει να γίνεται δημόσια.
Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος του κόμματός του, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι και ο Γενικός Διευθυντής της Κ.Ο. Μάρκο Μπούσμαν είχαν ταχθεί ευθέως υπέρ της ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών από τον αρχηγό τους. Επιπλέον, υψηλόβαθμο στέλεχος του FDP φέρεται να δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι με το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, όλα οδηγούν τον Κρίστιαν Λίντνερ στο υπουργείο Οικονομικών.
Από την πλευρά τους ωστόσο και οι Πράσινοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το υπουργείο. Ο συμπρόεδρος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι «πολύ σημαντικό» και ότι το κόμμα του έχει πολύ διαφορετικές θέσεις στα δημοσιονομικά από το FDP. «Δεν βοηθά όμως να μπαίνουμε σε εικασίες περί προσώπων. Είναι θέμα εντιμότητας, αλλά και πολιτικής οξυδέρκειας», σημείωσε.
Η αναφορά όμως του Κρίστιαν Λίντνερ στην προοπτική ίδρυσης νέου υπουργείου για το Κλίμα προκάλεσε πάντως την αντίδραση του συμπροέδρου του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. «Δεν συζητούμε τώρα για το πώς θα κοπεί και θα ραφτεί κάθε υπουργείο. Και περιμένω ότι θα κάνουμε αυτό που έχουμε πει, θα μιλήσουμε πρώτα για την ουσία», τόνισε.
Times: Η Βρετανία διαπραγματεύεται την πώληση πυραύλων στην Ουκρανία
Ουκρανικά στρατεύματα είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε εκπαιδευτικές αποστολές με Βρετανούς στρατιώτες, αλλά έχει υπάρξει στο παρελθόν αγορά πολεμικού υλικού από τη Βρετανία.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγει διαπραγματεύσεις με αυτήν της Ουκρανίας για την πώληση πυραύλων στη χώρα αυτή, έγραψε χθες Τετάρτη η εφημερίδα The Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας θα πουλήσει πυραύλους εδάφους-εδάφους και αέρος-επιφανείας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ουκρανική αμυντική πηγή είπε στην εφημερίδα ότι η πώληση πυραύλων θα αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που η Βρετανία πούλησε όπλα στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι πύραυλοι έχουν σχεδιαστεί από την MBDA UK που εδρεύει στη Γαλλία, αλλά η κατασκευή και ο σχεδιασμός τους πραγματοποιείται επίσης στη Βρετανία.
Η προτεινόμενη συμφωνία έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την έλλειψη κρίσης φυσικού αερίου για να καταλάβει περισσότερο ουκρανικό έδαφος.
Ουκρανός διπλωμάτης είπε στους Times ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα είχε «απρόβλεπτες συνέπειες» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.