Γερμανία: Να μειώσει η Αγκυρα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο – ΕΕ για Λιβύη: Ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση ξένων δυνάμεων

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ

Η γερμανική κυβέρνηση απάντησε σε ερώτημα της Αριστεράς στο γερμανικό κοινοβούλιο για τις κινήσεις της Τουρκίας σε Έβρο και Ανατολική Μεσόγειο.

Με αφορμή τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα το κόμμα η Αριστερά απηύθυνε στη γερμανική κυβέρνηση επερώτηση με 43 ερωτήσεις που αφορούν την προσφυγική πολιτική της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (κοινώς Συμφωνία) για το προσφυγικό του 2016, η γερμανική κυβέρνηση, κατά την DW, εκτιμά ότι η Άγκυρα συμμορφώθηκε “σε μεγάλο βαθμό” με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Σε σύγκριση με το διάστημα πριν τη συμφωνία ο αριθμός έλευσης προσφύγων στα ελληνικά νησιά μειώθηκε “αισθητά”.

Ποιος φέρει την ευθύνη για τα γεγονότα στον Έβρο;

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων μονομερώς από την Τουρκία τέλη Φεβρουάριου, η γερμανική κυβέρνηση παραπέμπει σε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στις αρχές Μαρτίου, με την οποία καθιστούσε σαφές ότι η πράξη αυτή “δεν γίνεται αποδεκτή”. Υπεύθυνη για την πρόκληση των γεγονότων καθίσταται η Άγκυρα:

Εξ όσων γνωρίζει η γερμανική κυβέρνηση, δηλώσεις από την επίσημη τουρκική πλευρά ότι τα σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ‘ανοιχτά’ συνέβαλαν στη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.» Σύμφωνα με το Βερολίνο, στο μεταξύ οι τουρκικές αρχές έχουν αναλάβει ξανά την προστασία των συνόρων.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση, “δεν έχει παρατηρηθεί η εφαρμογή” της ανακοίνωσης του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού πως θα στείλει ειδικές δυνάμεις στον Έβρο προκειμένου να διευκολύνουν τη διέλευση των συνόρων από πρόσφυγες. Βάσει των στοιχείων που διαθέτει η γερμανική κυβέρνηση, προς το παρόν ούτε ομάδες μεταναστών και προσφύγων βρίσκονται στην τουρκική όχθη του Έβρου ούτε διαπιστώνεται αύξηση της “παράτυπης” διέλευσης στο Αιγαίο.

Όπως τονίζεται ακόμη στην απάντηση, “η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τουρκική κυβέρνηση και της έχει ζητήσει σε όλα τα επίπεδα να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας”.

Pushbacks και νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά ερωτήσεις της Αριστεράς για βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων (Pushbacks) στην Τουρκία και τη χρήση όπλων από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας η γερμανική κυβέρνηση απαντά ότι δεν γνωρίζει περισσότερα από αυτά που έχουν γραφτεί στον τύπο. Πάντως, ούτε γερμανοί αστυνομικοί ούτε αστυνομικοί άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στον Έβρο συμμετείχαν σε δράσεις που περιλάμβαναν άσκηση βίας.

Στην ερώτηση κατά πόσον η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου για ανθρώπους που έρχονται από την Τουρκία συνάδει με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, η γερμανική κυβέρνηση παραπέμπει στην Κομισιόν ως “θεματοφύλακα των Συνθηκών” και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα όμως επισημαίνει πως σε μια αξιολόγηση για τον τρόπο που ενήργησε η Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, “πρέπει να σταθμιστεί το νόμιμο συμφέρον της Ελλάδας για την ακεραιότητα των κρατικών της συνόρων και τη διατήρηση της τάξης από τη μια, και οι απαιτήσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου από την άλλη”. Ανησυχία για τις εναέριες παραβιάσεις στο Αιγαίο Στην επερώτησή της Η Αριστερά ήθελε να μάθει για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Ενώ απαντά ότι δεν διαθέτει δικές της πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι “παρακολουθεί τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με μεγάλη ανησυχία και υποστηρίζει τη μείωση αυτών των εντάσεων σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ενημερώσει την Τουρκία για αυτό”.

Τέλος, αναφορικά με τη γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα στο προσφυγικό τονίζεται στην απάντηση ότι με 72 αστυνομικούς, δύο περιπολικά σκάφη και ένα ελικόπτερο η Γερμανία συμβάλλει περισσότερο από άλλα κράτη στην αποστολή της Frontex στην Ελλάδα. Εκτός αυτού διέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο και φέτος την άνοιξη ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες ύψους 3 εκ. ευρώ. Στην πορεία του χρόνου σκοπεύει να χρηματοδοτήσει με περίπου 250.000 ευρώ την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της ελληνικής συνοριοφυλακής, η οποία βρίσκεται υπό σύσταση.

 

ΕΕ για Λιβύη: Ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση ξένων δυνάμεων

ΕΕ για Λιβύη: Ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση ξένων δυνάμεων
Σε κοινό ανακοινωθέν οι υπογράφοντες «προτρέπουν όλα τα λιβυκά και διεθνή μέρη να θέσουν άμεσα και αποτελεσματικά ένα τέλος σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Οεπικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας κάλεσαν σήμερα τους πρωταγωνιστές του πολέμου στη Λιβύη να παύσουν άμεσα όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να εμπλακούν εποικοδομητικά σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε κοινό ανακοινωθέν οι υπογράφοντες «προτρέπουν όλα τα λιβυκά και διεθνή μέρη να θέσουν άμεσα και αποτελεσματικά ένα τέλος σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις».

«Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να οδηγήσουν όλα τα μέρη να συμφωνήσουν γρήγορα σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που προβλέπει ιδίως την απόσυρση από όλες τις περιοχές της Λιβύης όλων των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων, στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκαν κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.