Γεράνεια, η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά της δεκαετίας – «Βρωμάει» εκλογές ή… συνταγή Σημίτη; Οι κινήσεις Μητσοτάκη – Ν. Κοσματόπουλος: Καταγγέλλει λογοκρισία από τον τηλεοπτικό σταθμό Open

Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας

H πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη έκαψε 52.000 στρέμματα δάσους από σύνολο 71.000 στρεμμάτων συνολικής καμένης έκτασης, σύμφωνα με την ανάλυση των πλέον προσφάτων δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Αποτελεί, έτσι, την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές Κ. Παπαγιαννάκη, Β. Κοτρώνη και Κ. Λαγουβάρδο, την περίοδο 2000-2021 έλαβαν χώρα στην Ελλάδα 980 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης η καθεμιά.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι:

  • Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη Κορινθίας-Αττικής, σε ό,τι αφορά την καμένη δασική έκταση, ανήκει στο ανώτερο 1% των μεγάλων πυρκαγιών της περιόδου 2000-2021.
  • Έχοντας κάψει 52.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, είναι η 13η κατά σειρά μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά, ακολουθώντας τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 στη Σάμο, στην Πελοπόννησο, στα Ιωάννινα και στην Καρδίτσα, του 2007 στην Πελοπόννησο, του 2008 στη Ρόδο και του 2009 στην ανατολική Αττική.
  • Αποτελεί την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.
  • Όσον αφορά την εποχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 2000 έως σήμερα καμία δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν το μήνα Ιούνιο δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα.

«Βρωμάει» εκλογές ή… συνταγή Σημίτη; Οι κινήσεις Μητσοτάκη και το άγριο παρασκήνιοΜητσοτάκης

Πώς συνδέεται η φωτιά στο Σχίνο με την… διακυβέρνηση Σημίτη, την περίοδο Τσίπρα και τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Μια τεράστια φωτιά, αυτή που ξεκίνησε από το Σχίνο και έφτασε έξω από τα Μέγαρα, κατέστρεψε πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους και δεκάδες σπίτια στα Γεράνεια όρη. Δεν έκανε όμως μόνο αυτό. Ξύπνησε και μνήμες άσχημες από τη φωτιά στο Μάτι.

Διότι παράλληλα με εκείνη τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική μια άλλη φωτιά ήταν σε εξέλιξη τότε και η οποία είχε αποτεφρώσει το δάσος στη νοτιοανατολική πλευρά των Γερανείων.

Η «στραβή» που άλλαξε (;) τα σχέδια Τσίπρα για εκλογές

Η φωτιά στα όρια Κορινθίας και Αττικής ήταν όμως και έντονη μια πολιτική υπόμνηση, ότι το αφήγημα μια κυβέρνησης μπορεί να ανατραπεί ανα πάσα στιγμή. Το 2018 με την περίφημη έξοδο από τα μνημόνια πολλοί πίστευαν και εκτιμούσαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει να κάνει εκλογές, αλλά η «στραβή» φαίνεται ότι ανέτρεψε εκείνο το σχεδιασμό.

Η φωτιά στα Γεράνεια Όρη αυτή ήταν από τις καταστροφικότερες της Αττικής και αυτό σήμανε συναγερμό στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη γι’ αυτό και η έκτακτη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με 11 Δήμαρχους από 18 περιοχές της Αττικής, τον Νίκο Χαρδαλία και την ηγεσία της Πυροσβεστικής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν στραμμένο το βλέμμα τους τώρα πάνω σε αυτή τη «στραβή στη βάρδια» καθώς θα πρέπει να θεωρείται πλέον κρίσιμη παράμετρος των εκλογικών σχεδιασμών και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την αντιπολίτευση δηλαδή βλέπουν από τη μια τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και από την άλλη τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και έτσι εκτιμούν ότι ο κρίσιμος παράγοντας πυρκαγιές και μάλιστα προτού καν μπει το καλοκαίρι άρχισε να γίνεται υπολογίσιμος παράγοντας στα κυβερνητικά σχέδια.

Τσίπρας, Μητσοτάκης, καταστήματα
Φωτογραφίες από: Eurokinissi

Η… επισπεύδουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη και το άρωμα εκλογών

Τα σενάρια φουντώνουν και από το μπαράζ νομοθετημάτων ειδικού βάρους τα οποία αναδύουν έντονο άρωμα εκλογών.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται επισπεύδουσα και μετά τα νομοσχέδια της συνεπιμέλειας και της φαρμακευτικής κάνναβης από τα οποία πέρασε με σημαντικές επικοινωνιακές απώλειες, αυτή την εβδομάδα συνεχίζει με το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, το εκλογικό νόμο των ΟΤΑ, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και την θέσπιση με κανόνες του περίφημου lobbying στο εξωτερικό για να αποφεύγονται φαινόμενα διαφθοράς.

Τα δυο εκλογικά νομοσχέδια έρχονται στη Βουλή με όρους σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης. Στην ψήφο των ομογενών ουσιαστικά θα πρόκειται για το δεύτερο γύρο της αντιπαράθεσης με δεδομένο ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είναι αποφασισμένος να αφήσει στην ιστορία τη διακομματική συναίνεση που πέτυχε ο Τάκης Θεοδωρικάκος προκειμένου η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράται στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Μητσοτάκης, Μαξίμου

Σαφής θέση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν εκφράσει κάθετη διαφωνία με το νόμο Βορίδη και οι 200 ψήφοι για να ισχύσει ο νόμος μοιάζουν για την ώρα όνειρο θερινής νυχτός.

Σύγκρουση με προεκλογικά χαρακτηριστικά αναμένεται και για το εκλογικό σύστημα των Δήμων με το νόμο πλέον από την απλή αναλογική να περνά στο άλλο άκρο της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις υπερεξουσίες του Δημάρχου με μόλις το 43% των ψήφων.

Ετοιμότητα…

Σε κάθε περίπτωση τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά έχουν θέσει τα επιτελεία τους σε εκλογική ετοιμότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και αρκετό καιρό έχει θέσει σε επιφυλακή το Πολιτικό Συμβούλιο ενώ μετά τις εκλογές στις νομαρχιακές του ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία της πρωτομαγιάς το κόμμα δείχνει μια πρωτόγνωρη οργανωτική ετοιμότητα.

Η Φώφη Γεννηματά από τη άλλη πλευρά βρίσκεται και εκείνη σε εκλογική ετοιμότητα αλλά ένας εκλογικός αιφνιδιασμός θα πήγαινε πολύ παρακάτω στο χρόνο τις εσωκομματικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση στελέχη της αντιπολίτευσης σε όλα τα κόμματα εμφανίζονται μοιρασμένα στο δίλλημα εκλογές.

Ή μήπως… στρατηγική Σημίτη;

Από την άλλη πλευρά το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατίθεται προσεχώς και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης φρενάρουν την εκλογολογία.

Η λογική λέει ότι αν ένας πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του τις εκλογές δεν φέρνει εργασιακό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι αναταράξεις είναι ήδη μεγάλες και οι αντιδράσεις δυσκολεύουν πολύ την πλειοψηφία με την υπερψήφιση κομβικών διατάξεων για το 8ωρο και τα εργασιακά δικαιώματα. Επομένως για πολλούς το σενάριο εκλογών σε τρεις μήνες από τώρα απομακρύνεται.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβάζουν σε αυτό το μπαράζ δύσκολων και ευαίσθητων νομοθετημάτων την πιστή εφαρμογή από την πλευρά του κυβερνητικού σχεδιασμού του κλασικού μοντέλου διακυβέρνησης με τη δύσκολη νομοθέτηση που προκαλεί τριβές εντός και εκτός βουλής να έρχεται μπροστά στο χρόνο για να περιοριστούν οι απώλειες.
Έτσι εκτιμούν πολλοί τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΙΑΝΛ ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να ανοίξει ένα καθαρό διάδρομο με στόχο ακόμη κι αν έρθει μια στραβή στην πορεία να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στην εξάντληση της τετραετίας. Πολλοί μιλούν ήδη για συνταγή Σημίτη με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ εξάντλησε δυο τετραετίες.

 

Ν. Κοσματόπουλος: Καταγγέλλει λογοκρισία από τον τηλεοπτικό σταθμό Openκοσματόπουλος νικόλας Open γάζα λογοκρισία

Για «λογοκρισία», «αλαζονεία» και «παθογένεια των ελληνικών συστημικών Μέσων ενημέρωσης» έκανε λόγο ο καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Πολιτικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, Νικόλας Κοσματόπουλος, έπειτα από εμφάνισή του σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού Open.

Ο καθηγητής Κοσματόπουλος έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το «πόσο ελληνοκεντρική είναι η Ελλάδα των ΜΜΕ» που επιχειρεί «να φιλτράρει τα εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη μέσα από τον εθνικό εχθρό της Ελλάδας», δείχνοντας έτσι «πόσο χαμηλή εκτίμηση έχουν για τον κόσμο που τους παρακολουθεί και τους πληρώνει». Σημείωσε επίσης τον περιορισμένο χρόνο που του παρασχέθηκε, αλλά και τις διακοπές από παρουσιαστές της εκπομπής «μόλις ψιθύρισα την λέξη απαρχάιντ και Νότια Αφρική».

«Σήμερα το πρωί ένιωσα στο πετσί μου την λογοκρισία, την αλαζονεία και την παθογένεια των ελληνικών συστημικών Μέσων ενημέρωσης.

Ήμουν καλεσμένος στην εκπομπή Ωρα Ελλάδος του Opentv για να μιλήσουμε για Παλαιστίνη / Ισραήλ.

Το ρεπορτάζ ξεκίνησε με την κυρία Ζαχαράκη, ανταποκρίτρια στην Ισταμπούλ, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στις δηλώσεις Ερντογάν για τις σφαγές στην Γάζα.

Από την μεριά της πολύ καλά έκανε, μιας και ήταν αυτά τα νέα. Ωστόσο, αναρωτήθηκα γιατί ο αρχισυντάκτης επέλεξε να ανοίξει το θέμα για την Γάζα μέσω Τουρκίας.

Δεν θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κανείς ότι ο στόχος ήταν να φιλτράρει τα εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη μέσα από τον εθνικό εχθρό της ελλάδας. Έτσι, ο επόμενος που θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο του αμυνόμενου να ακούγεται σαν τον … “Σουλτάνο” ακυρώνοντας την επιχειρηματολογία.

Απίστευτο πόσο ελληνοκεντρική είναι η ελλάδα των ΜΜΕ, αδιανόητο πόσο χαμηλή εκτίμηση έχουν για τον κόσμο που τους παρακολουθεί και τους πληρώνει.

Μετά μου δίνεται ο λόγος για ελάχιστα λεπτά μέσα στα οποία προσπάθησα να στριμώξω ένα σωρό αλήθειες. Την ασύμετρη επίθεση, την ασύμμετρη διεθνή απάντηση, την ασύμμετρη ενημέρωση, την ανοικτή φυλακή της Γάζας, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Ισραηλινού B’ Tselem ότι το Ισραήλ είναι κι επίσημα κράτος-Απαρτχάιντ.

Με έκοψαν μόλις ψιθύρισα την λέξη απαρχάιντ και Νότια Αφρική, ψελλίζοντας με την σειρά τους κάτι για τις βίλες της Χαμάς κι άλλα παραμύθια της χαλιμάς.

Ανθρωποι που δολοφονούνται από ρουκέτες σύσσωμοι με τις οικογένειες τους λοιδορούνται από ανήξερους άνιωθους ανήθικους δημοσιολόγους με παχυλούς μισθούς κι ανύπαρκτη συνείδηση.

Οι ίδιοι έκοψαν και την καλή ανταποκρίτρια που ήθελε να κάνει ερώτηση για το τι συμβαίνει πραγματικά στην Ιερουσαλήμ. “Δεν έχουμε άλλο χρόνο” είπε βιαστικά ο αγχωμένος παρουσιαστής και περάσαμε σε άλλο θέμα.

Στα αυτιά μου θα μείνει για πάντα χαραγμένη η ανάσα των “δημοσιογράφων” να βαραίνει, να παχαίνει, να κόβεται όσο άκουγαν τις λέξεις…

ασύμμετρη επίθεση…
ανοικτή φυλακή…
αποικιοκρατία…
απαρτχάιντ…

ασύμμετρη επίθεση…
ανοικτή φυλακή…
αποικιοκρατία…
απαρτχάιντ…

ασύμμετρη επίθεση…
ανοικτή φυλακή…
αποικιοκρατία…
απαρτχάιντ…

UPDATE: Ακόμα και το βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι κόβεται απότομα μόλις ακούγεται ότι το ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέκτησε με πόλεμο το 1967. Ακόμα και το διεθνές δίκαιο είναι πια ταμπού για τα ελληνικά ΜΜΕ. Καλή λευτεριά στην Παλαιστίνη και στους φυλακισμένους τηλεθεατές (διανοούμενους, αντί-ρατσιστές κι άλλους PEPistas – Progressives except Palestine)»

Nicola Abu QameLeo Cosmi

Σήμερα το πρωί ένιωσα στο πετσί μου την λογοκρισία, την αλαζονεία και την παθογένεια των ελληνικών συστημικών Μέσων ενημέρωσης.

Ήμουν καλεσμένος στην εκπομπή Ωρα Ελλάδος του Opentv για να μιλήσουμε για Παλαιστίνη / Ισραήλ.

Ο καθηγητής Αμερικανικού Πανεπιστήμιου Βηρυτού Ν. Κοσματόπουλος σχολίασε τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
TVOPEN.GR
Καθηγητής Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού για τη Μέση Ανατολή | OPEN TV
Ο καθηγητής Αμερικανικού Πανεπιστήμιου Βηρυτού Ν. Κοσματόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*