Γεννηματά: «Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί» – Κουτσούμπας: Να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες – Τρεις προτάσεις από το ΜεΡΑ25

«Αποτυχία» σε όλα τα επίπεδα καταλόγισε στην κυβέρνηση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το βήμα της βουλής το πλαίσιο της συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά σημειώνοντας πως «η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής» και πως «το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Οι πυρκαγιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου. Η συγγνώμη σας ήταν προσχηματική. Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν, με απομάκρυνση από τις θέσεις τους των υπευθύνων υπουργών».

Η Φώφη Γεννηματά επικαλούμενη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, μετά το Μάτι, με την οποία ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει και να καταλογίσει εμπράκτως πολιτικές ευθύνες, τόνισε προς τον πρωθυπουργό: «Συμφωνώ μαζί σας. Εσείς τώρα συμφωνείτε; Γιατί δεν βλέπω πράξεις», κατηγορώντας με τον τρόπο αυτό τον κ. Μητσοτάκη πώς επιδεικνύει αδιαφορία βάζοντας τον πήχη της σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη αδιαφορία καταλόγισε και στον Αλέξη Τσίπρα και υπογράμμισε ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ενδιαφέρονται πρωτίστως για την μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα τόνισε πως «ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να διατεθεί χωρίς κριτήρια, διαφάνεια, συγκεκριμένες στοχεύσεις και λογοδοσία» ζητώντας Επιτροπή της Βουλής «να εγκρίνει και να ελέγχει».

Τέλος, τόνισε με νόημα: «Μέτοχοι και διαχειριστές των προγραμμάτων πρέπει να είναι οι θεσμικοί φορείς και κάτοικοι των περιοχών. Δεν θα αφήσουμε ολόκληρες περιοχές να εγκαταλειφθούν ούτε να γίνουν όμηροι ιδιωτικών συμφερόντων».

Κουτσούμπας: Να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες

Λάβρος κατά της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο γγ του ΚΚΕ κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, κάνοντας λόγο για μια τεράστια καταστροφή, αλλά εκτοξεύοντας πυρά και προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας σε όσους έζησαν τον πύρινο εφιάλτη. Σε όλους όσοι είδαν να καταστρέφεται το σπίτι τους, ο τόπος τους και οι ζωές τους. Είμαστε μαζί στον αγώνα να σταθούν στα πόδια τους να πάρουν πίσω τις ζωές τους» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου μήνα και το πρόγραμμα αποκατάστασης.

«Είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχτούν οι αιτίες πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Απορρίπτοντας τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του, ο γγ του ΚΚΕ σημείωσε «μπορείτε να ζητάτε όσες συγνώμες θέλετε, να επικαλείστε λάθη και παραλείψεις, όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα ακόμα καλοκαίρι με πολυήμερες φωτιές, αλλά μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή. Πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει στάχτη» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, εξηγώντας «Η καταστροφή δεν οφείλεται σε επιμέρους λάθη ή παραλείψεις. Οι υπουργοί σας διαβεβαίωναν ότι φέτος έχει γίνει πρότυπη δουλειά, μια τομή για την αντιπυρική προστασία».

Ωστόσο «Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών. Λείπει ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, εξειδικευμένο σε κάθε δασικό σύμπλεγμα. Καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει. Εκτός κι αν μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι φεύγοντας από το Μαξίμου, άφησε σχέδιο στα συρτάρια»…

Και ο κ. Κουτσούμπας συνέχισε: «Ακούσαμε για κλιματική κρίση, λες και χρειάζεται πολύ μυαλό ότι αυτό πάντα ισχύει και θα ισχύει. Γι’ αυτό και ένα κράτος, για αυτά τα αρνητικά σενάρια πρέπει να προετοιμάζεται». Όμως «Το αστικό κράτος σας και η κυβέρνηση σας, επειδή πορεύονται με τα συμφέροντα των λίγων δεν παίρνει μέτρα προστασίας της ζωής, της περιουσίας γιατί τα θεωρεί κόστος».

«Τίποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την γρήγορη, άμεση και καθολική, 100% αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους», υπογράμμισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια. «Καθολική αποζημίωση, σημαίνει ότι ο κάθε πυρόπληκτος θα αποζημιωθεί, για όλα, άμεσα και χωρίς κανένα εμπόδιο, από το πρώτο ζώο, τη ρίζα, το σπίτι του, είτε είναι σημαδεμένο, ασφαλισμένο είτε όχι», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει και πλήρης διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, προς τις τράπεζες, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όλων των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν.

Ειδικά δε για τους πυρόπληκτους που ζούσαν από το δάσος, όπως είναι οι ρετσινάδες της Β. Εύβοιας, ο γγ του ΚΚΕ είπε πως απαιτείται να εξασφαλιστεί γι΄αυτούς μόνιμη εργασία, με μισθό και δικαιώματα, για την αναδάσωση και συντήρηση του δάσους. Ζήτησε επίσης, μόνιμα και επαρκή μέτρα εισοδήματος σε αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, εργαζόμενους σε κάθε πληγείσα περιοχή. Παράλληλα πρέπει, όπως τόνισε, να προχωρήσουν άμεσα εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, μπροστά στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, ειδικά για την Εύβοια που είναι επιβαρυμένη από προηγούμενες φυσικές καταστροφές και φαινόμενα, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, για να μη θρηνήσουμε ζωές. Δεν μας αρκούν οι γενικές υποσχέσεις από το βήμα της Βουλής», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «αυτό φωνάζει ο εργατικός κόσμος, στην Εύβοια και παντού αλλού, που κάθε χρόνο καίγεται και μετά πνίγεται» και «δεν τους αρκούν οι υποσχέσεις που είναι χωρίς αντίκρισμα αφού ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις και τα έργα υποδομής, από τις προηγούμενες καταστροφές».

Κατήγγειλε δε, ότι η κυβέρνηση επικαλείται την κλιματική κρίση για να αποκρύψει τις παραλείψεις, τα κενά, τις τεράστιες ελλείψεις. «Για πείτε μας εσείς κύριε Μητσοτάκη, και όλοι εσείς που έχετε κάνει καραμέλα την κλιματική κρίση, η κλιματική κρίση φταίει, που φέτος στην Αττική δόθηκαν μόλις 30.000 ευρώ για δασικούς δρόμους; Η κλιματική κρίση φταίει που ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45 με 50 χρονών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή;», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι τέτοιες μεγάλες καταστροφές είχαμε και πριν από 30 χρόνια, γι΄αυτό «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναμφίβολα την πρώτη ευθύνη σήμερα», αλλά ευθύνη έχουν και όσοι έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν, γιατί ακολούθησαν την πολιτική της στήριξης των καπιταλιστικών κερδών, σε βάρος των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων. «Όλοι σας έχετε λερωμένη τη φωλιά σας. Διαχρονικά εγκληματήσατε κατά του λαού, κατά των δασών και του περιβάλλοντος. Ποια κυβέρνηση έδωσε πάνω από 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού για τα δάση και την προστασία τους; Ποια κυβέρνηση ενίσχυσε τα δασαρχεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανάγκες της δασοπροστασίας;», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι από 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής προστασίας, πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ, «δηλαδή μόλις το 10% των αναγκών τους».

Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρατήρησε ότι ως κυβέρνηση έδωσε ακόμα πιο λίγα. «Για την προστασία του λαού από τις πυρκαγιές, λέτε πως δεν έχετε χρήματα, αλλά για να χρηματοδοτείτε την ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν, τόσα χρόνια, βρίσκετε 300 εκατομμύρια το χρόνο», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και απευθύνθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής. «Ποια κυβέρνηση προχώρησε στον εγκληματικό διαχωρισμό της πρόληψης από τη δασοπυρόσβεση;», είπε κ. Κουτσούμπας και απευθύνθηκε στη Φώφη Γεννηματά. «Εσείς δεν ξέρετε τίποτα κυρία Γεννηματά; Εσείς και το κόμμα σας που τόσα χρόνια κυβέρνησε, δεν έχει καμία ευθύνη; Και εμείς αυτή η αντιεπιστημονική διάσπαση, θεσμοθετήθηκε επί των ημερών σας», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι όλοι τους βάδισαν τον ίδιο επικίνδυνο δρόμο, αφού και η ΝΔ αναγνώρισε τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στα δασικά υποσυστήματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ με σειρά νόμων αποχαρακτήριζε δασικές εκτάσεις.

«Όλοι σας βαδίσατε στον ίδιο επικίνδυνο δρόμο, παραβλέποντας ότι ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σημαίνει:

-Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών και δικτύων.

-Σημαίνει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.

-Σημαίνει εξασφάλιση των προϋποθέσεων υλοποίησης. Με γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Τρεις προτάσεις από το ΜεΡΑ25

Φυσική αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, καμία αλλαγή στη χρήση γης για 30 χρόνια και καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά με ανάλογο προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, ήταν οι τρεις προτάσεις που κατέθεσε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τον τελευταίο μήνα.

Κάνοντας αναφορά στις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια και στις ευθύνες που επέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι: «Διαφωνώ με τον κύριο Τσίπρα που είπε ότι είναι προσωπική ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη οι πυρκαγιές. Τόσο στο Μάτι πριν τρία χρόνια, όσο και για τις τωρινές πυρκαγιές, ευθύνεται αυτό το υπαναπτυξιακό μοντέλο που υπάρχει στη χώρα χρόνια τώρα. Ένα μοντέλο από τη δεκαετία του ’50 που χρεοκόπησε και προχωράει χρεοκοπημένο. Ένα μοντέλο για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη, αλλά η παράταξη του ήταν στην καρδιά αυτού του μοντέλου», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό όσο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν ενίσχυσαν τα δασαρχεία όπως θα έπρεπε να κάνουν για να προληφθούν οι πυρκαγιές.

«Στο Μάτι κατέρρευσε το συγκεντρωτικό κράτος. Τώρα κατέρρευσε το επιτελικό κράτος», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, προσθέτοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για το νέο αρπαχτικό μοντέλο που η κυβέρνησή του στηρίζει, στα πρότυπα μιας τριτοκοσμικής έκφανσης του Μαϊάμι» και προειδοποιώντας πως «το μοντέλο αυτό, αν ριζώσει, θα εξαφανίσει μια για πάντα, αυτά που μας δένουν προαιώνια, με αυτό τον χώρο, με αυτή τη γωνιά της Μεσογείου, με αυτή την πατρίδα».

Σήμερα, κατήγγειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, με εργαλείο τη χρεοκοπία, ιδίως των ιδιωτών, έχουμε τη διαδικασία υπερσυγκέντρωσης της γης σε πολύ λίγα χέρια, μέσα από τα δάνεια, το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, το νέο πτωτευχικό. Το μοντέλο αυτό, είπε ο κ. Βαρουφάκης, τυγχάνει μιας ακόμη μετάλλαξης «τύπου, καζίνο, Ελληνικό, συγκροτημάτων».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε ότι σήμερα οι πυρόπληκτοι αισθάνονται αβοήθητοι και ανεπιθύμητοι, που «δεν κολλάνε στο μοντέλο της Μητσοτάκης ΑΕ», επικαλούμενος αρθρογραφία του 2010, η οποία χαρακτήριζε ένα εκατομμύριο μικρομεσαίους ως ανεπιθύμητους που πρέπει να αλλάξουν δουλειά, γιατί το μοντέλο δεν ήταν παραγωγικό. «Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι στη Β. Εύβοια και αλλού, νιώθουν ανεπιθύμητοι, στο πλαίσιο αυτού του νέου μοντέλου», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Στο κλίμα αυτό, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τα δασαρχεία για τα αντιδιαβρωτικά έργα, «πήγε στην ΑΚΤΩΡ και στην ΤΕΡΝΑ». «Αντί να δώσετε ευκαιρίες εργασίας στους πυρόπληκτους στα δάση, εσείς εννοείτε να τους κάνετε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στην ΑΚΤΩΡ και στην ΤΕΡΝΑ», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Αναφερόμενος στις συνέπειες από το «τροϊκανικό μοντέλο ανάπτυξης», ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε όλους να αναλογιστούν την πραγματικότητα στην εξωτική Χαβάη, όπου στα παράλια του νησιού βρίσκονται τα πεντάστερα ξενοδοχεία, και στο εσωτερικό του νησιού, οι ντόπιοι διαβιούν σε τρώγλες. «Αυτό το είναι το μοντέλο ανάπτυξης που χτίζετε στην Ελλάδα, την χρεοκοπημένη Ελλάδα, την χρεοδουλοπαροικία», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι πλέον, στο μοντέλο της Χαβάης, μπορεί να προστεθεί και το μοντέλο με τις φυτείες στην Αυστραλία, όπου οι εταιρείες υλοτομίας, «γκρέμισαν» τα αρχαία δάση και τα κάνουν ξυλεία.

Τα δάση αυτά, είπε, τα αντικατέστησαν με έλατα, γενετικά μεταλλαγμένα, και πλέον έχουν μετατραπεί σε «κρανίου τόπο», όπου δεν ζει εκεί πια ούτε η χλωρίδα ούτε η πανίδα. «Όταν σας ακούμε να λέτε για αναδόχους ιδιώτες φυτειών, όταν ακούμε να μιλάτε για δενδρύλλια που φυτρώνουν γρήγορα, σημαίνει πως αυτά είναι γενετικά μεταλλαγμένα, και τίποτα δεν θα ζήσει σε αυτά τα δένδρα, ακόμη και αν γίνουν τεράστια», είπε ο κ. Βαρουφάκης και κατήγγειλε: «Οδηγείτε την Ελλάδα σε μοντέλο χώρας αναδόχων, που θα θυμίζει τριτοκοσμικό Μαϊάμι και λιγότερο Ελλάδα, με τους πολίτες χρεοκοπημένους. Ένας λαός χρεοκοπημένος, που όλοι χρωστάμε σε όλους και κανείς δεν μπορεί να αποπληρώσει, όπου 600.000 πολίτες φοβούνται πλειστηριασμούς και εξώσεις, ένας τέτοιος λαός είναι πολύ εύκολη λεία. Η κλιματική αλλαγή και η χρεοδουλοπαροικία, είναι συνεταιράκια».

Όπως δε είπε, «οι φωτιές γίνονται μεγάλη ευκαιρία επέκτασης της χρεοδουλοπαροικίας στα δάση και αυτή είναι η τραγωδία μας» και η κυβέρνηση «δηλώνει σήμερα ότι αποδέχεται την κλιματική αλλαγή, για να οικειοποιηθεί τις πολιτικές που την ενισχύουν».

«Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά σας για την κλιματική αλλαγή κρύβεται η Exxon-Mobil, πίσω από τα δάκρυά σας για τις γυναίκες του Αφγανιστάν, υψώνετε κι άλλο τα τείχη, πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά σας για τα δάση κρύβεται η Bayern-Monsanto», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.