Γενεύη: Σε εξέλιξη η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό

Γενεύη: Σε εξέλιξη η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, και με τον πήχη των προσδοκιών να κυμαίνεται χαμηλά.

Στο πλαίσιο των εργασιών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήλθε ενώπιος ενωπίω με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη σε συνάντηση διάρκειας μίας ώρας και 45 λεπτών, σε συνέχεια συνάντησης του κ. Γκουτέρες με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια.

Ακολουθεί δεξίωση που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο ξενοδοχείο Intercontinental για τις αντιπροσωπείες των πλευρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, κάτω από αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αργότερα, απόψε, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, κατά την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τα μέλη του, που τον συνοδεύουν στη Γενεύη, για τις συναντήσεις του.

Αύριο, Μ.Τετάρτη 28 Απριλίου, πρόκειται να λάβουν χώρα διμερείς συναντήσεις των μερών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και με την ολομέλεια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό, ότι δεν αναμένεται να γίνουν δηλώσεις πριν την λήξη των επαφών.

Η Άτυπης Πενταμερής λαμβάνει χώρα δίχως παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν τουρκικού βέτο, στο οποίο συναίνεσε η Βρετανία.

Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσόρισε τη διενέργεια της Πενταμερούς, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να δηλώνει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μία κυπριακής ηγεσίας διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Οι προσδοκίες για εξεύρεσης μίας λύσης στο Κυπριακό είναι χαμηλές, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές προσέρχονται με δεδηλωμένο στόχο να διατυπώσουν τις θέσεις του -και με την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέρχονται ειδικά για να καταθέσουν και επισήμως τη θέση τους για «λύση δύο κρατών».

Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι ευελπιστούν ότι στη διάρκεια των τριών ημερών ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα και να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κράν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017.

Τον Κύπριο πρόεδρο συνοδεύουν στις επαφές ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Κυριάκος Κούρος, οι Παντελής Παντελίδης, Αδριανός Κυριακίδης, Κωνσταντίνος Κόμπου και Άρης Κωνσταντινίδης.

Από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, στις συναντήσεις παρακάθονται, εκτός από τον Αντόνιο Γκουτέρες, η ειδική του απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ, η βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, και η ειδική αντιπρόσωπος στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Άποψη από το κτήριο του ΟΗΕ, στη Γενεύη της Ελβετίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*