ΓΓ της ΟΕΝΓΕ: 124 ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους περιμένουν να μπουν σε ΜΕΘ – Διαλύει τα ψέματα για “θωράκιση” του ΕΣΥ γιατρός της πρώτης γραμμής

Τις καταγγελίες που έκανε αργά το πρωί της Τρίτης ο Παύλος Πολάκης για 120-125 ανθρώπους που “είναι διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες, σε απλό κρεβάτι και αναγκαστικά δεν λαμβάνουν την παρακολούθηση και υποστήριξη που απαιτεί η κατάσταση τους” από τους οποίους “πάνω από 70 είναι ασθενείς με λοίμωξη από κορονοϊό” επιβεβαίωσε με ανάρτησή του και ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ Παν.Παπανικολάου.

Συγκεκριμένα, ο νευροχειρουργός που υπηρετεί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας αποκάλυψε ότι:

“Αυτήν την στιγμή (16/3/21, 8 μμ) στην Αττική επίσημα 124 (εκατόν είκοσι τέσσερεις) βαρέως πάσχοντες ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους σε φορητούς αναπνευστήρες σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση ακόμα “διαπραγματεύεται” με τους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες”.

Απαντώντας σε ερώτηση χρήστη, διευκρίνισε ότι από τους 124 ασθενείς οι 79 είναι με κορονοϊό:

Ελβίρα Δρακάκη

 

Διαλύει τα ψέματα για “θωράκιση” του ΕΣΥ γιατρός της πρώτης γραμμής: Δεν υπάρχει σχέδιο, κάθε μέρα ρωτάμε τι θα γίνει και κάθε μέρα ακούμε “δεν ξέρουμε, θα δούμε”

Κάθε μέρα προσθέτουμε νέες ΜΕΘ” προπαγανδίζει με κάθε ευκαιρία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παρόλα αυτά εδώ και πάνω από 3 βδομάδες τα νοσοκομεία της Αττικής (και όχι μόνο) λειτουργούν στο “κόκκινο” ξεκινώντας ακόμα και εφημερίες με μονοψήφια ή και 1 κρεβάτι ΜΕΘ άδειο. Κάθε μέρα αυξάνονται οι αριθμοί των ασθενών που σύμφωνα με καταγγελίες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες περιμένοντας να αδειάσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ και την ίδια ώρα η κυβέρνηση φαίνεται να δείχνει περισσότερη επιμέλεια στο να μετρήσει πόσες διαδηλώσεις και πορείες έγιναν για τον Κουφοντίνα ή σε πόσες έκανε κάλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ από το να αναλάβει ουσιαστική δράση για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας που άφησε αθωράκιστο εδώ και 12 μήνες, με τη φράση “επίταξη του ιδιωτικού τομέα” να συνεχίζει να αποτελεί ταμπού.

Κι ενώ οι υγειονομικοί είναι πλέον στα όρια του burn out, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν ξανά τους 600, το Μαξίμου και η περίφημη Επιτροπή των λοιμωξιολόγων του “Σωτήρη” (που πλέον δεν εμφανίζεται ούτε για φωτογραφία…) αρχίζουν να αλλάζουν το τροπάρι, αναζητώντας βαλβίδα αποσυμπίεσης μπροστά στη γενικευμένη κοινωνική αναταραχή, μιλώντας πλέον για lockdown που δεν λειτουργεί και συζητώντας μέχρι και για άνοιγμα καταστημάτων και δραστηριοτήτων με νούμερα κρουσμάτων και διασωληνωμένων χειρότερα από αυτά που είχαμε όταν μπήκαμε σε lockdown. Αλλά ο Στέλιος Πέτσας δήλωνε ανερυθρίαστα το Σεπτέμβριο ότι “αν είχαμε ακούσει τη συμβουλή του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ”

Την ίδια ώρα, γιατροί της πρώτης γραμμής δηλώνουν πλέον ανοιχτά ότι αναγκάζονται να κάνουν διαλογή στην εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ, όχι μόνο για περιστατικά κορονοϊού. «Για μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπαίνουμε σε αυτή τη θέση. Δεν θα έπρεπε κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει ο τρόπος και η υποδομή ώστε όλοι οι ασθενείς να παίρνουν την ευκαιρία που τους αναλογεί» είπε σήμερα η πνευμονολόγος – εντατικολόγος του Γενικού Κρατικού Νίκαιας Γεωργία Κωνσταντοπούλου, στην εκπομπή του Ν.Ευαγγελάτου, τονίζοντας ότι οι γιατροί που νοσηλεύουν τους ασθενείς καλούνται να λάβουν την απόφαση.

Τη δεδομένη στιγμή έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις κλίνες, ουσιαστικά δεν υπάρχει αυτό που λέμε ότι υπάρχει πληρότητα 92%, είναι λίγο πλασματικό. Οι ελεύθερες κλίνες που έχουμε κάθε μέρα είναι κλίνες οι οποίες προκύπτουν από ασθενείς που διακινούνται ή δυστυχώς καταλήγουν στις ΜΕΘ. Όταν σε καθημερινή βάση είναι 10 – 15 κλίνες covid στο Λεκανοπέδιο και οι διασωληνωμένοι είναι 25, η πληρότητα ξεπερνάει το 100%. Δημιουργείται λίστα αναμονής“.

Όπως είπε η έλλειψη ΜΕΘ αφορά όλα τα νοσήματα και όχι μόνο τα περιστατικά κορονοϊού ενώ τα “κριτήρια” βάσει των οποίων καλούνται οι γιατροί να κάνουν επιλογή έχουν να κάνουν όπως είπε “με την ηλικία, τις νοσηρότητες, ποιος έχει άμεση ανάγκη υποστήριξης, δηλαδή δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του” αλλά και με την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, όταν αφορά περιστατικά covid.

Δε θα έπρεπε και ειδικά μετά από τόσο καιρό, είναι ένας χρόνος που είμαστε σε αυτήν την κατάσταση. Γνωρίζαμε ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με αυτή την ιστορία, θα έπρεπε να ήμασταν πιο καλά προετοιμασμένοι. Δε πιστεύω ότι υπάρχει σχέδιο και αν υπάρχει τουλάχιστον δεν είμαστε ενήμεροι εμείς. Κάθε μέρα ρωτάμε τι θα γίνει και κάθε μέρα ακούμε “δε ξέρουμε, θα δούμε”».