Γαλλία: 450 θύματα σεξουαλικής βίας στην Καθολική Εκκλησία — Πέσκοφ: Ο Πούτιν ανοιχτός σε συζήτηση με τον Μπάιντεν. Αλλά δεν πληρούνται οι όροι

Γαλλία: 450 θύματα σεξουαλικής βίας στην Καθολική Εκκλησία

Το 85% των θυμάτων ήταν ανήλικα

Γαλλία: Σε έναν χρόνο, 450 θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας αναγνωρίστηκαν στη Γαλλία και υποστηρίζονται από την Επιτροπή Αναγνώρισης και Αποκατάστασης (CRR), εκ των οποίων 36 έχουν λάβει οικονομική αποζημίωση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αρχή.

Η δομή αυτή δημιουργήθηκε στα τέλη του 2021, μετά την έκθεση – κόλαφο της επιτροπής Sauvé, η οποία αποκάλυψε την έκταση των σεξουαλικών εγκλημάτων με θύματα παιδιά στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας από το 1950.

Στόχος της είναι να καταχωρεί τα αιτήματα για οικονομικές αποζημιώσεις ή επανορθώσεις μη οικονομικού χαρακτήρα, από θύματα βιαστών στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και στη συνέχεια να προτείνει τη διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Αποζημιώσεις μέχρι και 60.000 ευρώ

Για να βοηθήσει στη διαδικασία, η CRR έχει δημιουργήσει ερωτηματολόγια και πίνακες με προτεινόμενα χρηματικά ποσά, που κυμαίνονται από 5.000 έως 60.000 ευρώ.

Συνολικά, «450 θύματα αναγνωρίζονται και υποστηρίζονται» από έναν από τους 25 επιτρόπους της CRR, επισημαίνει η επιτροπή σε δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας της.

Γι’ αυτές τις 450 περιπτώσεις, η CRR «διατύπωσε 80 συστάσεις για αποζημίωση» σε ιδρύματα, που περιλάμβαναν τόσο την οικονομική πλευρά, όσο και μια μη οικονομική.

Και σε αυτές τις 80 υποθέσεις, «ο μέσος όρος αποζημίωσης είναι 40.000 ευρώ», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρός της, Αντουάν Γκαραπόν.

Το 85% των θυμάτων ήταν ανήλικα

Ανάμεσα στις 80 συστάσεις, 37 περιπτώσεις «έκλεισαν», για τις 36 έχουν καταβληθεί οικονομικές αποζημιώσεις, ενώ ένα θύμα δεν ζήτησε οικονομική αποζημίωση, σύμφωνα με την CRR.

Για τις άλλες 43, η CRR απηύθυνε ειδοποιήσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι «μεταξύ των 450 θυμάτων, το 85% ήταν ανήλικα την περίοδο των αξιόποινων πράξεων.

»Το 71% αυτών των ανήλικων θυμάτων είναι άνδρες, ενώ τα δύο τρίτα των ενήλικων θυμάτων είναι γυναίκες».

Σύμφωνα με την επιτροπή, «οι επιθέσεις έγιναν κυρίως μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1980».

Οι μη οικονομικές επανορθώσεις που ζητούνται περισσότερο από τα θύματα είναι «η έκκληση για μαρτυρίες για την αναζήτηση άλλων θυμάτων, η γνώση της πορείας του θύτη και η αναγνώριση της σοβαρότητας όσων εκτυλίχθηκαν σε κάποιο συγκεκριμένο θρησκευτικό ίδρυμα».

 

Πέσκοφ: Ο Πούτιν ανοιχτός σε συζήτηση με τον Μπάιντεν – Αλλά δεν πληρούνται οι όροιΠέσκοφ: Ο Πούτιν ανοιχτός σε συζήτηση με τον Μπάιντεν - Αλλά δεν πληρούνται οι όροι

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο συζητήσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (2/12) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνουν Ντμίτρι Πέσκοφ.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με το NATO, τις ΗΠΑ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στο παρελθόν δεν απέφεραν καρπούς.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για συζητήσεις με τις ΗΠΑ εάν τεθεί όρος απόσυρσης από την Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, ο Πέσκοφ τόνισε:

«Οι ΗΠΑ ακόμη δεν αναγνωρίζουν τα νέα εδάφη (σ.σ. τα προσαρτημένα) ως μέρος της Ρωσίας».

Και συνέχισε:

«Αυτό φυσικά περιπλέκει την αναζήτηση για κοινά εδάφη πιθανών συζητήσεων».

Μπάιντεν: Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν, αν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι «έτοιμος» να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν ο τελευταίος “αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο” στην Ουκρανία.

«Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν εάν αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο. Δεν το έχει κάνει ακόμη», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο θα γίνει «κατόπιν διαβούλευσης με τους Γάλλους φίλους μας και το ΝΑΤΟ».

«Θα παραμείνουμε ενωμένοι για να αντιταχθούμε στην αγριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο 80χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς η σύγκρουση εισέρχεται στον 10ο μήνα της και κυρίως σε μια σκληρή χειμερινή περίοδο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*