Γαλλία: Όλο και πιο κοντά έρχεται ένα μεγάλο εθελούσιο black out — Γαλλία: Στο Εφετείο του Παρισιού η υπόθεση του Νικολά Σαρκοζί

Γαλλία: Όλο και πιο κοντά έρχεται ένα μεγάλο εθελούσιο black out

Ενδεχόμενο ενός εθελούσιου τμηματικού black out

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης δήλωσε πως δεν θα απαιτηθούν διακοπές παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος «αν όλοι εφαρμόσουμε το σχέδιο περιορισμού κατά 10% της περσινής μας κατανάλωσης»

Το ενδεχόμενο ενός εθελούσιου τμηματικού black out στο μεγαλύτερο τμήμα της Γαλλίαςκατά τους πρώτους μήνες του 2023 βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της γαλλικής κοινής γνώμης, με την πολιτική ηγεσία της χώρας να το πιθανολογεί, να διαβεβαιώνει πως πολλά θα εξαρτηθούν από την αποφασιστικότητα του πληθυσμού να δείξει αυτοσυγκράτηση σε σχέση με την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και από το αν και κατά ποσό ο φετινός χειμώνας θα είναι «σκληρός» από πλευράς θερμοκρασιών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης δήλωσε πως δεν θα απαιτηθούν διακοπές παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος «αν όλοι εφαρμόσουμε το σχέδιο περιορισμού κατά 10% της περσινής μας κατανάλωσης». Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι από τους 56 αντιδραστήρες που υπάρχουν στη Γαλλία για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, προς το παρόν οι 20 βρίσκονται σε φάση συντήρησης και δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν ως το τέλος του χρόνου πάνω από έξι.

Στην περίπτωση που οι γαλλικές αρχές εκτιμήσουν στις αρχές του 2023 πως είναι απαραίτητο κατά διαστήματα να διακόπτονται οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, αυτές θα γίνονται μεταξύ 8:00 και 13:00 καθώς και μεταξύ 18:00 και 20:00 ώρα Γαλλίας. Θα αφορούν το 60% της χώρας και ειδικότερα τις γραμμές παροχής του δικτύου που δεν τροφοδοτούν με ρεύμα εγκαταστάσεις προτεραιότητας, όπως νοσοκομεία, σχολεία κλπ.

 

Γαλλία: Στο Εφετείο του Παρισιού η υπόθεση του Νικολά ΣαρκοζίΓαλλία: Στο Εφετείο του Παρισιού η υπόθεση του Νικολά Σαρκοζί

Ο Σαρκοζί που έχει διατελέσει πρόεδρος από 2007 μέχρι και το 2012 είχε πρωτόδικα καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκισης, τα δύο με αναστολή, για υπόθεση χρηματισμού

Από σήμερα (05/12) και μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου εκδικάζεται στο Παρίσι η έφεση που έχει καταθέσει από τον Μάρτιο του 2021, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί που έχει διατελέσει πρόεδρος από 2007 μέχρι και το 2012 είχε πρωτόδικα καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκισης, τα δύο με αναστολή, για υπόθεση χρηματισμού αλλά και κατάχρησης της θέσης του προκειμένου να παρέμβει μέσω δικαστικού στην Γαλλική δικαιοσύνη.

Το δικαστήριο είχε αποφανθεί πως ο Νικολά Σαρκοζί μετά το τέλος της θητείας του είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει τα στοιχεία που τον ήθελαν να έχει καταχραστεί δημόσια κεφάλαια μεγαλύτερα από όσα του αναλογούσαν στην καμπάνια επανεκλογής του το 2012.

Το δικαστήριο στο Παρίσι είχε αποφασίσει να καταδικάσει τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας σε τριετή φυλάκιση με την εισαγγελία να δίνει στα 2/3 της ποινής σε αναστολή και χωρίς να αποκλείει το τρίτο έτος να μετατρέπεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τα Γαλλικά μέσα ανέφεραν πως ο πρώην Πρόεδρος ήταν πολύ πιθανό να αναγκαστεί να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης προκειμένου να εκτίσει το ένα έτος της ποινής.

Εάν τελικώς ο Σαρκοζί χάσει και την έφεση θα είναι ο δεύτερος Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που θα έχει καταδικαστική ποινή σε βάρος του. Ο Ζακ Σιράκ είχε βρεθεί ένοχος για διαφθορά το 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*