Γαλλία: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς — Κίνα: Στο χείλος της χρεοκοπίας άλλη μία εταιρεία ακινήτων

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα εργαζόμενοι σε πολλές πόλεις της Γαλλίας ζητώντας καλύτερους μισθούς και κοινωνικά επιδόματα, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξάνονται και η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξαναρχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία, καλώντας τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μην πειράξει το συνταξιοδοτικό σύστημα και τα επιδόματα ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς, καθώς, όπως τονίζουν, σήμερα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα που έπαιρναν και πριν από την κρίση της Covid-19, μολονότι οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η αύξηση 2,2% του ελάχιστου μισθού αυτόν τον μήνα καλύπτει μόνο τον προηγούμενο πληθωρισμό.

Οι υπουργοί υπερασπίστηκαν στο κοινοβούλιο, την πολιτική της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι τα επιδόματα αναπλήρωσης που δόθηκαν στους εργαζόμενους οι οποίοι τέθηκαν σε αργία λόγω της πανδημίας ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης που έχει δοθεί στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες.

 

Κίνα: Στο χείλος της χρεοκοπίας άλλη μία εταιρεία ακινήτων

Η κινεζική εταιρεία ακινήτων Fantasia Holdings αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς δεν πραγματοποίησε προγραμματισμένες αποπληρωμές του χρέους της, τροφοδοτώντας νέα ανησυχία στον τομέα των ακινήτων, που έχει κλονισθεί από τις δυσχέρειες της Evergrande, της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας ακινήτων που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η Fantasia δεν κατάφερε χθες, Δευτέρα, να καταβάλει τα 205,7 εκατομμύρια δολάρια (177 εκατ. ευρώ) που χρωστούσε στους πιστωτές της, ανακοίνωσε σήμερα η επιχείρηση, που έχει την έδρα της στη Σενζέν.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ η εταιρεία διαχείρισης Country Garden Services Holdings ανακοίνωσε από την πλευρά της πως μια θυγατρική της Fantasia δεν αποπλήρωσε ένα δάνειο 700 εκατομμυρίων γιουάν (93 εκατ. ευρώ) και προέβλεψε πιθανή στάση πληρωμών του ομίλου ακινήτων.

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings, Moody’s Inverstors Service και S&P υποβάθμισαν σήμερα την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Fantasia Holdings Group Co. Ltd.

O Fitch μείωσε την αξιολόγησή του σε «RD» (περιορισμένη στάση πληρωμών) από «CCC-». Επίσης μείωσε την αξιολόγηση των ομολόγων της Fantasia σε δολάρια ΗΠΑ σε «C» από «CCC-».

Ο Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγησή του σε «Ca» από «B3». Ο S&P υποβάθμισε την αξιολόγησή του σε «SD» (Επιλεκτική Στάση Πληρωμών) από «CCC».

Οι φόβοι για μια μετάδοση της κρίσης στην κινεζική οικονομία ενισχύονται αφότου η Evergrande, η πιο χρεωμένη ιδιωτική εταιρεία ακινήτων της χώρας, προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ένα χρέος περίπου 260 δισεκατομμυρίων ευρώ και οδεύει προς αναδιάρθρωση.

Η Fantasia είναι μια εταιρεία ακινήτων πολύ λιγότερο σημαντική από την Evergrande, όμως οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει φέρνουν στο φως τις ανησυχίες των επενδυτών για τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων.