Γαλλία: Στη διάθεση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού τηλεφωνική γραμμή βοήθειας με τεχνητή νοημοσύνη – «Roosevelt» Θετικά στον ιό 969 μέλη – Αυξημένα τα κρούσματα στη Γερμανία – Βρετανία: Αύξηση των παιδιών σε ΜΕΘ

Γάλλοι ερευνητές έθεσαν σε λειτουργία ένα φωνητικό προσωπικό ψηφιακό βοηθό που, χάρη στην ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη του, μπορεί να βοηθήσει όσους καλούν μία τηλεφωνική γραμμή και αναφέρουν πιθανά συμπτώματα Covid-19.

Ο «έξυπνος» βοηθός με τη γυναικεία φωνή, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που ακούει και αξιολογεί άμεσα, καθώς και τα πιθανά υποκείμενα νοσήματα, κατευθύνει τους καλούντες είτε στα επείγοντα είτε σε κάποιο ειδικό γιατρό.

Η υπηρεσία «AlloCovid» αναπτύχθηκε από το ιατρικό γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο INSERM, το Πανεπιστήμιο του Παρισιού και τη γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Όταν κάποιος καλεί τη νέα υπηρεσία, ακούει μία φωνή να του λέει: «Καλημέρα, είμαι η προσωπική βοηθός σας AlloCovid. Είστε έτοιμος να αρχίσετε το ερωτηματολόγιο;».

Όσοι καλούν δίνουν τον ταχυδρομικό κωδικό τους για να προσδιοριστεί περίπου πού μένουν, αλλά δεν αποκαλύπτουν το όνομά τους λόγω προστασίας της ανωνυμίας τους. Οι πληροφορίες των καλούντων στέλνονται ανώνυμα στις υγειονομικές Αρχές και διατηρούνται επί επτά μέρες, πριν διαγραφούν. Το νέο σύστημα μπορεί να χειριστεί ταυτόχρονα έως 1.000 κλήσεις.

Οι δημιουργοί του «AlloCovid» ελπίζουν ότι ο τηλεφωνικός «έξυπνος» βοηθός, που θεωρείται προτιμότερος για τους ηλικιωμένους από ό,τι οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, θα βοηθήσει τις γαλλικές Αρχές να εντοπίζουν γρήγορα νέες εστίες κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το lockdown στις 11 Μάϊου.

«Από όσο γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για να εξυπηρετήσει τη δημόσια υγεία», δήλωσε στην εφημερίδα «Le Monde» ο επικεφαλής του συστήματος, καθηγητής Ξαβιέ Ζουβέν. Πέρα από την υπηρεσία «AlloCovid», η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή «StopCovid», που επιτρέπει την ψηφιακή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την προειδοποίηση των χρηστών μέσω του κινητού τηλεφώνου τους ότι πρόσφατα ήλθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο φορέα του κορωνοϊού.

 

 

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στις τάξεις του πληρώματος αμερικανικού αεροπλανοφόρου έφθασε τα 969, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ενώ το σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Από τα μέλη του πληρώματος του USS Theodore Roosevelt που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2, τα 14 έχουν ιαθεί, όπως διευκρίνισε το αμερικανικό γενικό επιτελείο ναυτικού.

Το ξέσπασμα πάνω στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Roosevelt μετατράπηκε σε πολιτικό ματς στις ΗΠΑ, αφού αποκαλύφθηκε πως ο κυβερνήτης του ζητούσε με επείγουσα επιστολή του βοήθεια από την ιεραρχία, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν με γοργούς ρυθμούς στο πλοίο του. Η επιστολή διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης και ο κυβερνήτης, ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του στις αρχές Απριλίου.

Μετά την αμφιλεγόμενη απομάκρυνση του αξιωματικού, ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτικού Τόμας Μόντλι αναγκάστηκε με τη σειρά του να παραιτηθεί, όταν διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης ηχητικό απόσπασμα ομιλίας του κατά τη διάρκεια της οποίας επέπληττε τον αξιωματικό απευθυνόμενος στο ίδιο του το πλήρωμα, αποκαλώντας τον ανόητο.

Όταν ο Κροζίερ κατέβηκε από το πλοίο, το πλήρωμά του τον τίμησε επευφημώντας τον παρατεταμένα. Ο πλοίαρχος επαινείται από αρκετούς στις ΗΠΑ διότι ανέλαβε πρωτοβουλία και δεν δίστασε να θέσει την καριέρα του σε κίνδυνο για να προστατεύσει τα σχεδόν 5.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων υπό τη διοίκησή του.

Μετά την αποχώρηση του Κροζίερ – ο πλοίαρχος έχει επίσης μολυνθεί – από το αεροπλανοφόρο, ένας ναύτης του υπέκυψε στην ασθένεια COVID-19.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει βρεθεί στο μεταξύ αντιμέτωπο με ξέσπασμα πάνω σε δεύτερο πολεμικό, το USS Kidd, στο οποίο είχαν αναφερθεί 47 επιβεβαιωμένα κρούσματα ως χθες.

 

Κατά 163 αυξήθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη Γερμανία ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19, από 110 το αμέσως προηγούμενο, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, θεσμός ειδικευμένος στις μολυσματικές ασθένειες.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού οδεύει πλέον να ξεπεράσει το φράγμα των 6.000, καθώς έχει φθάσει τους 5.913.

Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 1.144 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ανέρχεται σε 156.337, σύμφωνα πάντα με την καταμέτρηση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του τελευταίου 24ώρου είναι επίσης υψηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν το προηγούμενο (1.018).

 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα αυξημένα περιστατικά παιδιών που παρουσιάζουν ένα νέο και δυνητικά θανατηφόρο συνδυασμό συμπτωμάτων, που φέρεται να συνδέεται με τη νόσο Covid-19, όπως στομαχόπονος και καρδιακά προβλήματα.

Οι επικεφαλείς τους NHS αναφέρουν περιπτώσεις παιδιών που εμφάνισαν μια μορφή τοξικού σοκ και σε μερικές περιπτώσεις απαιτήθηκε η νοσηλεία τους σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τουλάχιστον ένας ανήλικος ασθενής έχει υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβρανών (ECMO), τεχνική καρδιοαναπνευστικής υποστήριξης που ακολουθείται όταν κινδυνεύει η ζωή κάποιου επειδή δεν μπορεί πλέον να αναπνέσει φυσιολογικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί επίσημα 12 περιστατικά. Το NHS προχώρησε στην επίσημη ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού, προειδοποιώντας για την ύπαρξη του συνδρόμου και ζητώντας την επείγουσα παραπομπή των παιδιών που παρουσιάζουν τα συμπτώματα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το σημείωμα του NHS, περιπτώσεις αυτού του φλεγμονώδους συνδρόμου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αργεί να αναπτυχθεί ή είναι τόσο σπάνιο που έχει γίνει αισθητό μόνο στην κορύφωση της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κοιλιακό άλγος και γαστρεντερικά συμπτώματα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, όπως έχει η καρδιακή φλεγμονή. Αυτό έχει παρατηρηθεί σε παιδιά που βρέθηκαν θετικά στη λοίμωξη Sars-CoV-2 μετά από αλυσιδωτή αντίδραση πολυμέρασης (PCR) καθώς και σε παιδιά που βρέθηκαν αρνητικά. Έχουν επίσης παρατηρηθεί ορρολογικές ενδείξεις πιθανής προηγούμενης λοίμωξης από Sars-CoV-2», σημειώνεται στην επιστολή.

Οι γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσημα λάβει την οδηγία να παραπέμπουν τα παιδιά που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα συμπτώματα ως επείγοντα περιστατικά. Ένας εντατικολόγος δήλωσε στον Guardian:

«Υπήρξε μια εντελώς απροσδόκητη αύξηση σε παιδιά που νόσησαν σοβαρά παρουσιάζοντας με καθυστέρηση μια φλεγμονώδη αντίδραση που πιστεύουμε ότι σχετίζεται με τη νόσο Covid-19. Είναι πολύ ασυνήθιστο. Για έναν αριθμό αθενών χρειάστηκε νοσηλεία σε μονάδα εντατική θεραπείας και τουλάχιστον σε ένα περιστατικό απαιτήθηκε εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβρανών (ECMO)».

Δεν είναι γνωστό εάν έχουν πεθάνει παιδιά ασθενείς του νέου συνδρόμου. Ο πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Υγείας, καθηγητής Ράσελ Βάινερ, προσπάθησε να καθησυχάσει τους γονείς λέγοντας ότι τα παιδιά είναι γενικά απίθανο να νοσήσουν πολύ σοβαρά λόγω του Covid-19.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ένας πολύ μικρός αριθμός παιδιών μπορεί να νοσήσει σοβαρά από τον Covid-19, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Στοιχεία από όλο τον κόσμο μας δείχνουν ότι τα παιδιά φαίνεται να είναι το μέρος του πληθυσμού που πλήττονται λιγότερο από αυτή τη νόσο», σημείωσε.

«Μπορεί να εμφανιστούν νέες ασθένειες με τρόπους που να μας εκπλήσσουν και οι κλινικοί γιατροί πρέπει να ενημερώνονται για τυχόν εμφανιζόμενες ενδείξεις συγκεκριμένων συμπτωμάτων ή υποκείμενων καταστάσεων που θα μπορούσαν να καταστήσουν έναν ασθενή πιο ευάλωτο στον ιό», συμπλήρωσε.

«Ωστόσο, η συμβουλή μας παραμένει η ίδια: οι γονείς θα πρέπει να είναι ήσυχοι ότι τα παιδιά είναι απίθανο να αρρωστήσουν σοβαρά από τον Covid-19, ωστόσο, εάν ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους για οποιονδήποτε λόγο θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας».