Γαλλία – Λε Μερ: «Ευρωπαίοι ανοίξτε τα μάτια, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πλέον στις ΗΠΑ» – ΗΠΑ-Ρωσία: «Αντιμέτωποι» επί έξι ώρες οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού – Σκηνικό έντασης στο βόρειο Κόσοβο με οδοφράγματα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Γαλλία - Λε Μερ: «Ευρωπαίοι ανοίξτε τα μάτια, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πλέον στις ΗΠΑ»

Από τη συνάντηση των Ζοζέπ Μπορέλ και Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Η «κρίση των υποβρυχίων», που επέφερε η τριμερής αμυντική σύμπραξη AUCUS, καταδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλίσει την προστασία της, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας της ΓαλλίαςΜπρουνό Λε Μερ, καλώντας τους Ευρωπαίους «να ανοίξουν τα μάτια».

«Το πρώτο μάθημα που πρέπει να πάρουμε από το επεισόδιο αυτό είναι ότι η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει την στρατηγική της ανεξαρτησία. Το αφγανικό επεισόδιο, το επεισόδιο των υποβρυχίων, δείχνουν ότι δεν μπορούμε πλέον να υπολογίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την εγγύηση της στρατηγικής μας προστασίας» δήλωσε μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στο δίκτυο Franceinfo.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον παρά ένα και μοναδικό στρατηγικό μέλημα, την Κίνα, και την ανάσχεση της αύξησης της ισχύος της Κίνας. Τόσο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο σημερινός Τζο Μπάιντεν, θεωρούν ότι οι σύμμαχοί τους […] πρέπει να είναι ευπειθείς. Εμείς, θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι» σημείωσε ο Μπρούνο Λε Μερ.

«Πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να ανοίξουν τα μάτια» υπογράμμισε, επικρίνοντας την υποστήριξη που εξέφρασε η Δανία προς τις ΗΠΑ, ερχόμενη σε αντίθεση με τις επικριτικές δηλώσεις των ευρωπαϊκών αρχών μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Γαλλία για την αγορά υποβρυχίων, ώστε να προχωρήσει σε νέα στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Να σκέφτεσαι όπως η ηγέτις της Δανίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μας προστατεύουν, να μας υπερασπίζονται, ό,τι και αν συμβεί, είναι λάθος. Δεν μπορούμε πια να υπολογίζουμε παρά στους εαυτούς τους» ανέφερε ο Μπρούνο Λε Μερ.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, υπερασπίσθηκε χθες, Τετάρτη, τον «πολύ έμπιστο» Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και δήλωσε ότι «δεν κατανοεί καθόλου τις γαλλικές και ευρωπαϊκές». επικρίσεις.

Πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, με στρατιωτική συμμετοχή στο πλευρό της Ουάσινγκτον στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η Δανία δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι προτεραιότητά της είναι το ΝΑΤΟ και όχι η Ευρώπη της άμυνας, αντίθετα με την θέση που προωθεί ο πρόεδρος της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ, της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Μπορέλ: «Επιχείρηση ενίσχυσης εμπιστοσύνης»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, έχοντας ήδη επικρίνει έντονα τη στάση των ΗΠΑ, δήλωσε χθες, Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εργαστούν για να «ενισχύσουν την εμπιστοσύνη» στη συνεργασία τους υπό το φως της γαλλο-αμερικανικής κρίση λόγω της AUKUS.

Η σχετική δήλωση Μπορέλ ήλθε σε συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στα Ηνωμένα Έθνη -αφού είχε προηγηθεί η «ανακωχή» μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ σε τηλεφωνική επικοινωνία των Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν.

«Μπορούμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την έναρξη της συνάντησης, κάνοντας λόγο για μία «πολύ ταραγμένη εβδομάδα» μέχρι τώρα στους διαδρόμους της έδρας του ΟΗΕ, όπου λαμβάνουν χώρα από την Τρίτη οι εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης.Μπάιντεν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε από πλευράς του ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη συνεργάζονταν στενά «σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του θέματος του Αφγανιστάν, της περιοχής του Ινδοειρηνικού και της Ευρώπης».

Ανακωχή Μακρόν – Μπάιντεν μετά την «πισώπλατη μαχαιριά» της AUKUS

Σε «ανακωχή» συμφώνησαν Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν κατά την χθεσινή, πρώτη τηλεφωνική τους συνομιλία μετά τη διπλωματική κρίση που πυροδότησε η τριμερής αμυντική σύμπραξη AUCUS –«πισώπλατη μαχαιριά» κατά το Παρίσι- με «θύμα» γαλλικό συμβόλαιο-μαμούθ για την πώληση συμβατικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Ο Γάλλος πρεσβευτής, που ανακλήθηκε από την Ουάσινγκτον σε μία πρωτοφανή κίνηση της Γαλλίας ως «αντίποινα» για τη συμφωνία, θα επιστρέψει στα καθήκοντά του την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα έλθουν ενώπιος ενωπίω στην Ευρώπη τον Οκτώβριο.

Η συνάντηση Μπάιντεν – Μακρόν πιθανώς θα λάβει χώρα στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου της G20 στην Ιταλία, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλούνται οι New York Times.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, οι πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ συμφώνησαν ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από την AUKUS και τη στροφή της Αυστραλίας σε πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Συμφώνησαν, επίσης, να ξεκινήσουν μία διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων» ώστε να σφυρηλατήσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη», όπως ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της μετά την τηλεφωνική συνομιλία.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι Ηνωμένες Πολιτείς αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.

Την επόμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρεσβευτής, που είχε ανακληθεί από τον Μακρόν με αφορμή την κρίση των υποβρυχίων, θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι αν είχαν γίνει διαβουλεύσεις με τη Γαλλία πριν ανακοινωθεί αυτή η τριμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αυστραλία και τη Βρετανία θα είχε αποφευχθεί η διπλωματική κρίση, σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα εντείνουν τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές αποστολές των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σαχέλ.

 

ΗΠΑ – Ρωσία: «Αντιμέτωποι» επί έξι ώρες οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ΣτρατούΗΠΑ - Ρωσία: «Αντιμέτωποι» επί έξι ώρες οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού

Έξι ώρες βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω οι αρχηγοί τωνΓενικών Επιτελείων Στρατού Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας στην πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους από το 2019, καθώς και οι δύο χώρες προσαρμόζονται στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με την αποχώρηση των ΗΠΑ και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσία, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, σαφώς δεν είθισται να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες των συνομιλιών τους.

Σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, η οποία περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια της συνάντησης, αλλά όχι την ημερήσια διάταξη, αναφέρεται ότι οι συνομιλίες αποσκοπούσαν στη «μείωση του κινδύνου και την επιχειρησιακή αποκλιμάκωση».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι οι συνομιλίες αποσκοπούσαν σε συζητήσεις για την μείωση των κινδύνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν συχνά ανταγωνιστικά στρατιωτικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων σε χώρες όπως η Συρία, όπου οι αμερικανικές και οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν σε κοντινή απόσταση. Ο τρόπος με τον οποίο η Ουάσιγκτον και η Μόσχα προσανατολίζονται στα επόμενα βήματα στο Αφγανιστάν μένει να φανεί.

Ο αμερικανικός στρατός δέχεται πιέσεις από το Κογκρέσο για να υποστηρίξει μια αντιτρομοκρατική στρατηγική για την αντιμετώπιση των κινδύνων από το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι θα βασιστεί σε επιχειρήσεις «πέρα απ’ τον ορίζοντα» που θα μπορούσαν να πλήξουν ομάδες όπως η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν, εάν απειλούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως, χωρίς στρατεύματα στο έδαφος, το εύρος των δυνατοτήτων της Ουάσιγκτον να εντοπίζει και να αποτρέπει συνωμοσίες είναι ασαφές. Μετά από 20 χρόνια πολέμου, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επίσης μια δυσμενή άποψη για τους Ταλιμπάν και επισημαίνουν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει δηλώσει ότι η Μόσχα πρέπει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν.

 

Σκηνικό έντασης στο βόρειο Κόσοβο με οδοφράγματα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμειςΣκηνικό έντασης στο βόρειο Κόσοβο με οδοφράγματα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Για τέταρτη συνεχή ημέρα παραμένουν αποκλεισμένες, εν μέσω σκηνικού έντασης, δύο συνοριακές διαβάσεις που συνδέουν το Κόσοβο με την κεντρική Σερβία.

Ο σερβικός πληθυσμός στο βόρειο Κόσοβο, αντιδρώντας στην απόφαση της Πρίστινας να μην επιτρέψει την είσοδο οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας, απέκλεισε στις 20 Σεπτεμβρίου με οδοφράγματα τις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ.

Η είσοδος των οχημάτων από την Σερβία επιτρέπεται από άλλες συνοριακές διαβάσεις και αφού προηγουμένως οι οδηγοί αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες με προσωρινές που εκδίδονται επιτόπου από την συνοριακή αστυνομία του Κοσόβου πληρώνοντας το αντίτιμο των πέντε ευρώ για διάρκεια παραμονής 60 ημερών.

Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο από χθες, Τετάρτη, άρχισαν να ενισχύουν τα οδοφράγματα με βαριά φορτηγά οχήματα που τοποθετήθηκαν κάθετα στην οδική αρτηρία που οδηγεί προς τις δύο αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις.

Παράλληλα, ενισχύεται και η παρουσία της αστυνομίας του Κοσόβου.

Ισχυρές δυνάμεις τις μονάδας ειδικών επιχειρήσεων «Rosu» της αστυνομίας του Κοσόβου έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να αποτρέψουν ενδεχόμενη προσπάθεια των Σέρβων πολιτών να καταλάβουν τις συνοριακές διαβάσεις.

Η κατάσταση στα σύνορα είναι τεταμένη, ωστόσο δεν σημειώθηκαν μέχρι στιγμής σοβαρά επεισόδια, ούτε συμπλοκές των Σέρβων με την αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, ‘Αλμπιν Κούρτι, κατηγορεί το Βελιγράδι ότι υποκινεί τις αντιδράσεις των Σέρβων και δηλώνει πρόθυμος να αποσύρει το μέτρο για τις πινακίδες εφόσον και η Σερβία αποδεχθεί τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται στο Κόσοβο.

Η Σερβία κατά την είσοδο οχημάτων από το Κόσοβο ζητάει την αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας με προσωρινές σερβικές πινακίδες. Το ίδιο μέτρο εφαρμόζει τώρα και η κυβέρνηση του Κοσόβου επικαλούμενη την αρχή της «αμοιβαιότητας».

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απέρριψε την πρόταση του ‘Αλμπιν Κούρτι, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το Βελιγράδι αποδέχεται έμμεσα την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο Βούτσιτς αντιπρότεινε την επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και επίλυση του θέματος στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*