“Βόμβα” στο ΕΣΥ: Ανέτοιμα πολλά νοσοκομεία για COVID. Δημόπουλος: “Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων” – Νέα πορεία διαμαρτυρίας στη Λέσβο, ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων (ΜΕΘ) | ΜΗΤΕΡΑ

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας στο OPEN TV ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς αύριο Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και τα παιδιά προσαρμόζονται και τηρούν τα μέτρα αν τα παρουσιάσουν με απλο τρόπο.

Ο κ.Δημόπουλος τόνισε ότι είναι σημαντικό ένα διάστημα προσαρμογής αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα δείξουμε στα παιδιά να πλένουν χέρια, να κάνουν διάλειμμα και να μην συνωστίζονται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν εμφανιστεί κάποιο κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

«Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σχολεία. Η εμπειρία από Ευρωπαϊκά κράτη δείχνει κατάσταση διαχειρίσιμη», είπε.

Η διασπορά του ιού στα Γιαννιτσά, σύμφωνα με τον καθηγητή οφείλεται στις συνθήκες σε αυτά τα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων -πολυ υψηλές θερμοκρασίες από μηχανήματα, φασαρία και δυνατές ομιλίες- αλλά και στο ότι οι εργαζόμενοι μένουν κοντά, είναι κάτοικοι σε μικρές κοινωνίες.

«Δεν ανησυχούμε», είπε. Όσον αφορά στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Astrazeneca που ξεκίνησαν ξανά σχολίασε ότι αν δεν προκύψει κάτι άλλο, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση.

Ανέτοιμα πολλά νοσοκομεία

Την ίδια ώρα σύμφωνα με ρεπορτάζ του ethnos.gr πολλά νοσοκομεία της Αττικής φαίνεται ότι δεν είναι ακόμη έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς με covid-19.

Η ανετοιμότητα σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα διαπιστώθηκε πρόσφατα σε σύσκεψη καθώς από τις αρχές Αυγούστου είχε δώσει εντολή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ετοιμαστούν απλές κλίνες σε όλα τα νοσοκομεία, ώστε αν χρειασθεί σε μια πιθανή έξαρση κρουσμάτων από τα τέλη Σεπτεμβρίου, να μπορούν να νοσηλευθούν ασθενείς.

Γι αυτό και εκλήθησαν εκτάκτως πριν λίγα 24ωρα οι Διοικητές Νοσοκομείων Αναφοράς προκειμένου να υπάρξει συντονισμός με όσα νοσοκομεία είναι ανέτοιμα. Στη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι πολλοί Διοικητές Νοσοκομείων της Αττικής, δεν έχουν ακόμη ετοιμάσει τα απλά κρεβάτια covid-19 που τους είχε ζητηθεί.

Προκειμένου να ξεκινήσουν έστω και αργά οι προετοιμασίες, ξεκινά εντός των ημέρων ειδική εκπαίδευση των Διοικητών Νοσοκομείων που δεν έχουν ετοιμασθεί για πιθανά κρούσματα, ώστε να ενημερωθούν για τον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών, τη νοσηλεία τους αλλά και το συντονισμό με τις άλλες υγειονομικές υπηρεσίες όπως το ΕΚΑΒ.

Στόχος είναι να μεταφέρονται κρούσματα covid-19 σε όλα τα Νοσοκομεία της Αττικής και όχι μόνο σε όσα έχουν ορισθεί ως «Νοσοκομεία αναφοράς» για τον κορονοϊό.

Να σημειωθεί ότι με βάση και την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου covid-19, η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ αγγίζει το 23%. Γεγονός που οδήγησε και το υπουργείο Υγείας στο να δημιουργήσει περισσότερες απλές κλίνες covid-19.

Σε ότι αφορά στο προσωπικό, παρά τις όποιες προσλήψεις έχουν γίνει λόγω της πανδημίας, το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αποδυναμωμένο, τη στιγμή που τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν γίνει ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουν γίνει 6.818 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, ενώ έχουν δρομολογηθεί 2.500 μόνιμες θέσεις.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία θα κληθούν για δεύτερη φορά να ανταποκριθούν υπό δύσκολες συνθήκες στα περιστατικά που πιθανώς να προκύψουν στη δεύτερη φάση της επιδημίας στη χώρα μας. Γι αυτό άλλωστε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) ζητούν να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα.

Εξάλλου το ζήτημα είναι πως όσες προσλήψεις και να γίνουν με ρυθμούς εξπρές λόγω πανδημίας, οι αποχωρήσεις είναι περισσότερες.

Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οι αποχωρήσεις το 2019 έφθασαν συνολικά τις 2000 λόγω συνταξιοδότησης, εκ των οποίων 500 ήταν γιατροί και 1500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Την προηγούμενη χρονιά το 2018 αποχώρησαν 1500 εκ των οποίων 300 ήταν γιατροί και 1200 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Σε ότι αφορά στις κλίνες που διαθέτει σήμερα το ΕΣΥ, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες στη χώρα πλησιάζουν τις 50.000 (περίπου 34.000 στις δημόσιες δομές και περίπου 16.000 στις ιδιωτικές κλινικές).

Νέα πορεία διαμαρτυρίας στη Λέσβο, ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής

Λεπτές παραμένουν οι ισορροπίες στο νησί μετά την καταστροφή της Μόριας, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν στον δρόμο σε άθλιες συνθήκες.

Παρά την κυβερνητική απόφαση για μεταφορά όλων των άστεγων σε νέο καταυλισμό στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιούν νέα ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να τους επιτραπεί να αποχωρήσουν από το νησί.

Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως πληθαίνουν οι καταγγελίες για περιπολίες ομάδων ακροδεξιών οι οποίοι είτε εμποδίζουν δημοσιογράφους να καλύψουν τις εξελίξεις είτε σταματούν αλληλέγγυους και μέλη ΜΚΟ από το να μεταφέρουν βοήθειες προς τους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Φορτώνουν» το νησί με δυνάμεις καταστολής

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιλέγει να δείξει το πιο αυταρχικό της πρόσωπο, καθώς, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, οι δυνάμεις καταστολής συνεχίζουν να ενισχύονται στο νησί.

Εκτός από τις εννέα κλούβες ΜΑΤ, το οχήματα ρίψης νερού, τις δυνάμεις ΟΠΚΕ που έφτασαν στο νησί την Πέμπτη, σήμερα το πρωί αποβιβάστηκαν ακόμη πέντε διμοιρίες ΜΑΤ, αλλά και ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα σαν αυτά που έδρασαν στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί η ΕΛ.ΑΣ. επιτέθηκε αναίτια στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας προσφύγων και μεταναστών με χημικά και κρότου λάμψης, προκαλώντας σύγχυση και χάος.

Μπήκαν οι πρώτοι στον Καρά Τεπέ

Χθες αργά το απόγευμα ξεκίνησε η είσοδος των πρώτον προσφύγων και μεταναστών στο νέο καταυλισμό, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και ιατρικούς ελέγχους για τον κορονοϊό.

Ακολούθησε καταγραφή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν κατά οικογένειες σε σκηνές των έξι ατόμων, οριοθετημένες κατά εθνικότητες.

Στον νέο καταυλισμό εντοπίσθηκε ήδη το πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για δεύτερο. Όσοι βρίσκονται θετικοί στη νόσο, όπως και όσοι ιχνηλατηθούν ως επαφές, οδηγούνται σε χώρο υγειονομικής απομόνωσης που έχει δημιουργηθεί στο νέο καταυλισμό.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αυστηρές συστάσεις που διέπουν τον νέο καταυλισμό. Μεταξύ άλλων, με την είσοδο των ανθρώπων στον καταυλισμό, γίνονται τεστ ελέγχου για κορονοϊό. Σε διάφορες γλώσσες τονίζεται (από μεγάφωνα) ότι οι αρχές αναμένουν τη συνεργασία όσων εισέρχονται και ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία παραβατική συμπεριφορά, όπως συνέβη στη Μόρια. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως όποιος παραβεί τους κανόνες, θα οδηγείται στη φυλακή. Επίσης, δημιουργείται γκρουπ στα social media (viber και facebook), για ενημέρωση των προσφύγων.