«Βόμβα» Πούτιν: Έχουμε το εμβόλιο του κορονοϊού. Εμβολιάστηκε η κόρη μου – Στα όρια της σύγκρουσης Αθήνα και Άγκυρα

«Βόμβα» Πούτιν: Έχουμε το εμβόλιο του κορονοϊού - Εμβολιάστηκε η κόρη μου

Η Ρωσία ανέπτυξε το «πρώτο» εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν προσθέτοντας πως εμβολιάσθηκε μία από τις κόρες του.

Η Ρωσία ανέπτυξε το «πρώτο» εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με μέλη της κυβέρνησης που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, και πρόσθεσε μάλιστα πως εμβολιάσθηκε μία από τις κόρες του.

«Σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά στον κόσμο, πήρε έγκριση ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού», δήλωσε ο Πούτιν. «Γνωρίζω πως είναι αρκετά αποτελεσματικό, πως δίνει ανοσία διαρκείας», πρόσθεσε.

«Μία από τις κόρες μου έκανε αυτό το εμβόλιο. Συμμετείχε στα πειράματα», δήλωσε επίσης ο ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, μερικά λεπτά αφού είχε ανακοινώσει την ομολογοποίηση αυτού του εμβολίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κόρη του ανέβασε λίγο πυρετό «και αυτό ήταν όλο».

Ο Πούτιν ανακοίνωσε πως το ρωσικό υπουργείο Υγείας χορήγησε κανονιστική έγκριση στο εν λόγω ρωσικό εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, έπειτα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.

Η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για μαζικό εμβολιασμό, παρόλο που τα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών για τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου συνεχίζονται.

Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Ρωσία για την παρασκευή του εμβολίου της υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει την παγκόσμια κούρσα για ένα αποτελεσματικό προϊόν, όμως έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να βάζει το εθνικό κύρος μπροστά από επιστήμη και την ασφάλεια. Στο παρελθόν ξένοι επιστήμονες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την ταχύτητα με την οποία αναπτυσσόταν το εμβόλιο.

Το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει την 1η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Υγείας, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Τα 900.000 πλησιάζουν τα κρούσματα

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 4.945 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 897.599 – ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός περιστατικών στον κόσμο.

 

Στα όρια της σύγκρουσης Αθήνα και Άγκυρα στο Αιγαίο – Συνεχίζει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Στα όρια της σύγκρουσης Αθήνα και Άγκυρα στο Αιγαίο - Συνεχίζει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στο Αιγαίο– Συγκέντρωση στόλων και υποβρυχίων στη περιοχή. Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Μέχρι πού θα το πάει ο Ερντογάν, τι θα πράξει η Αθήνα. Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες. Η ενημέρωση των αρχηγών από τον πρωθυπουργό.

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η κατάσταση στο Αιγαίο, καθώς το Oruc Reis βρίσκεται τουλάχιστον 25 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλέοντας νοτιοδυτικά και συνοδευόμενο από μεγάλο μέρος του τουρκικού πολεμικού στόλου.

Στην περιοχή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού στόλου, καθώς και υποβρύχιο, που παρατηρούν στενά τα τουρκικά πλοία, καλώντας ανά ένα τέταρτο το Oruc Reis και τις τουρκικές φρεγάτες να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι ναι με το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια, αλλά δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλούν τα πολεμικά πλοία που συνωστίζονται στην περιοχή. Η Άγκυρα, ωστόσο, έχει πρώτο στόχο τα μηνύματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή, γεγονός, που όπως εκτιμάει, επιτυγχάνεται με την παρουσία του στόλου της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τις εικόνες που αποστέλλει από εκεί.

Ερώτημα παραμένει εάν η Αθήνα θα συνεχίσει και σήμερα το κρυφτούλι με το Oruc Reis και τα πολεμικά που το συνοδεύουν, εξακολουθώντας ανά τέταρτο να τα καλεί να αποχωρήσουν από την περιοχή, σε μια προσπάθεια «επίδειξης ψυχραιμίας», αποφεύγοντας η ίδια την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του θέματος, αν και το γεγονός συμβαίνει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ή εάν θα επιδιώξει να απωθήσει το τουρκικό σκάφος, όπως έπραξε η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» το 2018, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά θα βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως τα τέλη Αυγούστου, όσο δηλαδή θα διαρκούν και οι NAVTEX που έχει εκδώσει η Άγκυρα.

Με ενδιαφέρον, επίσης, παρατηρούνται και άλλες κινήσεις της τουρκικής πλευράς, όπως η συγκέντρωση πολεμικών πλοίων μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, καθώς πάνω από 15 πλοία συμπληρώνουν τη δύναμη των επτά που συνοδεύουν το Oruc Reis. Άλλωστε, εφόσον δεν υπάρξει θερμό επεισόδιο στην περιοχή, το ενδιαφέρον από τα τέλη Αυγούστου θα μετατοπιστεί νοτίως της Κρήτης, όπου και θεωρείται βέβαιον, με βάση τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, θα μεταφερθεί η ένταση.

Διπλωματικός πυρετός

Εν τω μεταξύ, εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να έχουν ανοιχτή γραμμή με πολλά κέντρα εξουσίας, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για παρέμβαση του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον για αποκλιμάκωση. Το ερώτημα εδώ είναι τι είδους τετελεσμένα θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, πριν την προσπάθεια επανάληψης του διαλόγου των δυο πλευρών και εάν η Άγκυρα μπορεί να πειστεί να σταματήσει την ένταση, χωρίς να σημειώσει κέρδη σε κάποια από τα μέτωπα που έχει ανοιχτά.

Οι διπλωματικές προσπάθειες αναμένεται να ενταθούν από σήμερα σε όλα τα μέτωπα, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει χθες στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ ότι η Αθήνα δεν θα ανεχτεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

 

Βασίλης Σκουρής