Βόμβα Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ ζητούν απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια – Ελβετία – IFPMA: «Απογοητευτική» η απόφαση των ΗΠΑ για άρση των πατεντών εμβολίων – ΗΠΑ: Οι ανισότητες στη διάθεση εμβολίων κρίνουν την οικονομική ανάκαμψη

Βόμβα Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ ζητούν απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια

Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει μπαράζ εξελίξεων προχωρά η κυβέρνηση του νεοεκλεγμένου Αμερικανού προέδρου υπό την αυξανόμενη πίεση για άμεση και μεγαλύτερη πρόσβαση των ανθρώπων στα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Η Κάθριν Τάι, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τρόπος για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων. «Αυτοί οι εξαιρετικά κρίσιμοι καιροί απαιτούν δραστικά μέτρα» δήλωσε σχετικά για ένα θέμα που έχει απασχολήσει εντόνως την επικαιρότητα.

Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επεξεργάζεται μεθόδους για να αλλάξει προσωρινά η εμπορική νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία δίνει, ουσιαστικά, στις φαρμακοβιομηχανίες το μονοπώλιο ως προς τον έλεγχο της παραγωγής εμβολίων, κάτι που έχει αποκλείσει φτωχότερες χώρες από το να αυξήσουν τις εμβολιαστικές τους δυνατότητες.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι εκείνη που θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου και θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να προβούν σε ανάλογες κινήσεις.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Τάι αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά περίπλοκο θέμα.

Από την πλευρά του, Ο γ.γ. του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε ως «μνημειώδη στιγμή» την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να στηρίξει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

 

Ελβετία – IFPMA: «Απογοητευτική» η απόφαση των ΗΠΑ για την άρση των πατεντών εμβολίωνΕλβετία - IFPMA: «Απογοητευτική» η απόφαση των ΗΠΑ για την άρση των πατεντών εμβολίων

Απογοητευτική χαρακτήρισε η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA) που έχει έδρα στην Ελβετία την απόφαση των ΗΠΑ για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια.

Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 «είναι απογοητευτική», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA).

«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα», υπογράμμισε η ανακοίνωση του λόμπι φαρμακοβιομηχανιών, που έχει έδρα στην Γενεύη.

Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA.

Οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες», ανέφερε.

 

ΗΠΑ: Οι ανισότητες στη διάθεση εμβολίων κρίνουν την οικονομική ανάκαμψηΗΠΑ: Οι ανισότητες στη διάθεση εμβολίων κρίνουν την οικονομική ανάκαμψη

Η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται από την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ανισότητας στη διάθεση των εμβολίων κατά της COVID-19 δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την Εμπορική Πολιτική (USTR) Κάθριν Τάι.

Όπως είπε, είναι αναγκαίο τα εμβόλια κατά της COVID-19 να διατεθούν ευρύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία του κορωνοϊού και να ευνοηθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Σε δηλώσεις της σε μία διάσκεψη (Council of the Americas), η Τάι είπε ότι ο κόσμος έχει κάνει πραγματικά μεγάλα βήματα για τον τερματισμό της πανδημίας, αλλά πολλή δουλειά απομένει για να γίνει.

«Αυτή (η δουλειά) περιλαμβάνει την ευρεία διάθεση των εμβολίων, αλλά και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ανισότητας στην πρόσβαση των εμβολίων» είπε η ίδια. «Αυτό δεν αποτελεί μόνο μία προϋπόθεση για τη δημόσια υγεία. Η οικονομική ανάκαμψη μας, εξαρτάται από αυτό».

Η Τάι αναμένεται να συζητήσει απαιτήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών για μία αναστολή ισχύος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια του κορωνοϊού, στη διάρκεια μιας διάσκεψης του Γενικού Συμβουλίου του ΠΟΕ, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*