«Βόμβα» Λινού: Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα πεθάνουν – Εστίαση,Tουρισμός: Ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

«Βόμβα» Λινού: Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα πεθάνουν-Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση (vid)

Η Αθηνά Λινού κρούωντας καμπανάκι για τους νέους που θα νοσήσουν, τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι και άμεσα, έχουμε μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων, επισήμανε.
«Ναι μεν ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός, αλλά και αρκετοί από τους νέους που θα νοσήσουν, θα έχουμε και εκεί θανάτους. Και δεν θα είναι αναγκαστικά θάνατοι μεταξύ ατόμων με υποκείμενο νόσημα. Αν μια κοπέλα νοσήσει ενώ είναι έγκυος, έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της, αν δεν ήταν έγκυος. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι» σημείωσε, λέγοντας ότι το 75% των ανεμβολίαστων είναι νεότεροι άνθρωποι.
«Αυξάνονται τα κρούσματα. Έχουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο. Γι’ αυτό θα δούμε διασωληνώσεις και ίσως χάσουμε και κάποιους ανθρώπους. Ενώ οι εμβολιασμένοι νοσούν μεν, αλλά πολύ ελαφρά. Παλεύουμε σε δύο μέτωπα. Οι εμβολιασμένοι για να μειώσουμε τους φόβους των ανεμβολίαστων και να τους ενθαρρύνουμε να εμβολιαστούν και να τηρούμε όλοι τα μέτρα προστασίας. Εχθρός δεν είναι οι αρνητές, είναι ο ιός» υπογράμμισε η κ. Λινού.

Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, είπε ότι συζητάται μόνο για άτομα με βαριά νοσήματα και πως «ακόμα δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η τρίτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού».

 

Εστίαση – Tουρισμός: Ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενουςΕστίαση – Tουρισμός: Ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Η «υποχρεωτικότητα» και στον κλάδο της εστίασης

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιασθεί πλήρως σύμφωνα με την ΚΥΑ υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα με self και rapid test.

Αλλάζουν τα δεδομένα από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου για τους εργαζόμενους στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού. Συγκεκριμένα με ένα αρνητικό self test τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου και ένα rapid test την Πέμπτη θα πρέπει να προσέλθουν στις εργασίες τους οι απασχολούμενοι στον τουρισμό που δεν έχουν εμβολιασθεί αλλά και στην εστίαση.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιασθεί πλήρως υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) και μία με τον έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test), με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Έτσι το μηνιαίo κόστος για τους ανεμβολίαστους για την διεξαγωγή των τεστ θα φτάνει έως και 100 ευρώ, αφού το self test κοστίζει 5 ευρώ και το rapid test αν γίνει σε ιδιωτική δομή κοστίζει 20 ευρώ.

Την ίδια ώρα όλο και πιο πιθανή φαίνεται ότι είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εκτός των υγειονομικών. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς αν εξετάζεται η υποχρεωτικότητα και στον κλάδο της εστίασης, σημείωσε ότι «η διεύθυνση των κατηγοριών των εργαζομένων που πρέπει να μπουν σε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν είναι μια απλή κυβερνητική απόφαση. Η Επιτροπή Βιοηθικής, η οποία εξετάζει όλα τα δεδομένα, εισηγείται στον υπουργό Υγείας και εκείνος αποφασίζει».

3.453 άτομα σε καραντίνα σε 5 εβδομάδες

Εν τω μεταξύ «σαρώνει» η μετάλλαξη Δέλτα στους νέους σύμφωνα με τα στοιχειά με τον ηλικιακό μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 30,8 έτη στις 23 Ιούλιου, έναντι των 41,9 ετών το διάστημα από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 23 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα τον Ιούλιο η μετάλλαξη Δέλτα ήταν στο 27,3% των κρουσμάτων που αφορούσαν την ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών και στο 25,7% των κρουσμάτων στις ηλικίες 10 έως 19 ετών.

Παράλληλα αυξάνονται οι καραντίνες. Έτσι την περίοδο 15 Μαΐου – 23 Ιουλίου ήταν υπό περιορισμό 3.453 άτομα.