Βροχές Ιαπωνία: 120.000 άνθρωποι απομακρύνονται από τα σπίτια τους – Ινδία: Πίστευαν ότι εμβολιάζονταν αλλά τους έβαζαν αλατόνερο. Συλλήψεις γιατρών για μεγάλη απάτη

Ανθισμένες κερασιες στην Ιαπωνία

Οι αρχές έδωσαν σήμερα εντολή σε περισσότερους από 120.000 ανθρώπους σε κάποιες νότιες περιφέρειες της Ιαπωνίας να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, μετέδωσε το ιαπωνικό δίκτυο NHK, λίγες μόλις μέρες μετά τις θανατηφόρες κατολισθήσεις που προκλήθηκαν και πάλι από ισχυρές βροχοπτώσεις στην παραλιακή πόλη Ατάμι, νοτιοδυτικά του Τόκιο.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε συναγερμό για ισχυρές βροχοπτώσεις σε τρεις περιφέρειες της νήσου Κιούσου, ωθώντας κάποιες τοπικές κυβερνήσεις να δώσουν εντολή στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Πριν από μια εβδομάδα ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ατάμι προκάλεσαν κατολισθήσεις από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 9 άνθρωποι, ενώ αυτοί που αγνοούνται ανέρχονται σε 20.

 

Ινδία: Πίστευαν ότι εμβολιάζονταν αλλά τους έβαζαν αλατόνερο – Συλλήψεις γιατρών για μεγάλη απάτη

Ινδία
Μεταξύ των συλληφθέντων γιατροί που εκμεταλλεύονταν τη θέση τους σε νοσοκομείο προκειμένου να παράγουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Χιλιάδες άνθρωποι στην Ινδία έπεσαν θύματα μιας περίτεχνης απάτης ευρείας κλίμακας που πωλούσε ψεύτικα εμβόλια για τον κορονoϊό τα οποία περιείχαν… αλατόνερο! Γιατροί και ιατρικό προσωπικό συγκαταλέγονται μεταξύ των συλληφθέντων για τη συμμετοχή τους στην απάτη, σύμφωνα με τις Αρχές.

Σύμφωνα με το CNN, τουλάχιστον 12 τέτοια εμβολιαστικά κέντρα είχαν στηθεί γύρω από την ζώνη της Βομβάης, στην πολιτεία Μαχαράστρα, δήλωσε ο υπεύθυνος της αστυνομίας της Ινδίας, Vishal Thakur.

«Χρησιμοποιούσαν αλατισμένο νερό, το οποίο και χορηγούσαν με ένεση» συνέχισε ο αξιωματικός της αστυνομίας, που εξήγησε πως το μοτίβο ήταν το ίδιο σε όλα τα παράνομα εμβολιαστικά κέντρα της Ινδίας. Υπολογίζεται πως περίπου 2.500 πολίτες έκαναν το ψεύτικο εμβόλιο στην Ινδία, ενώ οι ενορχηστρωτές της απάτης αποκόμισαν συνολικά 28.000 δολάρια.

Μεταξύ των συλληφθέντων, οι αρχές της Ινδίας συνέλαβαν και γιατρούς που εκμεταλλεύονταν τη θέση τους σε νοσοκομείο προκειμένου να παράγουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά και να προμηθεύονται φιαλίδια και σύριγγες. Η αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα ως ύποπτους για απάτη, απόπειρα ανθρωποκτονίας και άλλες εγκληματικές πράξεις. «Έκαναν ενέσεις με αλατούχο νερό. Συλλάβαμε γιατρούς. Χρησιμοποιούσαν ένα νοσοκομείο που παρήγε ψεύτικα πιστοποιητικά, φιαλίδια και σύριγγες», πρόσθεσε ο Vishal Thakur.

Τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε μια κεντρική εκστρατεία εμβολιασμού, στο πλαίσιο της οποίας ένα σημαντικό ποσοστό των δόσεων θα παρέχεται δωρεάν από την κεντρική κυβέρνηση στις πολιτείες. Αμέσως μετά, η χώρα χορήγησε το ρεκόρ των 8 εκατομμυρίων εμβολίων σε μία ημέρα – ένα «χαρμόσυνο» σημάδι της επιτάχυνσης του προγράμματος, δήλωσε ο Μόντι. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 62 εκατομμύρια άνθρωποι – περίπου το 4,5% του πληθυσμού της χώρας – έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Σε κάθοδο η καμπύλη του κύματος της πανδημίας στην Ινδία

Τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι ινδικές υγειονομικές αρχές την τελευταία εβδομάδα υποδεικνύουν ότι η καμπύλη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού βρίσκεται σε κάθοδο.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί στα 459.920. Ο απολογισμός των θυμάτων στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 404.211 νεκρούς επί συνόλου 30,66 εκατ. μολύνσεων και πλέον, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, που όμως ειδικοί θεωρούν πολύ υποτιμημένα. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη.