Βρετανία-Γαλλία, Γερμανία: Όχι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν – Μέρκελ, Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών – Ρωσία: Ζητά την έκτακτη σύγκληση του ΟΗΕ – To Ιράν κατέσχεσε πλοίο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κατέστησαν σαφές την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την αμερικανική αξίωση να επανέλθουν σε ισχύ όλες οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν, την οποία πρόβαλε χθες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες, σύμμαχοι των ΗΠΑ επί δεκαετίες υπενθύμισαν ότι η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία είχε υπογραφτεί το 2015 στη Βιένη.

Οι τρεις χώρες τόνισαν πως παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση της συμφωνίας.

«Οι ΗΠΑ είχαν πάψει να είναι συμβαλλόμενο μέρος» στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) όταν «αποχώρησαν από τη συμφωνία την 8η Μαΐου 2018», υπενθυμίζει η κοινή ανακοίνωση του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου. «Δεν μπορούμε επομένως να υποστηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία», προστίθεται στο κείμενο και υπογραμμίζεται πως η ομάδα Ε3 θέλει πάντα να «διατηρήσει» σε ισχύ τη συμφωνία.

Νωρίτερα, η κινεζική διπλωματία τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος και κατά συνέπεια, η επιστολή που επέδωσε ο Μάικ Πομπέο στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί «να θεωρηθεί ενεργοποίηση του μηχανισμού επανεπιβολής των κυρώσεων». Ταυτόσημη θέση εξέφρασε και η Ρωσία, με τον Βασίλι Νεμπένζια, τον πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, να δηλώνει πως αντιμετωπίζει την αμερικανική κίνηση ως μη γενόμενη, «ανύπαρκτη».

Η αμερικανική ειδοποίηση είναι «άκυρη», τόνισε εξάλλου μέσω Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, διαπιστώνοντας πως όλα τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία του 2015 έχουν την ίδια γραμμή.

 

Μέρκελ – Μακρόν για Λευκορωσία: Η ΕΕ πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν, στις συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι επαφίεται στον λαό της Λευκορωσίας να βρει μια λύση, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο του Μινσκ, αψηφώντας την εντολή που έδωσε ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο στην αστυνομία να αδειάσει τους δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς συνεχίζονται επί μιάμιση εβδομάδα οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης να υπάρξει μια μεσολάβηση της ΕΕ για να ξεκινήσει διάλογος στη Λευκορωσία, “συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία”.

 

Ρωσία: Ζητά την έκτακτη σύγκληση του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράν ζητά η Ρωσία, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να επαναφέρουν τις κυρώσεις στη Τεχεράνη.

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αντικείμενο συζήτησης το Ιράν, την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στην Τεχεράνη, μια ενέργεια που απορρίπτεται από τη Μόσχα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λίγο νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «ανύπαρκτο» το αίτημα που υπέβαλε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, λέγοντας ότι μόνο μια χώρα που παραμένει συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPOA) μπορεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επανεπιβολής των κυρώσεων (snapback).

«Δεν ενεργοποιεί το snapback. Το snapback μπορεί να ενεργοποιηθεί από μια χώρα που είναι συμβαλλόμενο μέρος της JCPOA, και οι ΗΠΑ δεν είναι», είπε ο Βασίλι Νεμπένζια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτήν το 2018.

 

To Ιράν κατέσχεσε πλοίο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και συνέλαβε το πλήρωμά του

Το Ιράν κατέσχεσε ένα πλοίο με σημαία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που παραβίαζε τα χωρικά του ύδατα, αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας πως, την ίδια ημέρα, η ακτοφυλακή των ΗΑΕ σκότωσε δύο Ιρανούς αλιείς.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα το κράτος του Κόλπου και ο ορκισμένος εχθρός της Τεχεράνης, το Ισραήλ, για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Σύμφωνα με την ιρανική δημόσια τηλεόραση ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε πως το πλοίο των Εμιράτων κατασχέθηκε από την ακτοφυλακή του Ιράν και το πλήρωμά του συνελήφθη για παράνομη διακίνηση στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Πρόσθεσε πως την ίδια ημέρα, μέλη της ακτοφυλακής των ΗΑΕ πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Ιρανούς αλιείς και κατέσχεσαν μια βάρκα. Όπως ανέφερε το υπουργείο, τα ΗΑΕ ζήτησαν συγγνώμη για το συμβάν.

Σύμφωνα με την ιρανική ανακοίνωση, το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο των ΗΑΕ στην Τεχεράνη μετά το συμβάν για να ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι το σκάφος και οι αλιείς.

«Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Ιράν, οι αρχές των ΗΑΕ… σε μία νότα την Τετάρτη εξέφρασαν τη βαθιά λύπη τους για το συμβάν και ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να καταβάλουν αποζημιώσεις για όλες τις προκληθείσες ζημιές», ανέφερε.

Το ιρανικό σκάφος και το πλήρωμά του αφέθηκαν ελεύθερα, ανέφερε η ανακοίνωση, ενώ είναι σε εξέλιξη η νομική διαδικασία μεταφοράς των σορών των αλιέων.

Το WAM, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, μετέδωσε τη Δευτέρα πως η ακτοφυλακή της χώρας προσπάθησε να σταματήσει οκτώ αλιευτικά σκάφη που παραβίασαν τα χωρικά τους ύδατα βορειοδυτικά του νησιού Σιρ Μπου Νου’Άιρ. Δεν έκανε λόγο για απώλειες ή κατάσχεση σκάφους.

Αν και τα περιστατικά μεταξύ αλιευτικών σκαφών είναι συχνά ανάμεσα στο Ιράν και στους γείτονές του τού Κόλπου, το Ιράν προειδοποίησε να μην επιχειρηθεί «οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των συμφερόντων και των πολιτών του», σύμφωνα με την ανακοίνωση, λέγοντας πως «η Τεχεράνη θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα σκάφη και τους πολίτες της στον Κόλπο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*