Βραζιλία: Πάνω από το 80% των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 πεθαίνουν – Οι αμερικανικές δεσμεύσεις για το κλίμα θα είναι φιλόδοξες, υπόσχεται ο Τζον Κέρι

Το ποσοστό θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη Βραζιλία έχει φτάσει το 83,5% μετά την έναρξη του δεύτερου επιδημικού κύματος που προκαλεί όλεθρο στη χώρα, σύμφωνα με ερευνητές.

«Αυτό δείχνει πόσο εύθραυστο είναι ένα σύστημα υγείας που ήδη υπέφερε από έλλειψη επενδύσεων (…) και ήταν υπερφορτωμένο από τον μεγάλο αριθμό μολύνσεων», εξήγησε ο Φερνάντο Μπόζα, ερευνητής του Fiocruz, ινστιτούτου που εξειδικεύεται στη δημόσια υγεία.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP), μια ομάδα του Μπόζα που ειδικεύεται στην επείγουσα ιατρική και στην εντατική θεραπεία συγκέντρωσε στοιχεία από κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία.

Μια πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, λαμβάνοντας υπόψη τους πρώτους 250.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία στη Βραζιλία, έδειξε ότι το 78,7% των ασθενών με Covid-19, που μολύνθηκαν από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 15 Αυγούστου 2020, πέθαναν. Ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από εκείνα στο Ηνωμένο Βασίλειο (69%), τη Γερμανία (52,8%), την Ιταλία (51,7%) ή το Μεξικό (73,7%).

Η κατάσταση στη λατινοαμερικάνικη χώρα επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με ποσοστό θνησιμότητας 83,5% να καταγράφεται από τις 15 Νοεμβρίου 2020 έως τις 14 Μαρτίου.

«Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, όταν ο ιός εξαπλωνόταν με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με την περιοχή, αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η χώρα πλήττεται έντονα ταυτόχρονα», είπε ο Φερνάντο Μπόζα, τονίζοντας επίσης την έλλειψη εκπαίδευσης του νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι περιφερειακές ανισότητες παραμένουν έντονες: οι διασωληνωμένοι ασθενείς υποκύπτουν στην νόσο σε ποσοστά μεγαλύτερα στις φτωχές Πολιτείες του βορρά (90,8%) ή στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας (89,9%) και λιγότερο στο νοτιοανατολικό (79,8%), πλουσιότερο και με καλύτερα εξοπλισμένα νοσοκομεία.

Αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 25% σε μια υπερσύγχρονη ιδιωτική κλινική, όπως το Sirio-Libanês στο Σάο Πάολο ή σε 36% στο κρατικό νοσοκομείο αναφοράς Emilio Ribas, επίσης στη μεγαλούπολη Παουλίστα.

«Ορισμένα νοσοκομεία είναι τόσο υπερφορτωμένα που οι ασθενείς πρέπει να υποβάλονται σε διασωλήνωση εκτός των μονάδων εντατικής θεραπείας. Αυτό συμβαίνει για το 17% αυτών στις περιοχές του βορρά», δήλωσε ο ερευνητής.

Παράλληλα επισήμανε «την έλλειψη εθνικού συντονισμού για τη θέσπιση πρωτοκόλλων θεραπείας που θα επέτρεπαν την καλύτερη εκπαίδευση των νοσηλευτικών ομάδων και θα παρείχαν στα νοσοκομεία τα απαραίτητα μέσα για τη διαχείριση της εισροής ασθενών».

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, με περισσότερους από 313.000 θανάτους από την αρχή τη πανδημίας στη χώρα και περισσότερους από 2.500 καθημερινά σε εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο.

Σε ολοένα πιο δύσκολη θέση εν μέσω του χειρότερου σταδίου της πανδημίας του νέου κορονοϊού που έχει ζήσει η χώρα, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου επικρινόμενος από όλες τις πλευρές για τον χαοτικό χειρισμό της κρίσης, διόρισε πρόσφατα τον 4ο υπουργό Υγείας από την έναρξη της πανδημίας.

 

Οι αμερικανικές δεσμεύσεις για το κλίμα θα είναι φιλόδοξες, υπόσχεται ο Τζον Κέρι

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν σύντομα νέες φιλόδοξες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο το θερμοκηπίου», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζον Κέρι.

“Σε μερικές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της συνόδου μας, θα ανακοινώσουμε τη δική μας εθνικά καθορισμένη συνεισφορά (NDC) και αυτή θα είναι γενναία”, δήλωσε ο Κέρι κατά την συνεδρίαση που οργάνωσε o Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η προεδρία της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).

Θα μειώσουμε τις εκπομπές μας, θα επιταχύνουμε πολύ, συνεπώς από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι μόνο ωραία λόγια”, διαβεβαίωσε.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής για το περιβάλλον στις 22 Απριλίου Ημέρα της Γης.

Ο προκάτοχός του Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, αλλά ο Τζο Μπάιντεν επισημοποίησε από τον Ιανουαριο την επιστροφή της χώρας του, που είναι πρώτη οικονομία παγκοσμίως και δεύτερη πιο ρυπογόνος χώρα στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

“Οι ΗΠΑ επιθυμούν ειλικρινά να συνεργαστούν για να συμβάλουν στην απαραίτητη χρηματοδότηση, να στηρίξουν τεχνολογικά τη μετάβαση και να εργαστούν στο πλαίσιο εταιρικών σχέσεων σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος άσκησε πίεση στις χώρες “να κάνουν πολύ περισσότερα” καθώς “εάν κοιτάξει κανείς την καμπύλη πάνω στην οποία βρισκόμαστε, οδεύουμε στην πραγματικότητα προς περισσότερους από 4 βαθμούς” υπερθέρμανσης.

“Ακόμη κι αν κάναμε όλα όσα υποσχεθήκαμε να κάνουμε στο Παρίσι, η θερμοκρασία της Γης θα αυξανόταν” εντούτοις περίπου 3,7 βαθμούς, “και δεν το κάνουμε καν”, υπενθύμισε αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015.

Η συμφωνία του Παρισιού αφήνει τα κράτη τα ορίσουν τις δικές τους δεσμεύσεις και μέτρα μείωσης των εκπομπών, αλλά τα υποχρεώνει να αναθεωρούν τακτικά τον οδικό τους χάρτη, για να συμβάλλουν στον συλλογικό στόχο: τον περιορισμό της υπερθέρμανσης κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου, και εάν είναι δυνατόν 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Τα κράτη αναμένεται να συνεδριάσουν τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη για την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26).

Καθώς πολλές χώρες έχουν υποσχεθεί να πετύχουν την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, ο πρόεδρος της COP26 ‘Αλοκ Σάρμα κάλεσε σήμερα να “καταβληθούν τώρα πολύ περισσότερες προσπάθειες ώστε να μετατραπούν οι μακρινοί στόχοι σε άμεσες δράσεις”.

“Δεν έχουμε περιθώρια για άλλη μια δεκαετία διαβουλεύσεων” απέναντι στην προοπτική ενός “αποκαλυπτικού μέλλοντος”, επέμεινε.

Επισήμανε την ανάγκη για έξοδο από τον άνθρακα, την ανάπτυξη των οχημάτων μηδενικής εκπομπής ρύπων, τη δράση κατά της αποψίλωσης των δασών. Ζήτησε επίσης από όλες τις χώρες να δεσμευτούν για έναν κόσμο μηδενικής εκπομπής ρύπων”.