Βούρκος το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ με την πρώτη βροχή – Κορωνοϊός: Γέμισαν οι ΜΕΘ, ετοιμάζουν νέα μέτρα

Η σημερινή βροχή ανέδειξε και την προχερότητα με την οποία στήθηκε η νέα δομή πίσω από το στρατόπεδο του Καρά Τεπέ.

Μαζί με τις σκηνές των κατατρεγμένων προσφύγων, που έστησαν ξανά τις ζωές τους σε ένα νέο χώρο μετά την καταστροφή της Μόριας, στις λάσπες βούλιαξε και το αφήγημα του Νότη Μηταράκη…

Γυναίκες και μικρά παιδά αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλες σκηνές ενώ οι εργαζόμενοι στο καμπ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν την κατάσταση.

 

Κορωνοϊός: Γέμισαν οι ΜΕΘ, ετοιμάζουν νέα μέτρα

Στο σημείο «μηδέν» βρίσκεται το μέτωπο της πανδημίας στη χώρα και ειδικά στην Αττική. Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα ο αριθμός των ασθενών που είχαν καταλήξει από Covid-19 από τις αρχές τις πανδημίας και μέχρι τις αρχές Αυγούστου ήταν 211, ενώ μέσα στους δύο επόμενους μήνες διπλασιάστηκε και χθες άγγιξε τους 460.

Οι ΜΕΘ τελειώνουν, και φανερώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να ισχυροποιήσει το ΕΣΥ. Οι ασθενείς με βαριά Covid άγγιξαν τους 91. Από τους 91 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 79 είναι στην Αττική. Την άκρως ανησυχητική κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, επιβεβαίωσε και ο υπουργός υγείας Β. Κικίλιας που παραδέχτηκε ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό  κυμαίνονται, στα επίπεδα Απριλίου.

Συγκεκριμένα οι 91 διασωληνωμένοι ασθενείς που ανακοινώθηκαν στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση, είναι μόλις 2 λιγότεροι από τον αριθμό των 93 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί στις 5 Απριλίου 2020.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.

Η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, είναι το μέτρο που φαίνεται να επικρατεί καθώς προβλέπεται ότι θα κλείνουν πλέον από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ., ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα αυτά ίσως ανακοινωθούν ακόμη και στη σημερινή επίσημη ενημέρωση, καθώς δεν έχει ανακοπή η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι ειδικοί προειδοποιούν το Δεκέμβρη θα έχουμε 2000 κρούσματα την ημέρα χωρίς παραπάνω μέτρα.

«Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. «Είναι αυτό που λένε όλοι απλά εμείς το λέμε ποσοτικά», εξήγησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Πολύ εύκολα μπορούμε να φτάσουμε τα 500 και τα 600 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στη χώρα μας, τόνισε ο Δ. Σαρηγιάννης.

Ο στόχος πρέπει να είναι η μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα τη μέρα με «μάσκα παντού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση στην Αττική, τόνισε ότι προσωπικά θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο δυναμικό μέτρο όσο θα έπρεπε, όπως είναι το «μάσκα παντού».

Ένα άλλο δυναμικό μέτρο, είπε πως θα ήταν η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού, όπως είναι τα ασανσέρ δημοσίων κτιρίων και τα λεωφορεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*