«Βουλιάζουν» στα πλαστικά οι ελληνικές παραλίες. 925 απορρίμματα εντοπίζονται – Πώς θα λειτουργήσουν ξανά φροντιστήρια και εργαστήρια σε πανεπιστήμια – ανά 100 μέτρα ακτογραμμής

Βουλιάζουν» στα πλαστικά οι ελληνικές παραλίες – 925 απορρίμματα εντοπίζονται ανά 100 μέτρα ακτογραμμής

Νούμερα που τρομάζουν – Πού υπάρχουν τα περισσότερα και τα λιγότερα σκουπίδια

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί λόγω των σκουπιδιών σε πολλές ελληνικές παραλίες. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ χιλιάδες τόνοι πλαστικά αντικείμενα καταλήγουν στις θάλασσες αποδεικνύοντας πως ο άνθρωπος καταστρέφει το οικοσύστημα υποβαθμίζοντας την ίδια του τη ζωή.

Η ρύπανση των θαλασσών είναι μια θλιβερή πραγματικότητα. Η χώρα μας παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με 68 κιλά πλαστικών ανά άτομο. Πάρα πολύ μικρό ποσοστό από τα εν λόγω απορρίμματα ανακυκλώνεται, το μεγαλύτερο ποσοστό οδηγείται στις χωματερές ενώ επίσης ένα μεγάλο ποσοστό διαφεύγει στο φυσικό περιβάλλον.

«Σχεδόν 40.000 τόνοι πλαστικών απορριμάτων διαρρέουν στο φυσικό περιβάλλον και 11.500 τόνοι καταλήγουν στη Μεσόγειο. Το 70% αυτών των απορριμάτων ρυπαίνει κάθε χρόνο και τις ελληνικές ακτές» υπογραμμίζει μιλώντας στο Newsbeast o Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς και υπεύθυνος του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία».

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς το WWF Ελλάδας τον Μάιο του 2021 ξεκίνησε επίσημα το νέο του πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» που στόχο έχει την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης πραγματοποιώντας τον Απρίλιο 11 πιλοτικές καταγραφές.

«Σε 11 διαφορετικές παραλίες της χώρας μας όπου έγιναν καταγραφές βρέθηκαν 10.158 τεμάχια απορριμάτων (γιατί το πρωτόκολλο του συγκεκριμένου προγράμματος δεν μετράει κιλά και τόνους αλλά αντικείμενα σε τμήμα παραλίες 100 μέτρων). Ουσιαστικά από τα 10.158 τεμάχια το 84% αυτών ήταν πλαστικά, το υπόλοιπο 16% ήταν μέταλλο, χαρτί και επεξεργασμένο ξύλο. Μέσος όρος των καταγραφών ανά παραλία ήταν τα 925 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση όμως η ανώτατη οριακή τιμή για να θεωρείται μια παραλία καθαρή είναι τα 20 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής» εξηγεί.

Image

Τα συχνότερα απορρίμματα που βρέθηκαν στις 11 ελληνικές ακτές όπου έγιναν καταγραφές είναι τα αποτσίγαρα ενώ ακολουθούν τα πλαστικά αντικείμενα από 2,5 έως 50 εκατοστά.

Οι ελληνικές παραλίες με τα περισσότερα και τα λιγότερα απορρίμματα

Τα περισσότερα τεμάχια απορριμμάτων ανά 100 μέτρα που ανέρχονται σε 3.790 εντοπίστηκαν στην παραλία της Κλαδισού Χανίων ενώ η περιοχή με τα λιγότερα απορρίμματα ήταν παραλία του Άη Γιώργη στη Νάξο όπου βρέθηκαν 195 τεμάχια.

«Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη με βεβαιότητα ποιες είναι οι πιο καθαρές και οι πιο βρώμικες παραλίες της χώρας μας μέσω του προγράμματος “Υιοθέτησε μια παραλία” καθώς δεν έχουν ακόμη γίνει οι απαραίτητες καταγραφές. Με μία μόνο δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Στόχος μας είναι να γίνονται τακτικές καταγραφές στην κάθε παραλία έτσι ώστε να δημιουργούνται χρονοσειρές και να έχουμε πιο έγκυρα δεδομένα» επισημαίνει στο Newsbeast o Κωνσταντίνος Τσουκαλάς από το WWF Ελλάς.

Αναφερόμενος στο «Υιοθέτησε μια παραλία» σημειώνει πως είναι ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και σε αυτό μετέχουν μέχρι στιγμής το σώμα Ελλήνων προσκόπων και εθελοντές.

«Εθελοντικές ομάδες “υιοθετούν” παραλίες σε παράκτιες περιοχές της Ελλάδας πραγματοποιώντας τη διαδικασία παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης. Αυτό γίνεται τέσσερις φορές ετησίως σε κάθε παραλία. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος μέσω αυτής της διαδικασίας γιατί παρακολουθεί ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές παραλίες» υπογραμμίζει.

Πώς ο κορονοϊός επηρέασε τις ελληνικές παραλίες

Ο κορονοϊός σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπεύθυνου του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία» έχει δυστυχώς ενισχύσει το πρόβλημα που ήδη υπήρχε στις ελληνικές παραλίες αλλά και την όλη κατάσταση με τα απορρίμματα αφού χιλιάδες γάντια μιας χρήσης και εκατομμύρια μάσκες μιας χρήσης χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους πολίτες.

«Όλα αυτά φυσικά τα αντικείμενα (μάσκες, γάντια) διαρρέουν στο φυσικό περιβάλλον αφού τα βλέπουμε στους δρόμους πεταμένα και παντού γύρω μας. Ο κόσμος δεν τα απορρίπτει σωστά. Απλά τα πετάει ενώ πρέπει να τα τοποθετούμε σε σακούλες, να δένουμε τις σακούλες και μετά να τις πετάμε στους πράσινους κάδους. Επίσης υπάρχει πολύ συχνά το φαινόμενο να πετάνε τις μάσκες σε μπλε κάδους πράγμα που είναι λάθος γιατί δεν ανακυκλώνονται. Ο κορονοϊός έχει φέρει ένα επιπλέον θέμα πλαστικής ρύπανσης στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή μέσα σε ένα λεπτό χρησιμοποιούνται περίπου 3 εκατ. μάσκες παγκοσμίως. Στη χώρα μας χρησιμοποιούνται γύρω στα 150 εκατ. μάσκες τον μήνα» υπογραμμίζει.

Τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις ελληνικές παραλίες και γενικότερα το περιβάλλον

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς και υπεύθυνος του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία» μας δίνει έναν μίνι κατάλογο με οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε πιστά έτσι ώστε να κρατήσουμε τις παραλίες μας καθαρές και να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

 • Δεν απορρίπτουμε τα σκουπίδια χύμα στις παραλίες. Προσπαθούμε να τα τοποθετούμε σε σακούλες και έπειτα στον πλησιέστερο κάδο.
 • Αποφεύγουμε να πετάμε τα απορρίμματα στους ξέχειλους κάδους που υπάρχουν στις παραλίες, είναι ένα συχνό φαινόμενο δυστυχώς.
 • Δεν κάνουμε αλόγιστες αγορές. Τον καφέ ζητάμε να μας τον βάλουν στο δικό μας ποτήρι, παίρνουμε παγούρι πολλαπλών χρήσεων και μειώνουμε τη χρήση πλαστικού μπουκαλιού.
 • Στο σούπερ μάρκετ ψωνίζουμε κυρίως χύμα προϊόντα και όχι τόσο συσκευασμένα γιατί και οι συσκευασίες των προϊόντων δύσκολα ανακυκλώνονται.
 • Χρησιμοποιούμε τη δική μας σακούλα πολλαπλών χρήσεων και αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικές.

Στιγμιότυπο από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» Πηγή: F. Nikolaou/WWF Ελλάς

Πώς θα λειτουργήσουν ξανά φροντιστήρια και εργαστήρια σε πανεπιστήμια

Θετική εισήγηση της Επιτροπής για το άνοιγμα των φροντιστηρίων, εργαστηρίων σε ΑΕΙ, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, Κολεγίων και βιβλιοθηκών.

Διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά από τη θετική εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών, ανοίγουν ξανά φροντιστήρια, εργαστήρια ΑΕΙ, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, Κολέγια και βιβλιοθήκες.

Ακόμη, μετά τις 27 Ιουνίου, επιτρέπονται οι εκδηλώσεις αποφοίτησης μαθητών και ορκωμοσίας φοιτητών.Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας:

 • Έναρξη εργαστηριακών, κλινικών και πρακτικών ασκήσεων/μαθημάτων όλων των ετών των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών των Α.Ε.Ι., των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) των Α.Ε.Ι. και των Κολεγίων με τα μέτρα προστασίας που ισχύουν μέχρι σήμερα για τις πρακτικές/εργαστηριακές/κλινικές ασκήσεις.
 • Διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων υβριδικού χαρακτήρα στα ΑΕΙ, δηλαδή μέσω δυνατότητας ταυτόχρονης διαδικτυακής μετάδοσης και περιορισμένης φυσικής παρουσίας στον Πανεπιστημιακό χώρο, καθώς και ημερίδων και συνεδρίων εντός των Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Παραρτήματος 13 της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 36587 (ΦΕΚ Β’ 2476/10.06.21).
 • Δια ζώσης εκπαιδευτική επαναλειτουργία των φροντιστηρίων, με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και επίδειξη στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου σχολικής κάρτας/ηλεκτρονικής ή χειρόγραφης βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ  που έχει διενεργηθεί έως και 24 ώρες πριν το πρώτο μάθημα κάθε εβδομάδας ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid-test ή PCR test) που έχει διενεργηθεί έως και 72 ώρες πριν το πρώτο μάθημα κάθε εβδομάδας.
 • Λειτουργία των πάσης φύσεως βιβλιοθηκών με τη λειτουργία των αναγνωστηρίων εντός αυτών με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των χρηστών, καθώς και σύσταση για ενδελεχή καθαρισμό και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων μελέτης.
 • Εκδηλώσεις αποφοίτησης μαθητών και ορκωμοσίας φοιτητών: μετά την 27η Ιουνίου 2021, σε ανοιχτούς χώρους με πληρότητα έως 75%, με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας (χειρουργικής) για όλους τους παρευρισκόμενους, μόνο με καθήμενους και όχι όρθιους επισκέπτες, με υποχρεωτική δημιουργία κενού χώρου/κενής θέσης ανά δύο καθήμενους με υποχρεωτική ταξιθεσία και ελάχιστη απόσταση μεταξύ των θέσεων 1,5 μέτρο, με χρήση μουσικής μόνο από μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, χωρίς συνοδεία χορωδίας ή χορών, με απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων μεταξύ της σκηνής/ή της εξέδρας και της πρώτης σειράς θεατών, χωρίς υπηρεσίες εστίασης ή παροχής φαγητού ή ποτού. Η είσοδος των μαθητών/φοιτητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού και επισκεπτών θα είναι εφικτή μόνο με επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε βεβαίωσης αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή αντιγονικού τεστ (rapid-test) 24 ωρών, είτε δήλωσης αρνητικού self-test 24 ωρών είτε βεβαίωσης νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Επιπλέον:

 • Πριν από κάθε ομιλία, θα πραγματοποιείται από το προσωπικό καθαριότητας απολύμανση των επιφανειών του αναλογίου με αλκοολούχο διάλυμα με ελάχιστη συγκέντρωση αλκοόλης 70%.
 • Απαγορεύονται τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της τελετής. Εξαιρούνται ολιγόλεπτες παύσεις για τεχνικούς λόγους κατά τη διάρκεια των οποίων οι θεατές παραμένουν στις θέσεις τους
 • Οι θέσεις, τα καθίσματα και οι καρέκλες θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση. (Οι σχετικές οδηγίες είναι διαθέσιμες εδώ.)
 • Θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο αντισηπτικό αλκοολούχου διαλύματος 70% σε όλες τις εισόδους και εξόδους και σε εμφανή διάσπαρτα σημεία στον χώρο της εκδήλωσης.
 • Προτείνεται η μονοδρόμηση των διαδρόμων που διατρέχουν τον χώρο. Θα πρέπει να υπάρχει ειδική σήμανση σε όσους χώρους αναμένεται να υπάρχει σειρά αναμονής, για την τήρηση ελάχιστης απόστασης ασφαλείας.
 • Προτείνεται η περισχοίνιση όπου είναι εφικτό προκειμένου να διασφαλίζει την ομαλή ροή του κοινού.
 • Προτείνεται οι πύλες εισόδου να είναι ανοιχτές για χρονικό διάστημα που θα είναι ικανοποιητικό για την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την πρόσβαση (τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την τελετή).
 • Σε περίπτωση διεξαγωγής περισσότερων από μια εκδηλώσεων την ίδια ημέρα, προτείνεται επαρκές χρονικό διάστημα μεταξύ της λήξης μίας εκδήλωσης και της έναρξης της επόμενης (τουλάχιστον μια ώρα και ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών και τις προδιαγραφές του χώρου), έτσι ώστε να μπορούν να αποχωρήσουν οι επισκέπτες της πρώτης και να εισέλθουν οι επισκέπτες της δεύτερης χωρίς να συμπέσουν και χωρίς να παρατηρείται συνωστισμός στους κοινόχρηστους χώρους. Έτσι θα υπάρχει και επαρκής χρόνος για απολύμανση μεταξύ των εκδηλώσεων.
 • Προτείνεται η σταδιακή είσοδος και έξοδος ανά σειρά, με τον υποχρεωτικό συντονισμό της ροής από το προσωπικό, και ιδανικά η σταδιακή άφιξη του κοινού ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες ουρές. Οι θύρες εισόδου και εξόδου των επισκεπτών στους χώρους των εκδηλώσεων θα πρέπει να είναι διαφορετικές, όπου αυτό είναι εφικτό.
 • Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα πρέπει να μεριμνούν για την ασφαλή αναμονή σε ουρά του κοινού, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο στον χώρο της εκδήλωσης όσο και σε άλλες πιθανές ροές (π.χ. από τον χώρο στάθμευσης).