Ο Άσεν Βασίλεφ (αριστερά) λαμβάνει από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ασέν Βασίλεφ, υποψήφιο πρωθυπουργό του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», που έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο Βασίλεφ συνοδευόταν στην τελετή από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ, τον πρώην πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Νίκολα Μίντσεβα και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», Αντρέι Γκιούροφ.
Κατά την παράδοση της εντολής, ο Βούλγαρος πρόεδρος είπε στον Βασίλεφ: «Περιμένω επαρκείς λύσεις και την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης, δημοκρατικής, ευημερούσας και ευρωπαϊκής Βουλγαρίας. Οι Βούλγαροι ανησυχούν για την αύξηση των τιμών και την εντεινόμενη αβεβαιότητα, και οι μεταρρυθμίσεις και η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης δεν έχουν ακόμη έρθει. Από χθες βρισκόμαστε και σε διεθνή κρίση.
Αυτό ήταν σαφής αναφορά στην απέλαση 70 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων από τη Βουλγαρία και την απειλή της Ρωσίας να κλείσει την αποστολή της στη Βουλγαρία, ένδειξη για το πόσο σοβαρή είναι η επιδείνωση των άλλοτε καλών σχέσεων των δύο χωρών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Και πρόσθεσε: «Οι Βούλγαροι πολίτες, η κοινωνία, οι θεσμοί χρειάζονται ασφάλεια και προβλεψιμότητα, μια αξιόπιστη προστασία του δημοσίου συμφέροντος, που συνεπάγεται πάνω από όλα υπευθυνότητα και προσπάθεια για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης ώστε ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Βουλγάρων πολιτών».
Ο Άσεν Βασίλεφ από την πλευρά το αναγνώρισε την «τεράστια ευθύνη. Είμαστε όλοι ξεκάθαροι ότι είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε ένα υπουργικό συμβούλιο στις κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Βουλγαρία. Είναι ζωτικής σημασίας αυτό το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί προς το συμφέρον των πολιτών και όχι του κατεστημένου και ότι πρέπει πραγματικά να υπερασπιστεί τα βουλγαρικά συμφέροντα και την ανεξαρτησία της χώρας μας», πρόσθεσε.
Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, ο Βασίλεφ είπε ότι το κόμμα του θα αναζητήσει πρώτα πολιτική υποστήριξη για το πρόγραμμα του νέου υπουργικού συμβουλίου και θα μιλήσει για τη σύνθεση, σημειώνοντας ότι έχει εξαιρετική σημασία αυτό το πρόγραμμα να υλοποιηθεί μέσα σε έξι μήνες.
Επισήμανε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα χρειαστεί 121 βουλευτές για να στηρίξουν το πρόγραμμά της όταν τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής. «Θα πρέπει να αντιταχθούν ξεκάθαρα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που προσπάθησαν να προβάλουν μέσω της προηγούμενης κυβέρνησης και αυτό οδήγησε στην κατάρρευσή της», τόνισε.

Διαδηλωτές εισέβαλαν απόψε στην έδρα του κοινοβουλίου της Λιβύης στο Τομπρούκ, διαμαρτυρόμενοι για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι δυνάμεις ασφαλείας που προστάτευαν το κοινοβούλιο αποχώρησαν. Οι συγκεντρωμένοι έβαλαν επίσης φωτιά μπροστά από το κτίριο.
Πολλά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν ότι οι διαδηλωτές μπήκαν μέσα και λεηλάτησαν το κτίριο. Στα πλάνα διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται γύρω από το κτίριο, αφού οι νεαροί, στην πλειονότητά τους, συγκεντρωμένοι, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα.
Νωρίτερα σήμερα οργανώθηκαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της Λιβύης, κυρίως με αφορμή τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση εν μέσω του καλοκαιριού. Στην Πλατεία Μαρτύρων της Τρίπολης, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον και των δύο αντιπάλων κυβερνήσεων που διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη. Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.
«Βαρεθήκαμε, βαρεθήκαμε! Το έθνος θέλει να ρίξει κυβερνήσεις! Θέλουμε ρεύμα!» φώναζαν οι διαδηλωτές στην Τρίπολη, ζητώντας εκλογές.
Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σε άλλες πόλεις, όπως στη Βεγγάζη. Στην Αλ Κούμπα, στην ανατολική Λιβύη, οι κάτοικοι ζητούσαν να παραιτηθούν όλες οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί φορείς που δεν κατάφεραν να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού.
Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη έχει υπονομευθεί από τον πόλεμο και το πολιτικό χάος καθώς σταμάτησαν οι επενδύσεις και οι εργασίες συντήρησης ενώ καταστράφηκαν και πολλές υποδομές. Το τελευταίο διάστημα, ομάδες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης απέκλεισαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παροχή καυσίμου στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να επιδεινωθούν οι διακοπές ρεύματος.