Βομβαρδισμοί Ισραήλ στη Γάζα μετά την αναχώρηση Μπάιντεν — «Κόκκινος» συναγερμός στην Ευρώπη για τον καύσωνα

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τη Γάζα μετά την εκτόξευση πυραύλων σήμερα, μερικές ώρες αφού ο Αμερικανικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχώρησε αεροπορικώς από το Ισραήλ για τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε εγκατάσταση κατασκευής πυραύλων στην κεντρική Γάζα, την οποία διαχειριζόταν η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Από την άλλη πλευρά, νωρίτερα, σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ σε δύο περιπτώσεις, προειδοποιώντας τους κατοίκους για επικείμενη επίθεση με πυραύλους. Ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε και τρεις κατέπεσαν σε ανοικτούς χώρους, σύμφωνα με τον στρατό.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκτοξεύσεις.

 

«Κόκκινος» συναγερμός στην Ευρώπη για τον καύσωνα

Υψηλές θερμοκρασίες σαρώνουν τη γηραιά ήπειρο, δημιουργώντας ασφυκτική ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές, αλλά και ιδανικές συνθήκες για να ξεσπάσουν νέες καταστροφικές πυρκαγιές.

Σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να εκδηλώνονται σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ αξιωματούχοι σε ευρωπαϊκές χώρες εξέδωσαν προειδοποιήσεις και συστάσεις προστασίας προς τους πολίτες, με αφορμή την περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου τις επόμενες ημέρες.

Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών για τις επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία των ανθρώπων (κυρίως στα πιο ευάλωτα άτομα), με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) να υπογραμμίζει ότι ο καύσωνας θα επιδεινώσει δραματικά την ποιότητα του αέρα, ειδικά στις πόλεις.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες, με τη συνδρομή αεροσκαφών, δίνουν μάχη από την περασμένη Τρίτη για να ελέγξουν δύο πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Γαλλία, οι οποίες έχουν αναζωπυρωθεί λόγω της υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων.

Στην Πορτογαλία, αν και έπεσαν λίγο οι θερμοκρασίες, ωστόσο αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, με πέντε μέρη να βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό και περισσότερους από 1.000 πυροσβέστες να καταπολεμούν 17 πυρκαγιές. Ανάλογος είναι ο αριθμός των πυρκαγιών που μαίνονται στην Ισπανία.

Έπεσε η στάθμη του ποταμού Πάδου στην Ιταλία

Την ίδια στιγμή, η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών μείωσε τη στάθμη τού μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας, Πάδου. Έτσι, η Ρώμη κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά μήκος του ποταμού, ο οποίος υποστηρίζει περίπου το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η χώρα διανύει έναν από τους χειρότερους καύσωνες στην ιστορία της με την κορύφωσή του να αναμένεται τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας Μάρτα Τεμίδο δήλωσε ότι το σύστημα υγείας αντιμετώπισε μια «ιδιαίτερα ανησυχητική» εβδομάδα λόγω του καύσωνα και σημείωσε ότι ορισμένα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από κόσμο. Από τις 7 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου, η Πορτογαλία κατέγραψε 238 θανάτους λόγω του καύσωνα, όπως ανακοίνωσε η υγειονομική αρχή της χώρας. Από την πλευρά της η Ισπανία κατέγραψε 84 θανάτους που αποδίδονται σε ακραίες θερμοκρασίες τις πρώτες τρεις ημέρες του καύσωνα, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.