Βολιβία: Οι κοκαλέρος διαδηλώνουν, η ένταση συνεχίζει να ανεβαίνει – Χιλή: 30 ημέρες αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό

Αποτέλεσμα εικόνας για foto Βολιβία: Οι κοκαλέρος διαδηλώνουν

Χιλιάδες κοκαλέρος — καλλιεργητές κόκας — έκαναν πορεία χθες για να απαιτήσουν να παραιτηθεί η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες – Σε αδιέξοδο ο διάλογος ανάμεσα στη «μεταβατική» κυβέρνηση της Άνιες και το κόμμα του Μοράλες, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), που έχει την πλειοψηφία των εδρών στο Κογκρέσο

 Χιλιάδες κοκαλέρος — καλλιεργητές κόκας — έκαναν πορεία χθες για να απαιτήσουν να παραιτηθεί η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε νωρίτερα πως η δεξιά πολιτικός αναγκάστηκε να ακυρώσει επίσκεψη που προγραμμάτιζε να κάνει στην ιδιαίτερα πατρίδα της διότι δέχθηκε απειλή για τη ζωή της.

teleSUR English@telesurenglish

: Security forces stop social movements, coca leave producers and other @evoespueblo supporters, blocking their entrance to Cochabamba city.

Embedded video

(H αστυνομία εμποδίζει τους κοκαλέρος να μπουν στην πόλη της Κοτσαμπάμπα – διαβάστε παρακάτω)

Η ένταση δεν σταματά να κλιμακώνεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής αφότου ο Έβο Μοράλες παραιτήθηκε από την προεδρία όπως απαίτησε ο στρατός έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου. Ο διάλογος ανάμεσα στην μεταβατική κυβέρνηση της Άνιες και το κόμμα του Μοράλες, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), που έχει την πλειοψηφία των εδρών στο Κογκρέσο, μοιάζει να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες περί χρήσης ή υποκίνησης βίας.

Για τις εξελίξεις στη Βολιβία ως το βράδυ της Δευτέρας, διαβάστε εδώ: 

24 νεκροί σε 5 ημέρες στη Βολιβία: Νέες διαδηλώσεις από τους υποστηρικτές του Μοράλες

Η Άνιες, 52 ετών, ως τότε γερουσιάστρια της δεξιάς αντιπολίτευσης, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Μοράλες και όλοι οι δυνητικοί αντικαταστάτες του στην προεδρία, ο αντιπρόεδρός του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος της Γερουσίας και ο αντιπρόεδρός της καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μετά την «προτροπή» των ένοπλων δυνάμεων προς τον βετεράνο σοσιαλιστή πολιτικό να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο Μοράλες βρίσκεται στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

Όμως η Άνιες βρέθηκε αντιμέτωπη με κύμα διαδηλώσεων από τους υποστηρικτές του Μοράλες, που κάνουν λόγο για πραξικόπημα και θεωρούν ότι η κυβέρνησή της απειλεί να ακυρώσει όλες τις προόδους που υπήρξαν για τη μη λευκή πλειοψηφία του πληθυσμού τα 14 χρόνια που ο αυτόχθονας άλλοτε κοκαλέρο άσκησε την εξουσία.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να μπουν στην πόλη Κοτσαμπάμπα για να απαιτήσουν ο Μοράλες να επιστρέψει και να ολοκληρώσει τη θητεία του, η οποία τυπικά θα τερματιζόταν στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ορισμένοι αγρότες πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Ruptly

Embedded video

Η αστυνομία και ο στρατός είχαν σκοτώσει 10 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές

Η κατάσταση στην περιοχή, προπύργιο του Μοράλες, είναι έκρυθμη από την περασμένη εβδομάδα, όταν άνδρες του στρατού και της αστυνομίας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έως και 10 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας. «Αυτό που έγινε στη Σακάβα δεν ήταν επεισόδια, ήταν στρατιωτική επέμβαση», έκρινε η Συνήγορος του Λαού Νάντια Κρους χθες σε ανάρτησή της στο Twitter και απηύθυνε έκκληση να γίνει διάλογος των πολιτικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση της Άνιες αντέτεινε ότι ορισμένοι διαδηλωτές στη Σακάβα ήταν οπλισμένοι και ότι τραυματίστηκαν επίσης αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Κρους, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την παραίτηση του Μοράλες, πολύ περισσότεροι από όσους τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων των πολιτικών του αντιπάλων.

Η Άνιες σκόπευε να ταξιδέψει χθες στην επαρχία Μπένι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Βολιβίας, αλλά ακύρωσε την επίσκεψή της διότι υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες περί απειλής κατά της ζωής της από μια «εγκληματική οργάνωση», σύμφωνα με τον μεταβατικό υπουργό Εσωτερικών, τον Αρτούρο Μουρίγιο.

Ο Μουρίγιο κατηγόρησε πολίτες της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Κολομβίας ότι ενέχονται στην υπόθεση αυτή, χωρίς να παρουσιάσει κάποιο τεκμήριο γι’ αυτό. Η Κούβα και η Βενεζουέλα ήταν οι πιο στενοί σύμμαχοι του Μοράλες.

Η κυβέρνηση της Άνιες απαίτησε οι διπλωμάτες της Βενεζουέλας και οι γιατροί από την Κούβα που εργάζονταν στη Βολιβία να εγκαταλείψουν την επικράτεια κατηγορώντας τους ότι υποκινούν ταραχές. Έχει ήδη αναγνωρίσει ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και έχει εξαγγείλει τη διακοπή των σχέσεων με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Ο Κάρλος Μέσα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία που ήρθε δεύτερος στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, προέτρεψε χθες την Άνιες να προκηρύξει νέες εκλογές με ή χωρίς τη συναίνεση του MAS. Αυτό είναι «απαραίτητο για να εδραιωθεί η νομιμότητα» της κυβέρνησής της, έκρινε. Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας που διόρισε η μεταβατική αρχηγός του κράτους, ο Χέρχες Χουστινιάνο, είπε ότι τάσσεται υπέρ της προκήρυξης εκλογών με προεδρικό διάταγμα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το MAS.

Η ρωμαιοκαθολική σύνοδος των επισκόπων της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να μεσολαβήσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση τα Ηνωμένα Έθνη στις συνομιλίες για να συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης προς τη διεξαγωγή νέων «διαφανών και αξιόπιστων» εκλογών.

Αλλά οι πιθανότητες να γίνει διάλογος λιγοστεύουν. Ο Μουρίγιο εξόργισε το MAS απειλώντας ότι θα δημοσιοποιήσει έναν κατάλογο κοινοβουλευτικών του που ενέχονται, κατ’ αυτόν, σε υποκίνηση στάσης.

Η Έβα Κόπα, νέα πρόεδρος της Γερουσίας, που ανήκει στο MAS, τόνισε χθες ότι «δεν έχουμε σκοπό να παρεμποδίσουμε τίποτα. Δεν θέλουμε άλλους θανάτους, δεν θέλουμε ακόμα περισσότερη αιματοχυσία».

 

Χιλή: 30 ημέρες αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σαντιάγο χθες, Δευτέρα, ημέρα που συμπληρώθηκε ένας μήνας από το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων άνευ προηγουμένου στη Χιλή, που συντάραξαν τη χώρα κι έθεσαν υπό αμφισβήτηση το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της, το οποίο για το κίνημα διαμαρτυρίας είναι συνταγμένο ώστε να ωφελεί μόνο τους πλουσιότερους.

«Η Χιλή ξύπνησε!» φώναξαν για ακόμη μια φορά περίπου 4.000 πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ιταλίας, η οποία μετατράπηκε σε επίκεντρο, αν όχι έμβλημα, του κινήματος διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η χθεσινή κινητοποίηση πιθανόν άφησε να διαφανεί η κόπωση των πολιτών, με δεδομένο ότι η συμμετοχή απείχε παρασάγγας από την ιστορική κινητοποίηση της 25ης Οκτωβρίου, όταν 1,2 εκατ. Χιλιανοί έκαναν ειρηνική πορεία πριν συγκεντρωθούν εκεί. Εκείνη η κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε ορόσημο από πολλούς.

Αυτός ο ένας μήνας «άλλαξε τη Χιλή για πάντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σουσάνα, λογίστρια, 51 ετών, που θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να «εφαρμόσει τις αλλαγές που της ζητάμε πολύ πιο γρήγορα».

Επεισόδια, πάντως όχι εκτεταμένα, ξέσπασαν ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικούς.

Το κάλεσμα τη 18η Οκτωβρίου μαθητών λυκείου προς τους πολίτες να μπουν στο μετρό χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο σε ένδειξή διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής του τις ώρες αιχμής ακολουθήθηκε από έναν αληθινό καταιγισμό βίαιων επεισοδίων, εμπρησμών, λεηλασιών, μαζικών κινητοποιήσεων και καταστολής: έγινε η πιο σοβαρή κρίση που βίωσε η λατινοαμερικάνικη χώρα μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Ως τότε, τον πολιτικό διάλογο μονοπωλούσε η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και για τις προετοιμασίες για τη διεθνή σύνοδο COP25 την οποία επρόκειτο να φιλοξενήσει η Χιλή — κάτι που κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει πως δεν θα γινόταν τελικά.Σήμερα, η χώρα συζητάει για την κατάρτιση νέου Συντάγματος και τον τρόπο να αναμορφωθούν τα συστήματα υγείας, παιδείας και συντάξεων, που ανήκουν σχεδόν εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα.

«Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων, η Χιλή άλλαξε. Οι Χιλιανοί άλλαξαν, η κυβέρνηση άλλαξε, όλοι μας αλλάξαμε», αναγνώρισε την Κυριακή ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος αναγκάστηκε, όπως και το κοινοβούλιο, να αλλάξει άρδην πολιτικό πρόγραμμα.

Την Παρασκευή, τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να οργανωθεί δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2020 για να εγκρίνουν οι πολίτες την αναθεώρηση του Συντάγματος, κληρονομιάς της στρατιωτικής δικτατορίας, που σύμφωνα με το κίνημα διαμαρτυρίας διαιωνίζει τις κοινωνικές ανισότητες περιορίζοντας δραστικά τις δυνατότητες παρέμβασης του κράτους σε πολλούς τομείς.

Τα τριάντα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, δεν καρποφόρησε καμιά προσπάθεια αλλαγής σε βάθος του θεμελιώδους νόμου στη Χιλή.

«Είχαμε όλοι απόλυτη συναίσθηση του γεγονότος πως ήταν σαν μας έχουν φορέσει ζουρλομανδύα» με αυτό το «κληρονομημένο» Σύνταγμα, σχολιάζει ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Ρικάρδο Λάγος (2000-2006), που μπόρεσε το 2005 να προωθήσει την αναθεώρηση ορισμένων από τα άρθρα του τα οποία χαρακτηρίζονταν τα πιο αντιδημοκρατικά.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Cadem που δημοσιεύθηκε την Κυριακή αποκάλυψε ότι το 67% των Χιλιανών θεωρεί «θετική ή πολύ θετική» τη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων που προβλέπει να οργανωθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η καταστολή βέβεια στιγμάτισε τις διαδηλώσεις στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι, πέντε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ πάνω από 2.000 άλλοι τραυματίστηκαν.

Σύμβολο του κύματος αστυνομικής καταστολής που στηλιτεύθηκε από πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι περίπου 200 Χιλιανοί οι οποίοι τραυματίστηκαν στα μάτια — πολλοί έχασαν τελείως την όρασή τους — από τα σκάγια και τις πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών.

Ο πρόεδρος Πινιέρα επέκρινε την Κυριακή, για πρώτη φορά, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που ώθησαν τον ΟΗΕ να στείλει μια ομάδα για να ερευνήσει τα γεγονότα στη χώρα. «Υπήρξε καταφυγή σε δυσανάλογη βία, διαπράχθηκαν καταχρήσεις ή αδικήματα και δεν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματα όλων» των πολιτών, παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του, υποσχόμενος ότι δεν θα υπάρξει «ατιμωρησία».

Από τη 18η Οκτωβρίου έγιναν πάνω από 15.000 προσαγωγές και συλλήψεις, ανάμεσά τους 3.500 για λεηλασίες, σύμφωνα με έναν απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα από την αστυνομία.