Βολές Τσακαλώτου στη Βουλή για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και την ορμπανοποίηση στη χώρα (βίντεο) – Προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας λέει η Αχτσιόγλου

Σημεία τοποθέτησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και συντονιστή Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στην ολομέλεια της βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών

Με μια ματιά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Στο πρώτο κομμάτι του νομοσχεδίου για τους ίδιους πόρους της ΕΕ θα ψηφίζαμε υπέρ, είναι στενάχωρο που το βάζετε με άσχετο νομοσχέδιο. Όμως η άποψη μας είναι ότι μία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με οικονομίες που έχουν τέτοια τάση απόκλισης. Και χωρίς έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό ο οποίος θα λειτουργεί ως αυτόματος σταθεροποιητής δεν γίνεται να μειωθούν οι αποκλίσεις.

Και επειδή η ΝΔ είναι κόμμα μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το οποίο είναι αντίθετο σε έναν μεγάλο προϋπολογισμό πρέπει να δείτε τι θέση θα πάρετε.

Γιατί αν δεν υπάρξει σύγκλιση θα έχουμε Ορμπανοποίηση.

·        Γιατί Ορμπανοποίηση είναι η αστυνομία στα πανεπιστήμια

·        Ορμπανοποίηση αυτά που είδαμε τη προηγούμενη βδομάδα

·        Ορμπανοποίηση ο σωφρονισμός και η εκπαίδευση των φυλακών στο ΠΡΟΠΟ αντί για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Παιδείας.

Ο αυταρχισμός του Όρμπαν ήρθε με  πολλά μικρά βήματα. Δεν ξέρω αν θα έρθει άλλο δεξιό κόμμα που θα είναι γνήσιο Όρμπαν ή εσείς μεταλλάσσεστε.

Για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Είμαστε υπέρ της δυνατότητας να συμμετέχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Και δεν έχει δίκιο η κυβέρνηση που λέει ότι δώσαμε εμείς την δυνατότητα να πουλάει χαμηλότερα από την χρηματιστηριακή του αξία ή την αξία κτήσης. Δείτε τον νόμο 4254/2014.

Και δεν είναι σωστή η ασυλία που δίνετε. Είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που κάναμε εμείς με ανθρώπους που ήταν στις τράπεζες ή στον ιδιωτικό τομέα και κάνανε αναδιάρθρωση χρεών για να προστατευτούν από κακόβουλες μηνύσεις.

Όμως λείπει το μισό νομοσχέδιο. Λείπει η εκπόνηση της στρατηγικής σας. Καλά λέτε ότι πρέπει να συμμετέχει στην ΑΜΚ αλλά δεν μας λέτε ποια θα είναι η στρατηγική και ποιο το μέλλον

Ο κ. Ζαβός μας είπε ότι η αποεπένδυση πρέπει να γίνεται άμεσα γιατί το κράτος δεν είναι τραπεζίτης. Αλλά ξεχνάει ότι η κρίση του 2009 δεν έγινε από δημόσιες τράπεζες.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι το δημόσιο πρέπει να έχει παρουσία στο τραπεζικό σύστημα. Να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας. Όχι με την παλιά πελατειακή λογική αλλά με την λογική του να μπορεί να επηρεάσει την οικονομία θέτοντας αναπτυξιακούς στόχους.  Και γνωρίζετε ότι θα ήταν καταστροφική η πώληση στα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια.

Πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις για τα ΔΣ. Και μεγαλύτερη εκπροσώπηση του δημοσίου αλλά και πιο πλουραλιστικά ΔΣ πρέπει να επιλύσετε το πρόβλημα του δυισμού στη διοίκηση του ΤΧΣ

Ευθύνες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Ποιος φταίει για το τραπεζικό σύστημα; Αν εσείς έχετε τον Μωυσή που λύνει όλα τα προβλήματα τότε εμείς -σύμφωνα με εσάς- έχουμε τον Αδάμ μας.

Γιατί η ΝΔ προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει ιστορία πριν τον Αλέξη Τσίπρα. Ότι ήμασταν στον παράδεισο.

·        Δεν υπήρχε χρεοκοπία

·        Δεν υπήρχε η 25% πτώση του ΑΕΠ

·        Δεν υπήρχετο PSIτο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που έκανε μια κρίση δημοσίου χρέους κρίση και τραπεζικού χρέους. Και επί των ημερών σας έπεσε η αξία της συμμετοχής του δημοσίου στις τράπεζες κατά περίπου 26,5 δις.

·        Δεν υπήρχε η φυγή σας το 2015 αφήνοντας τη χώρα με άδεια ταμεία, χωρίς ρυθμισμένο χρέος, λες και μια τράπεζα μπορεί να είναι πιο αξιόπιστη από το κράτος στο οποίο βρίσκεται.

Το προπατορικό αμάρτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Και με κάθε Αδάμ υπάρχει και το προπατορικό αμάρτημα. Και ποιο ήταν το προπατορικό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα;

Ήρθε να αμφισβητήσει τους νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας που λέει και ο Κώστας Σημίτης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε τέλος πελατειακό κράτος, τέλος στην αύξηση των ανισοτήτων, αφουγκράστηκε το κίνημα κατά του μνημονίου.

Αυτό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό έχετε μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αμφισβήτησε το κράτος που χτίσατε για 40 χρόνια.

Και εδώ θέλω να πω στο στο ΚΙΝΑΛ ​ότι δεν θα ανακάμψει η σοσιαλδημοκρατία αν δεν αναθεωρήσει την στάση της για τις πλατείες και αν δεν μπορεί να αφουγκραστεί το τι γίνεται σε μια κοινωνία

Και αυτό μας λέτε ξανά ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που κατευθύνει τις διαμαρτυρίες και για αυτό αυξάνονται τα κρούσματα.

Δεν φταίει ότι δεν έχετε ενισχύσει τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα ΜΜΜ;

Περιμένετε ότι ο κόσμος θα τρώει ξύλο και δεν θα αντιδράσει;

Η βία δεν απαντάει στη βία. Είναι πηγή της βίας.

Αυτή η κριτική που κάνετε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σας πάει μπροστά. Ο κόσμος βλέπει αδιέξοδα. Και όταν βλέπει αδιέξοδα βγαίνει στους δρόμους και πρέπει να υπάρχει κάποιος που να αφουγκράζεται τις αγωνίες του λαού και να φέρει λύσεις για τα προβλήματα. Και για αυτό λέμε στο ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο, τουλάχιστον για την υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας, των εργασιακών σχέσεων, των δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι εδώ. Για άλλη μια φορά θα αφουγκραστούμε την αγωνία αυτού του λαού που τον βγάζετε στον δρόμο, και να φέρουμε λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήσατε.

 

Αχτσιόγλου: Μέτρα για την οικονομία εξήγγειλε ο Μητσοτάκης 

Έξι νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εξήγγειλε νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης – «Ο κ. Μητσοτάκης πανικόβλητος σήμερα το πρωί πραγματοποίησε ένα νέο διάγγελμα για δήθεν «νέα» μέτρα οικονομικής ανακούφισης, προσπαθώντας προφανώς να αλλάξει την ατζέντα της διάχυτης αναταραχής και βίας που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Έφη Αχτσιόγλου

Ως προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας χαρακτηρίζει η Έφη Αχτσιόγλου την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την οικονομια, στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινωση έξι μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις: 7ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, απαλλαγή 30% έως 50% στους πρώτους 3 κύκλους της Επιστρεπτέας προκαταβολής, επιδότηση παγίων δαπανών, επέκταση του «Γέφυρα», και μεταφορά στο τέλος της περιόδου ρύθμισης για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου. Διατηρείται, δε, και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

Αναλυτικά η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Ο κ. Μητσοτάκης πανικόβλητος σήμερα το πρωί πραγματοποίησε ένα νέο διάγγελμα για δήθεν «νέα» μέτρα οικονομικής ανακούφισης, προσπαθώντας προφανώς να αλλάξει την ατζέντα της διάχυτης αναταραχής και βίας που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία, ελπίζοντας ότι θα κουκουλώσει τη γενικευμένη κατακραυγή που ακολούθησε το πρόσφατο διάγγελμά του με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και επιδιώκοντας να αποσείσει για άλλη μια φορά τις ευθύνες του την κρίσιμη στιγμή. Την κίνηση αυτή καθ’ εαυτή, την αφήνουμε στην κρίση των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την ουσία των μέτρων, έχει πια παντοιοτρόπως αποδειχθεί ότι με μικροβελτιώσεις και αποσπασματικές παρατάσεις στα ανεπαρκή μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να βγει από το υφεσιακό τούνελ στο οποίο έχει εισέλθει, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανασάνουν και να επανεκκινήσουν ενώ οι εργαζόμενοι δεν προφυλάσσονται από τη φτωχοποίηση

Ως προς τη χλεύη του κ. Μητσοτάκη για τις προβλέψεις περί ύφεσης, θα του προτείναμε να ρίξει μια ματιά στον Προϋπολογισμό που η δική του κυβέρνηση εισηγήθηκε και ψήφισε πριν από λίγους μήνες, καθώς και στις ανακοινώσεις του οικονομικού του επιτελείου όλη την προηγούμενη χρονιά και ίσως να ξανασκεφτεί σε ποιους την απευθύνει.

Ένα είναι βέβαιο: με απελπισμένα επικοινωνιακά κόλπα ούτε η οικονομία ανακάμπτει ούτε η κοινωνία αποσπάται.