Βλέπουν με τα κιάλια το… «Πάσχα στο χωριό» – Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με J&J εν αναμονή των αποφάσεων του EMA – Υπ. Οικονομικών: Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, απαλλαγή ενοικίων Απριλίου για τις κλειστές επιχειρήσεις

Βλέπουν με τα κιάλια το... «Πάσχα στο χωριό»

Όλο και πιο μακρινό φαντάζει το σενάριο «Πάσχα στο χωριό» που για μέρες καλλιεργούσαν με δηλώσεις τους διάφορα κυβερνητικά στελέχη, μέχρι που μπήκε «φρένο» απ’ το Μαξίμου καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αδιάσειστα και δραματικά. Δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα η χώρα σπάει το ένα μετά το άλλο ρεκόρ σε διασωληνωμένους (824 το τελευταίο 24ωρο) και δυστυχώς περίπου 100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά τις τελευταίες ημέρες.

Έχοντας αυτά κατά νου τα μέλη της επιτροπής των ειδικών που συμμετέχουν στην ενημέρωση για την πανδημία αλλά και ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν εξαιρετικά φειδωλοί και επιφυλακτικοί στις δηλώσεις τους για το τι θα γίνει το Πάσχα και αν θα επιτραπούν τελικά οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, έστω με υποχρεωτικό self test.

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως «δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα» στην επιτροπή. Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα είπε ακόμα: «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην επιτροπή, δεν μπορούμε να το προκαταβάλουμε» και τόνισε ότι «η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει».

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι ο Νο1 παράγοντας που λαμβάνεται υπόψιν είναι «η πίεση στο σύστημα υγείας». «Δεν υπάρχει απλή απάντηση» συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι «το βασικό στοιχείο είναι η δημόσια υγεία».

Τον τόνο έδωσε πρώτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου με τις επανειλημμένες της εκκλήσεις για επαγρύπνηση.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι εδώ και μερικές εβδομάδες μια υποεπιτροπή συζητά το πώς θα γίνει εφικτή η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με ασφάλεια. Όπως εξήγησε, είναι σαφές ότι προηγούνται δραστηριότητες που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό αντίκτυπο, όπως σε εξωτερικούς χώρους όπου η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι μικρότερη. Επίσης δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφορετικές συστάσεις ανά περιοχή όπως είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι σε άλλες.

Η ίδια τόνισε εξάλλου ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες για να αποσυμπιεστούν οι ΜΕΘ και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε χαλάρωση θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων».

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επανέλαβε ότι τις αποφάσεις τις υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Γιατί κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται την κατάλληλη στιγμή. Όταν πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε το επόμενο βήμα να γίνει με απόλυτη υγειονομική ασφάλεια. Για να κάνουμε βήματα μόνο προς τα μπροστά κι όχι προς τα πίσω», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας γίνεται με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων.

Διχασμένοι οι επιστήμονες

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων.

Ωστόσο, είπε ότι «ή θα αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί και το Πάσχα, όπου στην ουσία, στα αστικά κέντρα, το ένα σπίτι θα καλέσει το άλλο, ή τρεις οικογένειες μαζί σε κλειστούς χώρους θα βρεθούν να φάνε, ή θα επιτρέψουμε την -ας το πούμε- αραίωση των αστικών κέντρων και να επιτρέψουμε στον κόσμο να πάει στα εξοχικά του, στα χωριά του, όπου κατά κανόνα θα ζήσει ένα Πάσχα σε εξωτερικό χώρο και να τον προτρέψουμε, πηγαίνοντας εκεί, να επιδείξει μια συμπεριφορά ασφαλέστερη με self test και, βεβαίως, με μεγάλη προσοχή».

«Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε», τόνισε σήμερα για άλλη μια φορά η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη. «Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο», σχολίασε στο Mega.

«Θα φανεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι μπορείτε να φύγετε. Όπως και να έχει, ο κόσμος θα μπορεί να βγει, θα μπορεί να πάει από δήμο σε δήμο, δε θα είναι όπως πέρυσι, να είμαστε κλεισμένοι μέσα» πρόσθεσε η ίδια.

Άρση καραντίνας για ταξιδιώτες

Την ίδια ώρα πάντως εκπέμπεται αντιφατικό μήνυμα με το άνοιγμα του τουρισμού, που έχει ανακοινωθεί για τις 14 Μαΐου, αλλά και αναφορικά με την άρση της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους εισέρχονται στη χώρα από τις 19 Απριλίου, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης.

Συγκεκριμένα σε μήνυμά του στο twitter o κ. Πατέλης αναφέρει ότι η Ελλάδα αίρει την 14ημερη υποχρεωτική καραντίνα για τους επισκέπτες από την Ε.Ε, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ τη Σερβία το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 19 Απριλίου.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο Ν. Χαρδαλιάς αν θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί μέχρι την λειτουργία του τουρισμού στις 14 Μαΐου ή θα ισχύουν τα μέτρα μόνο για τους κατοίκους της χώρας και όχι για τους ξένους επισκέπτες κι αν επιβεβαιώνουν δημοσίευμα του Reuters που κάνει λόγο για άρση της προληπτικής καραντίνας για τους τουρίστες από την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Είναι προφανές ότι όταν ανοίξει ο τουρισμός όλα όσα ισχύουν για τους τουρίστες θα ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες, μέχρι τότε υπομονή, μέρα με τη μέρα παρακολουθούμε το επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την κάθε περιοχή ξεχωριστά και θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη ώρα να πάρουμε και τις σχετικές αποφάσεις».

Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με J&J εν αναμονή των αποφάσεων του EMAΑναστέλλονται οι εμβολιασμοί με J&J εν αναμονή των αποφάσεων του EMA

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του προγράμματος «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, έκανε γνωστό, με καθυστέρηση ημερών, το «πάγωμα» της χρήσης του εμβολίου της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «μέχρι να έχουμε νεότερη ενημέρωση από τον EMA».

Η χώρα μας έχει παραλάβει περισσότερες από 33.000 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και τη Δευτέρα αναμενόταν να ξεκινήσει η χρήση του.

«Δεν θα γίνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια μέχρι να έχουμε νεότερη ενημέρωση από τον EMA» ανέφερε (MEGA) ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόσθεσε ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε ότι θα ανακοινώσει την Τρίτη τις συστάσεις του για το εμβόλιο. Η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει ανασταλεί, λόγω της εμφάνισης σπάνιων θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε αναφορά και στο εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι υπήρχε πρόβλημα λόγω των διαφορετικών αποφάσεων που είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες, όμως τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι περισσότερα από το μη εμβολιασμό.

Aρκετές χώρες στην Ευρώπη έχουν «παγώσει» προσωρινά τη χρήση του εμβολίου αναμένοντας οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές.

 

Υπ. Οικονομικών: Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και απαλλαγή ενοικίων Απριλίου για τις κλειστές επιχειρήσειςΑυτοκίνητα σε λεωφόρο της Αθήνας

Σειρά ρυθμίσεων προωθεί προς ψήφιση το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε χτες βράδυ στη Βουλή.

Το Υπουργείο  Οικονομικών δίνει και φέτος τη δυνατότητα  για καταβολή τελών κυκλοφορίας με το μήνα χωρίς πέναλτι . Επίσης περνάει από τη Βουλή την απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου Απριλίου για τις κλειστές επιχειρήσεις.

Έτσι μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, κατά τα οριζόμενα ποσοστά τελών σε αναλογία με τους μήνες, για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας, αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, που κατά κανόνα ισχύει.

Ορίζεται ότι διάστημα μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό, ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Όπως και πέρυσι λοιπόν οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν με αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος και αφού καταβάλλουν τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν. Ωστόσο η άρση της  ακινησίας των οχημάτων θα  μπορεί να γίνει  μόνο μια φορά εντός του έτους και για όσο διάστημα οριστεί αρχικά.

Έτσι για ένα όχημα που ο ιδιοκτήτης του θέλει να το κυκλοφορήσει για δυο μήνες θα πληρώσει τα 2/12 των ετήσιων τελών που αναλογούν στο ΙΧ του. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 138.000 οδηγοί έχουν βγάλει τα οχήματά τους σε ακινησία καθώς είτε δεν μπορούσαν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των τελών και της διατήρησης σε κυκλοφορία του οχήματος, είτε γιατί δεν τον χρειάζονταν.

  • Επίσης δίνεται η δυνατότητα ψηφιακά για οδηγούς που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους να  λάβουν πινακίδες «Μ» δυο φορές το χρόνο. Οι πινακίδες «Μ» αποτελούν μια προσωρινή άδεια που διαρκεί τρεις μέρες το χρόνο με κόστος 10 ευρώ η μέρα  που επιτρέπει τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ, για επισκευή ή για αλλαγή τόπου φύλαξης.
  • Επίσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και για τον μήνα Απρίλιο του 2021 (ίσχυε για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο), οι μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση της οριζόμενης επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσής του.
  • Δεν επιβαρύνονται με τέλος χαρτοσήμου, είτε κατά την εξόφλησή τους είτε κατά τη βεβαίωση αυτών, τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για μη τήρηση των κανόνων τήρησης αποστάσεων, προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, λόγω του πρόσκαιρου χαρακτήρα τους. Η εν λόγω ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία θέσπισης των ανωτέρω διοικητικών προστίμων.
  • Παρατείνεται η ισχύς των συμβάσεων χώρων των χερσαίων ζωνών λιμένων προς εγκατάσταση ή λειτουργία επιχείρησης για διάστημα ίσο με εκείνο για το το οποίο βρίσκονται σε ισχύ τα προαναφερόμενα μέτρα στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού
  • Παράλληλα προβλέπεται ένταξη σε ρύθμιση οφειλών από φορολογικές αποθήκες αλκοολούχων ποτών, η διευκόλυνση μεταφοράς εξοπλισμού ΑΠΕ, αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε πληγέντες από θεομηνία.

Παντελής Πετράκης