Βλάχος: «Είχαμε καλή απόδοση, αλλά και κάποια κενά στη Ποντγκόριτσα» * Τζαζμίν Μουρ: Η πρώτη 15μετρη τριπλουνίστρια από τις ΗΠΑ * Σάκκαρη-Σαμπαλένκα 0-2: Ήττα και αποκλεισμός για τη Μαρία

Ο Θοδωρής Βλάχος δίνει οδηγίες στους διεθνείς

Τον απολογισμό της παρουσίας της εθνικής ομάδας πόλο στα προκριματικά του World Cup έκανε ο Θοδωρής Βλάχος.

Ικανοποιημένο άφησε σε γενικές γραμμές τον Θοδωρή Βλάχο η εικόνα της εθνικής πόλο ανδρών στα προκριματικά του World Cup στην Ποντγκόριτσα.

Με τρεις νίκες και δύο ήττες, τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Ισπανία στον όμιλο και προκρίθηκε στην τελική φάση που θα γίνει στο Λος Αντζελες.

«Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των πέντε παιχνιδιών που δώσαμε, μπορούμε να πούμε ότι δείξαμε σταθερότητα. Σε όλους τους αγώνες είχαμε σταθερά καλή απόδοση, με κάποια κενά, βέβαια. Σε ένα τουρνουά πέντε παιχνιδιών σε επτά μέρες, με τη συμμετοχή πολύ καλών ομάδων, των κορυφαίων στον κόσμο, θα υπάρχουν και κάποια κενά, όπως ήταν το τελευταίο 8λεπτο με την Ισπανία και φυσικά κάποια διαστήματα στο τελευταίο παιχνίδι, στην ήττα από το Μαυροβούνιο, όπου εμείς είχαμε ήδη προκριθεί και μόνο σε μια ειδική περίπτωση της τριπλής ισοβαθμίας θα υπήρχε θέμα, ενώ οι Μαυροβούνιοι καίγονταν για τη νίκη» ανέφερε αρχικά στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ ο τεχνικός της εθνικής ομάδας.

«Ιδιαιτέρως σπουδαία, φυσικά, ήταν η μεγάλη νίκη επί της Σερβίας, ενώ με τις θεωρητικά υποδεέστερες ομάδες δείξαμε σοβαρότητα και επικρατήσαμε άνετα. Το σημαντικό είναι ότι ο στόχος της πρόκρισης επετεύχθη και η Εθνική ομάδα θα βρεθεί σε ακόμα ένα μεγάλο αθλητικό ραντεβού το καλοκαίρι, εκτός από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας, που είναι ο μεγάλος φετινός στόχος. Και τα τελικά του World Cup στο Λος Άντζελες (30/-3/7) θα είναι μια καλή πρόβα τζενεράλε» πρόσθεσε ο Θοδωρής Βλάχος.

 

Τζαζμίν Μουρ: Η πρώτη 15μετρη τριπλουνίστρια από τις ΗΠΑjasmine moore

Τα άλματα άνω των 15μ., μάλιστα, της ήταν τόσο… εύκολα που κατάφερε να βελτιωθεί δύο φορές μέσα στον ίδιο αγώνα ενώ νωρίτερα είχε κάνει και 7μ. στο μήκος. Η περίπτωση της Τζαζμίν Μουρ είναι ιδιαίτερη.

Μέχρι και πριν από λίγες μέρες καμία αθλήτρια από τις ΗΠΑ δεν είχε καταφέρει να σπάσει το φράγμα των 15 μέτρων στο τριπλούν. Συνήθως, επίσης, τέτοιες επιδόσεις γίνονται σε μεγάλους αγώνες όπως Ολυμπιακούς και Παγκόσμια πρωταθλήματα όμως η Τζαζμίν Μουρ το έκανε στο κολλεγιακό (NCAA) πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Η Μουρ έχει ήδη μία συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς βέβαια να καταφέρει να βρεθεί στον Ολυμπιακό, όμως μετά από αυτή την επιτυχία δεν είχε καμία άλλη μεγάλη στιγμή. Και μάλιστα ξεκίνησε τους αγώνες της στους τελικούς του NCAA, σε μήκος και τριπλούν, έχοντας ρεκόρ 6.91μ στο μήκος και μόλις 14.57μ. στο τριπλούν. Αφού, λοιπόν, αγωνίστηκε στο μήκος και το κέρδισε με το εξαιρετικό 7.03μ., που ήταν και η κορυφαία επίδοση στον κόσμο για φέτος κατέβηκε και στο τριπλούν. Όσα ακολούθησαν, μάλλον δεν τα είχε φανταστεί ούτε η ίδια.

Η Μουρ ξεκίνησε τα ρεκόρ από το πρώτο άλμα της κάνοντας 14.74μ., που ήταν νέο εθνικό και ατομικό ρεκόρ και συνέχισε με 15.08μ.(στη δεύτερη προσπάθεια). Έπειτα έκανε 15.12μ. (στην έκτη προσπάθεια) για να γίνει η μοναδική Αμερικανίδα τριπλουνίστρια που έχει καταφέρει ποτέ να πηδήξει 15μ., είτε σε ανοιχτό είτε σε κλειστό στίβο. Και μάλιστα, ανέβηκε στο Νο5 όλων των εποχών στο τριπλούν γυναικών στον κλειστό και μπήκε σε μία πολύ μικρή λίστα μόλις εννέα αθλητριών (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού της) που έχουν καταφέρει να πηδήξουν 15μ. στον κλειστό στίβο. Στη λίστα, πάνω από τη Μουρ, υπάρχει η Ριπάκοβα, η Χάνσεν, η πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Λεμπέντεβα και η νυν κάτοχος και κορυφαία όλων των εποχών Ρόχας. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως όλα τα άλματά της ήταν μεγαλύτερα από το προηγούμενο εθνικό ρεκόρ των ΗΠΑ, το οποίο ήταν 14.64μ. και άνηκε στην Τόρι Φράνκλιν, η οποία έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που κερδίζει μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο τριπλούν.

«Ο προπονητής Νικ [Πέτερσεν] και ο προπονητής [Μάικ] Χόλογουέι με αποκαλούσαν 1-5-7, επειδή ξέρουν ότι οι μαγικοί αριθμοί είναι τα 15 μέτρα στο τριπλούν και τα επτά μέτρα στο μήκος», δήλωσε η Μουρ η οποία έγινε η μόλις τέταρτη άλτρια που ξεπερνά και τα δύο αυτά φράγματα (σε κλειστό ή ανοιχτό στίβο). «Έτσι, για μένα που έσπασα και τα δύο φράγματα αυτό το Σαββατοκύριακο… Είμαι απλά σούπερ συγκινημένη και πολύ, πολύ ευγνώμων», εξήγησε και επεσήμανε, φυσικά, πως όταν βλέπεις τη μεγάλη Ρόχας να κάνει 15μ. φαίνεται αλλιώς: «Φυσικά βλέπεις τη Ρόχας να το κάνει και μοιάζει τόσο εύκολο. Εγώ σκεφτόμουν, εντάξει, αυτός είναι ο στόχος μου μια μέρα. Οπότε για να συμβεί εδώ, στον κλειστό, ήταν απλά τρελό. Και δύο φορές».

Η Μουρ, τότε 20 ετών, ήταν 23η στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2021 ως η νεότερη Αμερικανίδα συμμετέχουσα σε Ολυμπιακούς στο τριπλούν στην ιστορία, σύμφωνα με το Olympedia.org. Ήταν 13η στο περσινό Παγκόσμιο τόσο στο άλμα εις μήκος όσο και στο τριπλούν, χάνοντας και τους δύο τελικούς για μία θέση. Οι Ολυμπιακοί του Τόκιο και οι Παναμερικανοί Αγώνες Κ20, που έγιναν στο Περού, ήταν οι δύο μοναδικές φορές που η Μουρ αγωνίστηκε εκτός των αμερικανικών συνόρων.

Η συνέχεια είναι αυτή που θα επιβεβαιώσει πως η Μουρ δεν είναι ένα «πυροτέχνημα» και πως αυτές οι επιδόσεις δεν ήταν της… μίας φοράς. Αν, όμως, συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο τότε σίγουρα θα γίνουμε μάρτυρες μοναδικών μονομαχιών και «τρελών» επιδόσεων.

 

Σάκκαρη – Σαμπαλένκα 0-2: Ήττα και αποκλεισμός για τη Μαρία στα ημιτελικά του Indian WellsΣάκκαρη: Τα μεσάνυχτα η μεγάλη μάχη με την Σαμπαλένκα

Η Μαρία Σάκκαρη (Νο7) αποχαιρέτησε το 1000άρι τουρνουά του Indian Wells στα ημιτελικά, καθώς δεν μπόρεσε να περάσει το εμπόδιο της Αρίνα Σαμπαλένκα (Νο2), η οποία και επικράτησε 2-0 σετ (6-2, 6-3).

Η Μαρία Σάκκαρη (Νο7) προσπάθησε, όμως δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό του 1000αριού τουρνουά Indian Wells. Η Αρίνα Σαμπαλένκα (Νο2) επιβλήθηκε με 2-0 (6-2, 6-3) σετ δείχνοντας μεγάλη σταθερότητα και τώρα περιμένει την επόμενο αντίπαλό της, μία εκ των Σβιόντεκ – Ριμπάκινα.

Η Σάκκαρη από την άλλη, έκανε ένα εκπληκτικό τουρνουά. Πέρασε μεγάλα εμπόδια και μάλιστα με ανατροπές, όμως δεν μπόρεσε εν τέλει να φτάσει στην πηγή, με την αντίπαλό της να είναι εμφανώς και πιο φρέσκια.

Το ματς

Η Σαμπαλένκα έκανε το break μόλις στο τέταρτο game του παιχνιδιού. Η Σάκκαρη αντέδρασε άμεσα. Απάντησε μειώνοντας σε 3-2, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς στη συνέχεια δεν μπόρεσε να μετουσιώσει το σερβίς της, με την Λευκορωσίδα να πετυχαίνει δεύτερο break.

Η αντίπαλος της Μαρίας ήταν κυρίαρχη σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, επιδείκνυε σταθερότητα και έβαζε δύσκολα στη Σάκκαρη. Έτσι, με τρίτο break η Σαμπαλένκα έκλεισε το πρώτο σετ με 6-2.

Η Σαμπαλένκα ξεκίνησε δυναμικά και το δεύτερο σετ, κάνοντας το break και το 2-0 στα games. Η Σάκκαρη μπόρεσε να αντιδράσει στιγμιαία, έσβησε το break και ισοφάρισε σε 2-2. Ωστόσο, η Λευκορωσίδα μπόρεσε να βρει νέο break, έβαζε δύσκολα στη Μαρία με τις επιστροφές της και πήρε προβάδισμα 4-2.

Η Νο2 αθλήτρια της παγκόσμιας κατάταξης εκμεταλλεύτηκε τα άσχημα νούμερα της Σάκκαρη στο δεύτερο σερβίς και έτσι έκλεισε το παιχνίδι με 6-3 στα games. Η Μαρία σε αντίθεση με τα προηγούμενα ματς όπου είχε περίπου 40 αβίαστα λάθη αυτή τη φορά έκανε μόλις 15. Αλλά είχε και μόλις εννέα winners, κάτι που δεν της επέτρεψε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο.