Βιβλική καταστροφή στην Αττική: Χιλιάδες στρέμματα στάχτη, μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι – Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, μαίνεται για έκτη μέρα. Νέες εκκενώσεις οικισμών – Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων: Επιεικώς ανεπαρκής η διαχείριση στις πυρκαγιές. Να εφαρμοστεί το πόρισμα μετά τις καταστροφές του 2007

 Βιβλική καταστροφή στην Αττική: Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη, μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι

Πλέον, δεν υπάρχουν ενεργές εστίες στην Αττική, και η επόμενη, δύσκολη ημέρα ξεκινά.

Αυτή την ώρα στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από την Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί τρία ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Όλες οι επίγειες δυνάμεις επιχείρησαν τη νύχτα υπό την απειλή συνεχών αναζωπυρώσεων για επιτήρηση της τεράστιας έκτασης στην οποία εξελίχτηκε η μεγάλη πυρκαγιά.

Μόνο στο μέτωπο της βόρειας Αττικής εστάλησαν σε αποστολές επιτήρησης και πυρόσβεσης 500 μέλη προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Στρατός Ξηράς πραγματοποίησε περιπολίες ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό τώρα το πρωί θα πετάξουν εκ νέου τα εναέρια μέσα επιτήρησης μαζί με τα ισραηλινά UAV τύπου HERON.

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους καθώς χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη και περιουσίες χάθηκαν στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Η επίσημη καταγραφή των ζημιών θα αρχίσει από αύριο, Δευτέρα.

Οι εικόνες από την οδό Δρυός είναι ενδεικτικές της κόλασης που έλαβε χώρα στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες.

Σπίτια κατεστραμμένα, καμένα δέντρα, και όλη η περιοχή να εξακολουθεί να «καπνίζει». Η ατμόσφαιρα στην περιοχή εξακολουθεί να είναι αποπνικτική.

Οι εικόνες από την οδό Δρυός είναι ενδεικτικές της πύρινης κόλασης που έλαβε χώρα στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες, με την ατμόσφαιρα στην περιοχή να εξακολουθεί να είναι αποπνικτική.

 

Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, μαίνεται για έκτη μέρα – Νέες εκκενώσεις οικισμών

 Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, μαίνεται για έκτη μέρα – Νέες εκκενώσεις οικισμών

Μαίνεται για έκτη μέρα η φωτιά στην Εύβοια.

Το πύρινο μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτο προς την περιοχή των Γουβών με τον κίνδυνο για τα χωριά της περιοχής να είναι πλέον άμεσος.

Νωρίτερα σήμερα, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός έκανε λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση στο βόρειο μέτωπο το οποίο πλησιάζει χωριά και τόνισε ότι περίπου 2. 500 πολίτες χρειάστηκε να φιλοξενηθούν είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής είτε σε οργανωμένους χώρους.

Στο Πευκί βρίσκονται από το Σάββατο σε ετοιμότητα δυο πλοία του Λιμενικού Σώματος και τέσσερα Ferry Boat για να βοηθήσουν σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουν την περιοχή οι κάτοικοι.

Κυκλωμένο από τις φλόγες το χωριό Ελληνικά

Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι, επίσης, το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα – Γερακίου – Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή. Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο χωριό Καματριάδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Καταγγελίες και εκκλήσεις για εναέρια μέσα

Ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γ. Κοντζιάς, μιλώντας από το μέτωπο των Γουβών στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, κατήγγειλε νωρίς το πρωί της Κυριακής ότι τα πτητικά μέσα δεν είχαν αρχίσει ακόμα να επιχειρούν. «Θα έπρεπε να είναι εδώ ήδη, εδώ και τέσσερις ημέρες εκλιπαρώ για πτητικά μέσα» πρόσθεσε.

«Είναι η χειρότερη μέρα. Ο δήμος Ιστιαίας περιμένει να ζήσει το ολοκαύτωμα του. Είμαστε μόνοι μας» τόνισε ο ίδιος και επεσήμανε πως είναι η 5η μέρα που εκλιπαρεί για εναέρια μέσα.

Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος της κοινότητας Γούβες Ευβοίας, Βαγγέλης Τριανταφύλλου. «Η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια και το χωριό μας είναι αποκαρδιωτική. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Είναι στο 1,5 χλμ. έξω από το χωριό. Κατεβαίνει προς Γούβες από Αγδίνες, και το άλλο μέτωπο κατεβαίνει από Τσαπουρνιά. Έχει ξεκινήσει διαδικασία εκκένωσης από το βράδυ και στους Γούβες και στο Καστρί. Κάποιοι άνθρωποι έχουμε παραμείνει εδώ να βοηθήσουμε. Υπάρχει πλωτό μέσο στο Πευκί και περιμένει εκεί αν χρειαστεί κάτι. Θέλω να κάνω μια έκκληση με το πρώτο φως της ημέρας να έχουμε εναέρια μέσα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση. Και εννοείται και ενίσχυση από πεζοπόρα τμήματα» είπε στο MEGA.

«Είμαστε μόνοι μας, αν δεν έρθουν τα αεροπλάνα να κάνουν ρίψεις, θα καούμε ζωντανοί. Η φωτιά είναι σε απόσταση μικρότερη από ένα χιλιόμετρο από το χωριό. Τα εναέρια μέσα έρχονται, κάνουν κάποιες ρίψεις και εξαφανίζονται. Καίγονται τα χωριά, καίγονται τα Ελληνικά, καίγονται τα Βασιλικά, τώρα καίγονται οι Γούβες. Η εστία είναι πολύ κοντά στο χωριό. Όλα τα πυροσβεστικά που έχουν έρθει δεν επεμβαίνουν καθόλου. Περιμένουν να έρθει η φωτιά στο χωριό για να επέμβουν. Υπάρχει μόνο ένα πυροσβεστικό στο βενζινάδικο του χωριού και τίποτε άλλο» κατήγγειλε από την πλευρά του ο Θανάσης Γιαννάκος, κάτοικος στις Γούβες.

«Σε όλη την περιοχή πρέπει να έχουν καεί παραπάνω από 300.000 στρέμματα. Έχει καταστραφεί ο τόπος μας. Αυτή την ώρα απειλούνται τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Ελληνικά, Αγριοβοτάνι. Στα Ελληνικά η φωτιά είναι γύρω από το χωριό. Μόνο τα εναέρια μέσα θα μας σώσουν. Στο χωριό υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι, δεν θέλουν να παρατήσουν τα σπίτια τους. Η αστυνομία πήγαινε πόρτα – πόρτα να ενημερώσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι. Αστυνόμευση υπάρχει, πυρόσβεση δεν υπάρχει» πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Δήμαρχος Ιστιαίας: “Περιμένουμε το ολοκαύτωμά μας, το μόνο που ξέρουν είναι να στέλνουν γελοία μηνύματα για εκκένωση”

 Δήμαρχος Ιστιαίας: “Περιμένουμε το ολοκαύτωμά μας, το μόνο που ξέρουν είναι να στέλνουν γελοία μηνύματα για εκκένωση”

Πυρκαγιά στο Μαντούδι Εύβοιας, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021.

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης από τον δήμαρχο Ιστιαίας που βλέπει τη φωτιά να κινείται προς την μεγάλη πόλη της βόρειας Εύβοιας χωρίς να έχει κινητοποιηθεί η βοήθεια που θα έπρεπε.

“Το μόνο που γνωρίζουν είναι να στέλνουν γελοία μηνύματα στο κινητό με συστάσεις για εκκένωση” είπε ο Γιάννης Κοντζιάς μιλώντας στον Open το πρωί της Κυριακής (08/08).

“Είναι ντροπή για την ελληνική πολιτεία αυτό που συμβαίνει” είπε αγανακτισμένος.
“Ο δήμος Ιστιαίας περιμένει να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά του” πρόσθεσε, συμπληρώνοντας οτι είναι η πέμπτη μέρα που εκλιπαρεί για εναέρια μέσα.

Έκανε λόγο και για την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στα χωριά, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια. “Περιμένουμε την καταστροφή μας” δήλωσε.

 

Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων: Επιεικώς ανεπαρκής η διαχείριση στις πυρκαγιές- Να εφαρμοστεί το πόρισμα μετά τις καταστροφές του 2007 Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων: Επιεικώς ανεπαρκής η διαχείριση στις πυρκαγιές- Να εφαρμοστεί το πόρισμα μετά τις καταστροφές του 2007

Την εφαρμογή του πορίσματος της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του έτους 2007 στην Πελοπόννησο είχε καταλήξει σε επίσημο πόρισμα για την ανάγκη αναθεώρησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού και των επιμέρους συντελεστών του συστήματος πυροπροστασίας, ζητάει μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, με αφορμή τις πυρκαγιές που καίνε την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

“Σήμερα είναι απαραίτητο να ληφθεί «κεντρική πολιτική απόφαση» για την αναδιοργάνωση και το ζωντάνεμα των δασικών υπηρεσιών και την επανασύνδεση τους με το φυσικό τους αντικείμενο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ιδίως οι δασικές πυρκαγιές και να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση τους. Η κοινωνία μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά την λανθασμένη απόφαση της κυβέρνησης του έτους 1998 η οποία διαχώρισε το αντικείμενο της πρόληψης από την καταστολή των πυρκαγιών, το λάθος δεν πρέπει να συνεχιστεί”, σημειώνει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων:

Είναι από τις λίγες φορές που η Π.Ε.Δ.Δ.Υ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, τη στιγμή που ολόκληρη η Χώρα φλέγεται και βλέπουμε τα δάση να καίγονται και να εξελίσσονται τραγικές στιγμές σε πόλεις και χωριά που εγκαταλείπονται και παραδίνονται στις φλόγες.

Είναι για όλους τους δασικούς υπαλλήλους γνωστά τα χρονίζοντα προβλήματα διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, ιδίως στις ακραίες συνθήκες (θερμοκρασίας και έντασης ανέμου) και της ιδιαίτερα «εύφλεκτης» σύνθεσης της μεσογειακής δασικής βλάστησης.

Είναι επίσης γνωστό σε όλους ότι οι πυρκαγιές αυτές αντιμετωπίζονται πολύ δύσκολα όταν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα στο ξεκίνημά τους, οπότε παίρνουν διαστάσεις και απειλούν όχι μόνο τα δάση αλλά και κατοικημένες περιοχές, η δε μη σωστή επιμέλεια τους μας δίνουν αναζωπυρώσεις με καταστροφικά αποτελέσματα δημιουργώντας πυρκαγιές μακράς διαρκείας επιτείνοντας τα προβλήματα.

Όπως όλοι οι πολίτες της χώρας, αγανακτούμε βλέποντας δάση και περιουσίες να γίνονται στάχτη και ανθρώπινες ζωές να χάνονται και τον κρατικό μηχανισμό «εξουδετερωμένο» να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του προβλήματος ή να καταφεύγει στην επικοινωνιακή αναφορά στατιστικών (για τα εναέρια μέσα, τα οχήματα και προσωπικό) του αρμόδιου Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για να δικαιολογήσει την παρουσία του, που για εμάς όμως ήταν είναι επιεικώς ανεπαρκής.

Ασφαλώς αν ψάξει κανείς λίγο βαθύτερα τις αιτίες των δυσκολιών αποτελεσματικής διαχείρισης περιστατικών πυρκαγιών που πήραν διαστάσεις, θα καταλήξει να εντοπίσει τις αδυναμίες του υπάρχοντος επιχειρησιακού δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος και του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του, που εξαρτάται “υπερβολικά” από την εναέρια πυρόσβεση και υποφέρει από κακό συντονισμό (Πόρισμα επιτροπής Γκολντάμερ) δεδομένα, που υπό την τρέχουσα συγκυρία και τις καταστροφές που γίνονται εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών, καθιστούν απαραίτητη την ανάγκη αλλαγών στο σύστημα δασοπυρόσβεσης,

Δεν είναι στις προθέσεις μας να εντοπίσουμε ή να θίξουμε συνδικαλιστικά τα κακώς κείμενα του επιχειρησιακού σχεδιασμού ή του τρόπου λειτουργίας τρίτων Υπηρεσιών, ιδίως τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και θα αποφύγουμε τον πειρασμό να το κάνουμε και φυσικά δείχνουμε σεβασμό στις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Όμως είναι υποχρέωσή μας να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση και ιδίως τον Πρωθυπουργό της Χώρας, ο οποίος έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, να σεβαστούν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών, για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος (που στην πραγματικότητα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους) αλλά και την υποχρέωση της πολιτείας να οργανώσει τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών

Στη βάση αυτή ζητάμε την εφαρμογή του πορίσματος της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του έτους 2007 στην Πελοπόννησο (σ.σ. με πρόεδρο τον σημερινό Πρωθυπουργό), είχε καταλήξει σε επίσημο και σαφέστατο πόρισμα για την ανάγκη αναθεώρησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού και των επιμέρους συντελεστών του συστήματος πυροπροστασίας (δηλαδή της πρόληψης και της καταστολής) με πλήρη αναθεώρηση του νόμου 2612/1998 που εκ των αποτελεσμάτων απέτυχε.

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγουν τόσο το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάση του έτους 1993 όσο και το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διερεύνηση των Αιτίων των Πυρκαγιών του καθηγητή Γιόχαν Γκόλνταμερ που συστάθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι,

Σήμερα είναι απαραίτητο να ληφθεί «κεντρική πολιτική απόφαση» για την αναδιοργάνωση και το ζωντάνεμα των δασικών υπηρεσιών και την επανασύνδεση τους με το φυσικό τους αντικείμενο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ιδίως οι δασικές πυρκαγιές και να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση τους.

Η κοινωνία μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά την λανθασμένη απόφαση της κυβέρνησης του έτους 1998 η οποία διαχώρισε το αντικείμενο της πρόληψης από την καταστολή των πυρκαγιών, το λάθος δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Αυτό πρέπει να αλλάξει και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να το πράξει.