Βενιζέλος: Δικαιώνει την επέμβαση των Δυτικών στον εμφύλιο, αποθεώνει Μητσοτάκη και καλεί ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ να… — Ζαραλίκος: «Το κράτος χρησιμοποιεί παρακρατικούς μηχανισμούς στη λογική του 1960, μόνο που…

Ευάγγελος Βενιζέλος: Οι ΗΠΑ είναι απολύτως αναγκαίες για την ασφάλεια της  Ευρώπης

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έβγαλε τον δεξιό που κρύβει μέσα του: Δικαιώνει την επέμβαση των Δυτικών στον εμφύλιο, αποθεώνει Μητσοτάκη και καλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να τον ακολουθήσουν στο νέο αφήγημα για συνεργασία

Το πέπλο του κεντροαριστερού, που τόσο υπομονετικά φιλοτεχνούσε όσο είχε φιλοδοξίες να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, έβγαλε από πάνω του οριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χαράσσοντας πλέον πλώρη προς τον χώρο της συντηρητικής κεντροδεξιάς.

Μιλώντας στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου (OT FORUM, «Ένας κόσμος που αλλάζει»), ο Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποίησε τη δική του ολική μεταμόρφωση σε έναν ακροκεντρώο παράγοντα του συντηρητικού χώρου με φιλοδοξίες ίσως είτε να συμμετέχει στο τελευταίο προεκλογικό ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, και μάλιστα ως αντικαταστάτης του Νίκου Δένδια στο ΥΠΕΞ όπως ακούγεται από πολλές πλευρές (εξού και οι μακροσκελείς τοποθετήσεις του για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη, την Ουκρανία αλλά και την Τουρκία, για την οποία λέει ότι έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, και πως αυτό «δεν είναι μια ελληνική λίμνη») είτε σε έναν μετεκλογικό κεντρικό ρόλο, καθώς μιλά για αλλαγή σελίδας στην εσωτερική πολιτική ζωή μετά το παράθυρο Μητσοτάκη για κυβερνήσεις συνεργασίας, και καλεί το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να αναθεωρήσουν τη στάση τους με βάση αυτή την πρωτοβουλία και να βρουν νέο πολιτικό αφήγημα!

Ομπρέλα προστασίας προσφέρουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ – Η Ευρώπη δεν μπορεί
Ο κ. Βενιζέλος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από την Επανάσταση του 1821 ακόμα τόνισε ότι είναι «παλιά επιλογή της Ελλάδας η συμμετοχή στη Δύση και στην Ευρώπη» όταν όπως είπε κλήθηκε να απαντήσει στο δίλημμα αν η Ελλάδα είναι ρωσόφιλη ή φιλελεύθερη και καρμποναρική.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Βρετανίας σημείωσε ότι με τη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων η Ελλάδα διατηρήθηκε 200 χρόνια στο δυτικό στρατόπεδο λέγοντας ότι αυτός ο προσανατολισμός απέκτησε συγκεκριμένη και οριστική μορφή με την ταυτόχρονα ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952.

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στον εμφύλιο 1946-1949 σημείωοντας ότι δόθηκε απάντηση υπέρ του δυτικού προσανατολισμού της χώρας και πρόσθεσε ότι στα χρόνια της μεταπολίτευσης «βγήκαν πολλές ενοχές» των νικητών του εμφυλίου ενώ υπήρξε ταυτόχρονα και μια «ιδεολογική νίκη των ηττημένων».

Στο πλαίσιο αυτό κατά τον κ. Βενιζέλο ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως ιστορική δικαίωση της ένταξης της Ελλάδας στη δυτικό στρατόπεδο.

«Σήμερα προστατεύουμε τα εθνικά συμφέροντα» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωνοντας ότι «την ομπρέλα δεν μπορεί να την προσφέρει η Ευρώπη», αλλά λόγω της ρωσικής πυρηνικής απειλής την «ομπρέλα» αυτή μπορούν να την προσφέρουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Πόλεμος Ανατολής – Δύσης δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι είμαστε στο «θερμό πρόλογο ενός νέου ψυχρού πολέμου», υπογραμμίζοντας ότι ο σημερινός πόλεμος δεν είναι ένας πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά είναι ένας «πόλεμος δι’ αντιπροσώπων» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ουσιαστικά της Δύσης και της Ανατολής. Ο κ. Βενιζέλος έβαλε στην εξίσωση αυτή και την Κίνα λέγοντας ότι «γι’ αυτό ο Πούτιν λέει φέρτε μου τον Μπάιντεν να συζητήσω».

Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν θα τελειώσει με μια εκεχειρία ή μια συμφωνία για ουδετερότητα της Ουκρανίας». Πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία είναι υπερδύναμη μόνο και μόνο λόγω της κατοχής των πυρηνικών που κληρονόμησε μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Τουρκία καταδικασμένη να ανήκει στη Δύση
Ο κ. Βενιζέλος μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ανάλυσής του τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της άμεσης εξεύρεσης λύσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία έχει δύσκολη γεωγραφική θέση και είναι καταδικασμένη να είναι στη Δύση».

Χαρακτήρισε δε την Τουρκία «σημείο ανάσχεσης της ρωσικής πυρηνικής απειλής» που «θέλει βαθμούς ελευθερίας» σε σχέση με τη Δύση γιατί «η Τουρκία αλλού συγκλίνει και αλλού συγκρούεται με τη Ρωσία». «Η Τουρκία δεν κάνει κάποια πρωτοτυπία» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας το ρόλο που διαδραματίζει αυτή την περίοδο η Άγκυρα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε ότι είναι πλεονέκτημα η γεωγραφική θέση της Ελλάδας «από πίσω» από την Τουρκία καθώς «είμαστε στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Ευρωζώνης, σε σχέση με την Τουρκία».

Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη
«Άρα πρέπει τώρα να λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου το θέμα της οριοθέτησης (σ.σ. των θαλάσσιων ζωνών)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μια θέση στη Μεσόγειο», είναι «παράκτια χώρα», ενώ συμπλήρωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη» αλλά «δεν είναι και χώρος εξορύξεων».

Ανέφερε δε, ότι στο Αιγαίο η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από έξι μίλια αιγιαλίτιδα ζώνη ενώ τόνισε ο κ. Βενιζέλος ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε έξι εμείς και δώδεκα μίλια η Τουρκία. Εκεί μπορούμε να τα επεκτείνουμε», δείχνοντας έτσι το είδος μιας συμφωνίας – συμβιβασμού (win – win) Αθήνας και Άγκυρας.

Αλλαγή σελίδας στην εσωτερική πολιτική ζωή
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «τομή» και «αλλαγή σελίδας στην εσωτερική πολιτική ζωή» τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στον OT FORUM. «Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε τις φήμες που η κυβέρνηση διέδιδε για γρήγορες εκλογές και νέο εκλογικό νόμο. Αυτά τα ανέκοψε. Αναλαμβάνει πολύ σοβαρές πολιτικές υποχρεώσεις για εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2023 χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτό είναι και σεβασμός του συντάγματος και της θεσμικής λειτουργίας του πολιτεύματος» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Μάλιστα σχολιάζοντας το παράθυρο Μητσοτάκη για κυβερνήσεις συνεργασίας ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «ριζική αλλαγή» στη ρητορική της κυβέρνησης που πλέον «μετακινείται από τη λογική της αυτοδυναμίας, στη λογική της σταθερότητας».

ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσουν απαντήσεις
«Αυτά όλα τα λαμβάνω σοβαρά υπόψη. Αυτή η αλλαγή στρατηγικής (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) επηρεάζει αυτομάτως τη στρατηγική των άλλων κομμάτων. Οι άλλοι δεν μπορούν να επαναπαύονται στο ότι θα δικεδικήσει η ΝΔ την αυτοδυναμία. Σημαίνει ότι και τα άλλα κόμματα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στο θέμα της συνεργασίας» εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας:

«Όταν έλεγε ο κ. Μητσοτάκης οπωσδήποτε αυτοδυναμία οι άλλοι έλεγαν εντάξει… Κυρίως το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο κ. Τσίπρας απολαμβανε τα προνόμια ενός τεχνητού διπολισμού» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος συμπληρώνοντας επίσης ότι «ο κ. Μητσοτακης απαντάει σε μια πρόκληση που είχε ο ίδιος και αυτή η πρόκληση ισχύει και για τους άλλους, και για το ΚΙΝΑΛ και για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρει πλέον καινούργιο αφήγημα μετά την αλλαγή στάσης του κ. Μητσοτάκη στα θέματα της κυβερνητικής συνεργασίας.

Επίγνωση των οικονομικών δυσκολιών
Τέλος ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι τα δύσκολα για την οικονομία είναι μπροστά μας λέγοντς ότι θα πρέπει να αποκτήσουμε «επίγνωση» και υποστήριξε ότι αν δεν υπήρχε η παρέμβαση στο χρέος το 2012 με το PSI «η χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί τώρα».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα της οικονομίας εστιάζοντας σε μεγέθη όπως πληθωρισμός, πρωτογενές έλλειμμα, επιβράδυνση της ανάκαμψης, κάμψη κατανάλωσης, μείωση εισοδήματος κλπ αλλά και την έλλειψη υποδομών για την αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοσήτων φυσικού αερίου.

Προμνημονιακή φάση
Ερωτηθείς αν η χώρα βρίσκεται σε «προμνημονιακή φάση» όπως το 2007-2008 σημείωσε με νόημα ότι η δημόσια συζήτηση κινείται ακόμα σε εύκολες συχνότητες σαν να μην θέλει να ακούσει τις δύσκολες νότες που υπάρχουν γιατί τις εκπέμπει η ιστορία.

«Πρέπει να έχουμε στο μαυλό μας τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας. Δημοσιονομικά, βιωσιμότητα χρέους συσσώρευση πρωτογενών ελλειμάτων και διαρθρωτικά προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Διαθέσιμο εισόδημα, κοινωνική συνοχή. Αυτά δεν συζητούνται» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Με πληροφορίες: in.gr

 

Επικό πετσόκομμα Ζαραλίκου: «Το κράτος χρησιμοποιεί παρακρατικούς μηχανισμούς στη λογική του 1960, μόνο που τώρα κάνει μια ομάδα και μπορεί να προσβάλει και να ακυρώνει ανθρώπους» (ηχητ.)Αντιδράσεις για τη διακοπή της παράστασης του Χρ. Ζαραλίκου - Cat Is Art

Για τη μεγαλειώδη συναυλία ειρήνης που έγινε την Τρίτη στα Προπύλαια αλλά και τη μεγάλη και συγκινητική συμμετοχή του κόσμου, μίλησε Στο Κόκκινο ο γνωστός κωμικός Χριστόφορος Ζαραλίκος, ο οποίος σχολίασε πως αυτή η συναυλία άργησε να γίνει και πως υπάρχουν δύο Ελλάδες, η μια ζει στην δεκαετία του 1950 και του 1960 και υπάρχει και αυτή που ζει σύμφωνα με την ημερομηνία που αναγράφεται στο ημερολόγιο.

Στη Ναταλί Χατζηαντωνίου τόνισε πως χάρηκε που ο συμβολισμός του – το πανό που κρατούσε στα χέρια του και παρέπεμπε στον Γρηγόρη Λαμπράκη – έγινε κατανοητός από το πλήθος και εξήγησε λέγοντας «δεν φταίω εγώ που το κράτος χρησιμοποιεί παρακρατικούς μηχανισμούς στη λογική του 1960, τώρα δεν χρειάζεται να στείλει τρίκυκλο, μπορεί να κάνει ένα γκρουπ μια ομάδα, που μπορεί να προσβάλει, να χυδαιολογεί να μειώνει, να ακυρώνει ανθρώπους. Δε γίνεται αυτό να το ανεχόμαστε.».

 

Κάθε μέρα, όπως εξήγησε, διάβαζα τι έγραφαν για όσους δήλωσαν συμμετοχή στη Συναυλία Ειρήνης και τα όσα έγραψε ο Γρηγόρης Ψαριανός – που χαρακτήρισε φασισταριά με ανάρτηση του στο twitter τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν – «φυσικά και θα έπρεπε να αφορούν την Προεδρία της Δημοκρατίας της οποίας είναι μετακλητός υπάλληλος και από την οποία πληρώνεται», σχολίασε χαρακτηριστικά και πως επί μια εβδομάδα οι συμμετέχοντας σε αυτήν την αντιπολεμική συναυλία έκαναν άμυνα απέναντι στην τοξικότητα και τη χυδαιότητα.

Ο κ. Ζαραλίκος τόνισε με χιούμορ ότι είναι εύκολο να διαπιστωθεί πόσος κόσμος ήταν εκεί και πως δεν θα χρειαστεί αυτή τη χρονιά να γράψει κείμενα για τις παραστάσεις του, καθώς θα πάρει το καταστατικό του κόμματος του Μπόγδανου.

Όπως επισήμανε το χιούμορ και η αλήθεια, η ιστορική αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ξεκαθαρίζει τα πράγματα και χωρίς πολλά – πολλά λόγια και είναι ένα μεγάλο όπλο για να αντιμετωπίσεις την υστερία, τη δυσφήμιση και το ψέμα.

«Ας μη γίνουμε Ευαγγελάτοι, δεν υπάρχει λόγος» σχολίασε ακούγοντας την είδηση ότι η μητέρα των τριών κοριτσιών που πέθαναν στην Πάτρα τελικά προσήχθη στη ΓΑΔΑ και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση για το μεγαλύτερο της παιδί.